Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕТУ ФДР пр 2 техн.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
3.11 Mб
Скачать

1.3.2.6. Фарбовий апарат.

В залежності від технологічних потреб на машині можуть встановлюватись дукторні апарти і ракельні з замкненою камерою. Основна вимога до фарбового апарата - дозована передача фарби на анілоксовий вал.

В дукторному апараті дозування відбувається завдяки тиску між анілоксовим і дукторним валиками, а також різницею їх швидкості для створення ефекту «витирання» в межах смужки їх контакту. Обертаючись з однаковою швидкістю, рівною швидкостям формного, анілоксовий валик обганяє дукторний (різниця в 3-8 разів), який рухається з меншою швидкістю. Дукторний апарат працює з анілоксовими валиками низької лініатури - 60-140 лін/см, і застосовуються для нескладних робіт з плашками і штрихами.

Побудова ракельного апарата представлена на рис. 10. Він здійснює постійне і однакове дозування фарби незалежно від швидкості роботи і дозволяє працювати з високо лініатурними анілоксовими валиками - 100-320 лін/см. Робочий ракель і замикальний ракель встановлені дотично до поверхні анілоксового вала і утворюють камеру, обмежену з боків поверхнею анілоксового валика і корпусом тримача ракелів. Робочий ракель працює як головний, і після заповнення растрових комірок анілоксового валика фарбою з камери, зчищає залишки з його поверхні. Замикальний ракель призначений для попереднього очищення поверхні анілоксового валика від налиплих залишків фарби та паперового пилу. В камеру, для подачі фарби, з фарбовий насос з бачка через подавальний трубопровід подає фарбу. Надлишок фарби з камери відводиться через зливний трубопровід, що знаходиться вище подавального. В камері фарба знаходиться під великим тиском, що забезпечу належне заповнення растрових комірок анілоксового валика. Тиск ракеля на анілоксовий валик повинен бути мінімальний.

Рис. 10 Побудова ракельного апарту з замкненою камерою

Анілоксовий вал - це металевий або металокерамічний циліндр, вся бокова поверхня якого рівномірно покрита однаково заглибленими комірками. Анілоксовий вал визначає кількість фарби, що переноситься на форму. Він повинен бути жорстким на згинання має і точність радіальнго биття відносно цапф під підшипники - 0,02 мм. Циліндрічність робочої поверхні складає-0,01 мм. На якість друку і експлуатацію суттєво впливає механізм виставки ракелів до анілоксових валів – поз.23 , рис.9.

4. Систематизація техніко-експлуатаційних властивостей друкарського апарату.

Техніко-експлуатаційні властивості характеризуються через придатність ДА для його ефективного використання по призначенню , визначення його ТС, ефективної експлуатації. при затвердженій системі ТО і Р.

4.1. Функціональних параметри конструкції да, що виступають діагностичними параметрами.

На забезпечення якості продукції мають вплив наступні функціональні параметри деталей і вузлів:

- точність ДА і приводу ( радіальне биття валів, відхилення діаметра від допуску, перекоси валів при монтажі, похибка окружного шагу зубчастого колеса, похибка кута нахилу косого зуба колеса);

  • згинальна і крутильна жорсткість валів і зубчастих коліс і їх приводу (жорсткість валів, жорсткість підшипникових опор, жорсткість зубчастих коліс);

- точність і чутливість регулювання механізму виставлення тиску між валами друкарського апарату.