Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРЕДМЕТ ГАЛУЗІ МУНІЦИПАЛЬНОГО ПРАВА.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
276.99 Кб
Скачать

Основні засади місцевих виборів

З А К О Н У К Р А Ї Н И „Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад сільських, селищних, міських голів „ від 6 квітня 2004 року N 1667-IV

Стаття 2. Основні засади місцевих виборів

1. Депутати сільських, селищних, міських рад та сільські, селищні, міські голови обираються громадянами України, які належать до відповідних територіальних громад. Депутати районних, обласних рад обираються громадянами України, які належать до відповідних територіальних громад у межах району, області. Депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим обираються громадянами України, які проживають на території Автономної Республіки Крим.

2. Вибори депутатів сільських, селищних рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які поділяється вся територія відповідно села (кількох сіл, жителі яких добровільно об'єдналися у сільську громаду), селища.

3. Вибори депутатів міських рад проводяться за пропорційною системою: депутати обираються за виборчими списками кандидатів у депутати (далі - виборчі списки) від організацій політичних партій, виборчих блоків організацій політичних партій у багатомандатному окрузі, межі якого збігаються з межами міста згідно з існуючим адміністративно-територіальним устроєм.

4. Вибори депутатів районних у містах рад проводяться за пропорційною системою: депутати обираються за виборчими списками від організацій політичних партій, виборчих блоків організацій політичних партій у багатомандатному виборчому окрузі, межі якого збігаються з межами відповідного району у місті.

5. Вибори депутатів районних рад проводяться за пропорційною системою: депутати обираються за виборчими списками від організацій політичних партій, виборчих блоків організацій політичних партій у багатомандатному виборчому окрузі, межі якого збігаються з межами відповідного району.

6. Вибори депутатів обласних рад, міст Києва та Севастополя проводяться за пропорційною системою: депутати обираються за виборчими списками від організацій політичних партій, виборчих блоків організацій політичних партій у багатомандатному виборчому окрузі, межі якого збігаються з межами відповідної області, міст Києва та Севастополя згідно з існуючим адміністративно-територіальним устроєм.

7. Вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим проводяться за пропорційною системою: депутати обираються за виборчими списками від організацій політичних партій, виборчих блоків організацій політичних партій у багатомандатному виборчому окрузі, межі якого збігаються з межами Автономної Республіки Крим.

8. Вибори сільських, селищних, міських голів проводяться за мажоритарною виборчою системою відносної більшості в єдиному одномандатному окрузі, межі якого збігаються з межами села (кількох сіл, жителі яких добровільно об'єдналися у сільську громаду), селища, міста згідно з існуючим адміністративно - територіальним устроєм.

9. Участь громадян України у місцевих виборах є добровільною. Ніхто не може бути примушений до участі або неучасті у виборах.

ФОРМИ І МЕТОДИ ДІЯЛЬНОСТІ РАД

СІЛЬСЬКА, СЕЛИЩНА, МІСЬКА РАДА

ПОСТІЙНІ ТА ТИМЧАСОВІ КОМІСІЇ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Правові акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування

(ст.59 Закону про МС)

Правові акти

Рада

Голова

ради

Виконавчий комітет рад

Рішення ради – приймається на пленарному засідання після обговорення більшістю депутатів і підписується головою сільської, селищної, міської ради. Рішення приймається відкритим або таємним голосуванням. Таємне голосування передбачено п.п. 4,16 ст. 26, п.п. 1, 29,31 ст.43 та ст.. 55 Закону про МС

Рішення – приймаються на засіданні більшістю голосів від загального складу виконкому і підписується головою сіла, селища, міста

Розпоряд

ження

Зауваження у 5-ти денний термін

Призначення на посаду та звільняє з посад керівників:

  • відділень, управлінь, виконавчих органів ради;

  • підприємств установ організацій що належать до комунальної власності

Скликання загальних зборів громадян за місцем проживання

В інших випадках