Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція № 1- ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ ТА ВИЗНАЧЕННЯ. ЗАГА...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
71.68 Кб
Скачать

2.5. Деякі стандартні правила, що враховуються при побудові Web-вузла

* Структура. На сьогодні уявлення про структуру документа є достатньо сталим. Web- документ повинен містити в собі наступні розділи: заголовок, назву компанії, навігаційну панель, власне зміст, контактну інформацію, дату і час оновлення, авторські права і статус документа.

* Логотип. Створюючи Web- сторінку, необхідно подумати про те, щоб назва фірми була завжди присутня на екрані. Для цього на початку кожного Web- документа зазвичай поміщається барвисто оформлений логотип фірми. Крім того, назва компанії повинна бути присутньою і у вихідних даних до всіх документів.

* Навігаційна панель. Одним з найбільш важливих розділів Web- документа є навігаційна панель або панель управління. WWW завоювала весь світ багато в чому завдяки тому, що гіпертекстові посилання забезпечують повну зв'язність публікованих матеріалів. Але ці ж посилання таять в собі небезпеку занурення в повний хаос, коли, пройшовши ланцюжок з трьох-чотирьох документів, ви вже не зможете повернутися назад, заплутавшись у великій кількості посилань. Наш Web- вузол повинен забезпечувати користувачеві зрозумілі навігаційні маршрути.

Численні дослідження показали, що відвідувачі Web- серверів дуже нетерплячі і далі, чим на два рівні документів, заглиблюватися в зміст сервера не хочуть. Тому, створюючи Web- вузол великого обсягу, слід передбачити проміжні документи, що зазвичай знаходяться на першому - другому рівнях, від яких будь-яка інформація знаходиться не далі, чим в двох переходах.

Навігаційна панель о Web-вузла повинна бути присутньою в кожному документі. В першу чергу, вона повинна включати направляючі посилання типу "Вперед"-"назад" ("наступний"-"попередній"), вказуючи на сусідні документи в структурі Web-вузла. Далі від панелі управління обов'язково повинні йти посилання на всі крупні розділи Web- вузла — так звані розділи першого рівня. І, нарешті, користувач завжди повинен мати можливість миттєво повернутися на головну сторінку Web- вузла.

* Зміст. Перш за все, слід зазначити, що зміст Web- документів повинен повною мірою відповідати всім вимогам, що пред'являються до звичайних газетних або журнальних публікацій: граматична і орфографічна коректність, точність і достовірність пропонованих матеріалів тощо. Крім того, з'являється цілий ряд специфічних вимог, яким повинен задовольняти Web- документ.

Часто виникає питання щодо розміру документа: яке число сторінок є оптимальним? Численні дослідження показали, що користувачі не люблять працювати із смугами прокрутки браузерів. Більше всього їм подобаються документи, які розміщуються на одній екранній сторінці..

Таким чином, одна екранна сторінка виявилася мірою представлення інформації в WWW.. Якщо розмір документа перевищує одну сторінку, то в більшості випадків він може бути поділений на декілька логічних частин, кожна з яких займатиме не більш за одну сторінку. Якщо ж логічного ділення інформації провести не вдається, то необхідно переробити стиль викладу, а може бути, і самі матеріали.

На даний час є єдина думка, що Web- сервер необхідно будувати на основі одноекранних документів. Є тільки два виключення з цього правила. Воно не розповсюджується на статті, що публікуються в WWW, і друге виключення — анкетні форми, які, природно, не можна розривати.

*Графіка. При розробці Web-страницы потрібно дуже уважно вибирати оптимальне співвідношення графічних і текстових матеріалів. Одна гарна картинка може замінити тисячу рядків тексту, але і завантажуватися по мережі вона буде в тисячу разів довше. Тому графікою потрібно користуватися обережно. Користувачам може просто не вистачити терпіння, і вони закриють документ ще до того, як він повністю завантажиться. Затримка відгуку системи викликає у користувача роздратування.

Слід зазначити, що зазвичай панель управління, логотип і назва фірми виконуються у вигляді графічних елементів. Після створення макету можна приступити до його реалізації за допомогою мови, наприклад, HTML і інших засобів, пропонованих сучасними технологіями WWW.

*Пропускна спроможність каналів. Щоб нашим відвідувачам не довелося дуже довго чекати завантаження сторінок, провайдер повинен володіти надійним високошвидкісним з'єднанням в межах 1-2 Мбіт в секунду.