Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання демида.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
225.79 Кб
Скачать
  1. Наведіть приклад принципу взаємозаміни при проектуванні інтерфейсів.

Принцип взаємозаміни грунтується на здатності модуля виконувати в пристрої різні настановні функції без додаткової конструкторської доопрацювання. Взаємозамінність є наслідком процесу уніфікації. Ця характеристика визначає ступінь універсальності пристрою.

  1. Наведіть блок-схему алгоритму процедури “Включити ацп” по 220 адресу порта.

Варіант 3

  1. Наведіть приклад принципу взаємозаміни при проектуванні інтерфейсів.

  1. Які ви знаєте види децентралізованої селекції інформаційного каналу.

Управління операціями селекції виконується централізовано і де-

централізовано.

Характерною ознакою децентралізованої селекції є наявність замкнутих

ліній запиту та підтвердження. Тут розрізняють три основні варіанти її реалізації:

а) Ланцюжкова структура

б) Кільцева структура

в) Децентралізоване кодове управління

  1. Наведіть приклад принципу групового проектування інтерфейсів.

Принцип групового проектування полягає у створенні ряду (сімейства) функціонально і конструктивно подібних пристроїв певного призначення, відповідних різноманітних умов їх використання.

Основне завдання: досягнення максимальної універсальності та сумісності компонентів обчислювальної системи всередині проектованого ряду.

Прикладом ефективного використання принципу групового проектування є розробки IBM РС - техніки,Macintosh Apple.

  1. Опишіть лінії зв’язку системної шини ISA.

  1. Намалюйте блок-схему передачі 16-ти розрядного слова з проміжного буфера зовнішнього ацп, підключеного до шини isa по 221 адресу порта в ibm pc/at.

Варіант 4

  1. Перерахуйте організації, котрі займаються стандартизацією інтерфейсів.

  1. Принципи, що використовуються при проектуванні інтерфейсів.

Засоби інтерфейсу забезпечують спільну роботу незалежних різнорідних функціональних блоків системи. Умовно інтерфейсний блок (ІБ) можна розділити на дві частини: частина, звернена до функціонального блоку (ФБ) і враховує його специфіку, і частина, яка підтримує взаємодію з іншими пристроями в рамках вимог інтерфейсу. Проектування інтерфейсів виконується на основі чотирьох основних взаємопов'язаних принципів: групового, агрегатування, уніфікації, взаємозамінності.

Принцип групового проектування.

Принцип групового проектування полягає у створенні ряду (сімейства) функціонального і конструктивно підібраних пристроїв (модулів, систем) певного призначення, відповідних різноманітних умов їх використання. Основна задача групового проектування - досягнення максимальної універсальності і сумісності ЕОМ, обчислювальних комплексів (ВК) всередині проектованого ряду. Прикладом ефективного використання принципу групового проектування є розробки IBM РС - техніки, Macintosh Apple.

Принцип агрегатування (модульного побудови).

Принцип агрегатування (модульного побудови) складається в раціональному поділі системи, пристрої на сукупність простіших функціонально і конструктивно закінчених блоків (модулів) з метою вдосконалення їх технічних характеристик, а також забезпечення високопродуктивних способів виробництва та обслуговування.

Принцип уніфікації.

Принцип уніфікації полягає в мінімізації номенклатури складових вузлів, блоків пристрою, модулів зв'язків між ними за умови раціонального компонування і ефективного функціонування пристрою або системи. Інтерфейс можна розглядати як практичний приклад уніфікації зв'язків та пристроїв складових елементів ЕОМ і систем.

Принцип взаємозамінності.

Принцип взаємозамінності грунтується на здатності модуля виконувати в пристрої різні настановні функції без додаткової конструкторської доопрацювання. Взаємозамінність є наслідком процесу уніфікації. Ця характеристика визначає ступінь універсальності пристрою.