Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Санація 3 тема.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
78.55 Кб
Скачать
  1. Оцінювання динаміки та структури валюти балансу.

Досліджуючи динаміку валюти балансу та його структуру, використовують треидовий метод аналізу (кожну позицію балансу порівнюють із даними попередніх років) та бенчмаркінг (окремі статті порівнюють з аналогічними середньо галузевими показниками та показниками підприємств, котрі є провідними в галузі). На цій підставі робиться висновок нрр основні тщденції динаміки показників Тенденція до зменшення валюти балансу свідчить "про укорочення підприємством обсягів своєї господарської діяльності, що може бути головною причиною його неплатоспроможності .

Аналізуючи окремі статті балансу, доводиться зважати на те, що реальна ринкова вартість деяких активів, відбитих у балансі, може бути значно нижчою за їх балансову вартість або взагалі дорівнювати нулю.

  1. Аудит власного капіталу.

З огляду на функції власного капіталу, його роль як джерела фінансових ресурсів на підприємстві аудит власного капіталу є головним у процесі аудиту фінансової сфери. Під час аудиту_удаЕа.шсереджується на таких питаннях:

«склад і структ^^ джерел^ТГасних фінансових ресурсів;

  • структура сукупного капіталу підприємства:

•правильність формування статутного фонду та порядок оцінювання вкладів:

«можливості збільшення статутного фонду та необхідність санації балансу:

  • можливості реструктуризації статутного фонду;

  • структура та джерела формування додаткового капіталу:

  • наявність резервних (страхових) фондів:

/^наявність нерозподіленого прибутку (непокритих збитків).

Проблематика аналізу власного капіталу полягає в тому, що нині діюча в Україні структура балансу базується на принципах, які були сформовані до переходу на ринкові методи господарювання. Через це вона не враховує застосовуваних у міжнародній практиці підходів до визначення капіталу підприємства та його складових — власного капіталу та позичкового капіталу. Показники структури капіталу, розраховані на основі окремих статей балансу, дають викривлену інформацію про реальний фінансовий стан підприємства. Так. на більшості вітчизняних підприємств показники фінансової незалежності, фінансового лівериджу та інші є значно кращими від аналогічних показників провідних зарубіжних підприємств (поглиблене дослідження складу та структури капіталу наведено в темі. 4).

Згідно з новою системою бухгалтерського обліку структура та склад власного капіталу відобразяться в ПБО 2 «Баланс» та в ПБО 5 "к3віт про власний капітал", де міститься важлива для фінансового аналізу інформація про зміни (збільшення, зменшення) статутного, додаткового та резервного капіталу, а також про нерозподілений прибуток.

Аналітик, досліджуючи санаційну спроможність підприємства, звертає увагу на можливості та умови здійснення інвестицій у власний капітал потенційними санаторами (якщо це передбачено санаційною концепцією), аналізує напрямки використання залучених у такий спосіб фінансових ресурсів.

ПОКАЗНИКИ, ЩО ХАРАКТЕРИЗУЮТЬ СТРУКТУРУ КАПІТАЛУ ТА ФІНАНСОВУ НЕЗАЛЕЖНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА

На цьому етапі аудиту обчислюють показники, наведені в табл. 3.1.

Таблиця 3.1

Показник (коефіцієнт)

Розрахункова формула

Рекомен­доване значення

загальна

конкретизована за статтями балансу

Фінансового лівериджу1

Довгострокові пасиви / Власний капітал

Рядок 530 /Рядок 4951 Рядок 480/Рядок 3802

0,5 і менше

Незалежності (автономії)

Власний капітал / Валюта балансу

Рядок 495/ Рядок 760* Рядок 380 /Рядок 640**

0.5 і більше

Фінансової стабільності

Власний капітал / Позичковий капітал

Рядок 495 / (Рядок 530 + Рядок 750)* Рядок 389 / (Рядок 430 + + Рядок 480 + Рядок 620+ + Рядок 640)**

1 і більше