Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы_шпоры_2011.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
413.18 Кб
Скачать

23.Централізовані та децентралізовані фін. Ресурси

Фін ресурси – це сукупність доходів та надходжень, що перебувають у розпорядженні підприємств, організацій, держави та домогосподарств та спрямовуються на забезпечення суспільних потреб з метою розширеного відтворення та зростання матеріального добробуту населення. Фін. ресурси поділяються на централізовані та децентралізовані. Перші виступають у формі бюджетних та позабюджетних фондів, забезпечуючи потреби відтворення на макрорівні. Крім того, до централізованих фін. рес-сів слід віднести фін. ресурси держ. фін. інститутів (НБУ, держ. страхові органи, держ. кредитні установи)

Децентралізовані ФР формуються у суб’єктів господарювання різних форм власності та видів діяльності, а також у домогосподарствах. У розпорядженні населення вони знаходяться у формі вкладів та депозитів, а як заощадження беруть участь у операціях на фін. ринку.

24.Державний бюджет як економічна категорія

Держ. бюджет, як одна з головних ланок фін. системи України, є екон. категорією і відображає грошові стосунки між державою, з одного боку, і юр. та фіз. особами, з ін. боку, з приводу утворення централізованого фонду грошових коштів держави і його використання на розширене відтворення, підвищення рівня життя населення і задоволення інших суп. потреб. Як економ. категорія бюджет характеризується певними напрямами ек. відносин між державою і: підпр-твами держ. форми власності, колективної форми власності, приватними підприємствами, громадськими організаціями, населенням; між Україною та ін. держ. і міждерж. Організаціями.

25.Визначення державного бюджету

Держ. бюджет, як одна з головних ланок фін. системи України, є екон. категорією і відображає грошові стосунки між державою, з одного боку, і юр. та фіз. особами, з ін. боку, з приводу утворення централізованого фонду грошових коштів держави і його використання на розширене відтворення, підвищення рівня життя населення і задоволення інших суп. потреб.

26.Функції державного бюджету

Бюджет виконує 2 функції: розподільчу і контрольну. Через розподільчу функцію проходить процес концентрації грошових коштів у руках держави і їх використання з метою задоволення загальнодержавних потреб. Контрольна функція сприяє формуванню уявлень держави про те, наскільки своєчасно і повно фінансові ресурси надходять у розпорядження держави, як фактично складаються пропорції в розподілі бюджетних коштів та и ефективно вони використовуються.

27.Необхідність існування державного бюджету

Необхідність існування державного бюджету обумовлена такими факторами: - за допомогою бюджету держава виконує свої функції; - здійснює утримання соц. Сфери; - перерозподіляє кошти між окремими територіями та галузями; - здійснює соц. захист населення; - вирішує нац. Проблеми; - має вплив на розвиток НТП через фінансування наукових установ; - вирішує питання охорони навколишнього середовища тощо.

28.Фінансові ресурси населення.

Фін ресурси – це сукупність доходів та надходжень, що перебувають у розпорядженні підприємств, організацій, держави та домогосподарств та спрямовуються на забезпечення суспільних потреб з метою розширеного відтворення та зростання матеріального добробуту населення. У розпорядженні населення вони знаходяться у формі вкладів та депозитів. Фінанси населення за джерелами формування належать до сфери споживання, але завжди від споживання у населення залишається частина коштів, що спрямовуються на заощадження, тобто нагромаджуються. Частина доходу домогосп-ва, що не використовується на купівлю товарів і оплату послуг, а також на сплату податків, називається заощадженнями. Найпоширенішою формою заощаджень є використання частини доходу або для створення нагромаджень у вигляді готівки чи вкладів в ощадних банках, або для придбання цінних паперів.