Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4. Технологічні та економічні аспекти пасажир...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
95.74 Кб
Скачать

Квартальна нерівномірність повітряних пасажирських перевезень

Показник

Величина показника у % за

рік

квартал

I

II

III

IV

Перевезено пасажирів

Пасажирообіг

100

100

18

16

25

26

37

36

20

22

Відомим коливанням піддається і середня дальність польоту пасажирів по сезонам року. В порівнянні із середньорічною, яка прийнята за 100%, середня дальність в I кварталі складає 89, II – 102, III – 101, IV – 107 %.

На морському транспорті пасажирські перевезення також піддаються змінам по сезонам року, що пояснюється їхньою концентрацією в курортних зонах Азово-Чорноморського басейну, зосередженням більшості дальніх туристичних рейсів в літній період, а також скороченням перевезень в зимовий період через закриття ряду портів. Квартальна нерівномірність пасажирських перевезень характеризується цифрами, наведеними в таблиці 4.3.

Таблиця 4.3.

Квартальна нерівномірність морських пасажирських перевезень

Показник

Величина показника у % за

Рік

Квартал

I

II

III

VI

Відправлено пасажирів у всіх сполученнях

100

11,6

26,5

45,2

16,7

Малий каботаж

100

11,6

26,5

45,3

16,6

Великий каботаж

100

-

-

-

-

Закордонні

100

11,0

27,6

47,2

14,2

Виконано пасажиро-кілометрів у всіх сполученнях

100

10,7

28,2

43,7

17,4

Малий каботаж

100

6,5

28,6

48,4

16,5

Великий каботаж

100

100

-

-

-

Закордонні

100

17,5

27,9

35,1

19,5

Внаслідок припинення навігації в зимовий період по річкових басейнах країни основний об’єм пасажирських річкових перевезень виконується в травні-серпні (табл. 2.10). На річках України сезонна нерівномірність перевезень проявляється досить значно. З таблиці 2.10 можна побачити, що більш значним коливанням по сезонам року піддається пасажирообіг, що пов’язано зі зменшенням середньої дальності перевезень в I та IV кварталах. Так, у порівнянні із середньорічною дальність перевезень одного пасажира була у I кварталі на рівні 13%, у II-97%, III-113% та IV-58%.

По місяцям року нерівномірність перевезень носить ще більш виражений характер, ніж по кварталам. Для прикладу на рис.1 та 2 показано коливання відправлення пасажирів і виконаних пасажиро-кілометрів на залізничному транспорті по місяцям. На залізничному транспорті більше за всіх піддаються місячним коливанням перевезення в дальньому та місцевому сполученнях і менше в приміському. Місяцями максимуму перевезень є серпень для дальнього та місцевого сполучення та липень – для приміського. Мінімальний обсяг перевезень у всіх сполученнях має місце в лютому. Коефіцієнт нерівномірності перевезень (по відношенню до середньомісячного рівня) складає по відправленню пасажирів у лютому - 0,82 та у липні – 1,21. По пасажиро-кілометрам розмах коливань коефіцієнта нерівномірності ще вищий (від 0,67 у лютому до 1,68 у липні).

Таблиця 4.4.

Квартальна нерівномірність перевезень на річках

Показник

Величина показника

Рік

Квартал

I

II

III

IV

Відправлено пасажирів у всіх сполученнях

100

1,2

36,2

51,3

11,3

В транзитному

100

0,2

32,9

59,7

7,2

В місцевому

100

2,6

35,7

52,2

9,5

В приміському

100

0,2

36,3

53,7

9,8

У внутрішньоміському

100

2,3

37,0

46,2

14,5

Виконано пасажирко-кілометрів у всіх сполученнях

100

0,2

35,4

57,9

6,5

В транзитному

100

0,1

34,2

60,0

5,7

В місцевому

100

0,3

36,6

55,5

7,6

В приміському

100

0,2

37,4

55,1

7,3

У внутрішньоміському

100

1,6

38,7

50,0

9,7

Середня дальність залізничної поїздки (рис.3) буває високою у липні та серпні і мінімальною – у лютому. У літні місяці у всіх сполученнях збільшується число пасажирів, які їдуть на більш далекі відстані, що добре видно на рис.4, де показаний розподіл поїздок пасажирів дальнього і місцевого сполучень по зонам дальності у лютому та серпні.

На окремих дорогах місячна динаміка зміни кількості відправлених пасажирів, пасажиро-кілометрів і середньої дальності значно відхиляється від середньої. На рис.5 зображено зону коливання числа відправлених пасажирів, характерно для більшості залізниць країни.

Відправлення пасажирів у дальньому сполученні має мінімум у лютому – квітні, потім стрімко йде вгору, досягаючи найвищої точки у серпні; листопад є місяцем деякого збільшення обсягу перевезень, що пов’язано з закінченням сільськогосподарських робіт і збільшенням числа поїздок сільських мешканців, а також поверненням великої кількості відпочиваючих з південних курортів країни; у грудні перевезення знову спадають.

Коливання відправлення пасажирів в місцевому сполученні на більшості доріг носить менш значний характер, ніж у дальньому, оскільки на перевезеннях у місцевому сполученні слабкіше позначається сезонність роботи окремих курортів, санаторіїв та будинків відпочинку, а також переважне користування відпустками в літній період. Перевезення у місцевому сполученні у листопаді, грудні, січні, березні, квітні та травні знаходяться приблизно на середньорічному рівні, у липні та серпні вони вище середньорічних цифр, а у лютому, вересні та жовтні – нижче.

На дорогах, де приміські перевезення в основному обслуговують поїздки робітників та службовців в ділових цілях, коливання об’єму їх по місяцям незначне. На дорогах, в приміських зонах яких розміщенні крупні курортні центри, відправлення пасажирів в приміському сполученні в літні місяці приблизно в 2,5-3 рази вище, ніж в зимні.

На повітряному транспорт місячна нерівномірність перевезень досить значна, що можна побачити на рис.6.

На автомобільному транспорті перевезення по місяцям року відрізняються серед інших видів транспорту, які виконують міжміські перевезення, найбільшою стабільністю. В місяці максимум перевезень (липні-серпні) перевозиться на 50-60% більше пасажирів, ніж у місяці мінімумі (січні-лютому).

Місячна нерівномірність перевезень на морському транспорті (рис.7) відрізняється яскраво вираженим періодом «пік», який припадає на липень-серпень.

На річковому транспорті, внаслідок припинення навігації в зимовий період, основний обсяг перевезень припадає на місяці весняно-літнього. Найбільша зміна перевезень по місяцям спостерігається в транзитному сполученні та найменша – в приміському.

По дням місяця перевезення також відрізняються нерівномірністю. В дальньому та міському сполученні відправлення пасажирів на всіх видах транспорту в першу та четверту п’ять днів кожного місяця більше, ніж в інші п’ять днів. Таке положення пояснюється прагненням робітників і службовці піти у відпустку або з початку або з середини місяця для того, щоб разом з відпускними отримати заробітну плату за попередній час.

В приміському сполученні нерівномірність перевезень по дням місяця потрібно особливо враховувати. У вихідні дні ті дні, які йдуть перед ними в приміському сполученні перевозиться пасажирів на 30-60% більше, ніж у звичайні.

Для приміського сполучення характерною є велика нерівномірність перевезень та по годинам доби. В години «пік» перевозиться більше 40% усіх пасажирів. Наприклад, вивчення приміських пасажирів, які прибули на Київський вокзал, показало, що з 7-9 годин ранку до Москви прибуває 46,7% добового потоку. Зазвичай більш різкою є година «пік» по прибуттю на головну станцію і менш різкою по відправленню з головної станції, так як частина мешканців приміської зони затримується в місці для прийняття участі після роботи у різноманітних громадських заходах, для відвідування театрів, кіно, музеїв, виставок, стадіонів, родичів та знайомих, для покупок, тощо.

Кожній зупинці тої або іншої приміської зони притаманний свій досить стійкий на протязі ряду років, розподіл відправлення і прибуття пасажирів по годинам доби. На зупинках, більш віддалених від головної станції, година «пік» по відправленню пасажирів наступає раніше, ніж на зупинках, розташованих ближче до головної станції, а година «пік» по прибуттю, навпаки, пізніше. У святкові дні на головних станціях ранковий максимум буде не по прибуттю, а по відправленню у зв’язку з масовим виїздом місцевих мешканців на відпочинок за місто, тобто він змінюється і по напрямку і у часі.

Нерівномірність пасажирських перевезень по напрямкам і у часі ускладнює роботу транспорті, змушує мати значний резерв пропускної здатності і рухомого складу, утримувати необхідний для максимальних розмірів перевезень штат, який обслуговує пасажирів.

В міжміському сполученні розвитку пасажирських перевезень у зимовий час сприяло б переведення всіх основних курортів, санаторіїв та будинків відпочинку на роботу протягом цілого року, будівництво мережі, баз зимового туризму, збільшення льгот на придбання путівок і на приїзд у зимовий час, деяке розосередження початку і закінчення учбового року у вузах, технікумах і школах. В при місцевому сполученні велике значення має встановлення ступеневого режиму початку і закінченню роботи підприємств і установ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]