Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LEKTs_Ya_11.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
53.76 Кб
Скачать

Розділ 11 Послуги в мережах мобільного зв'язку

1.1. Основні та додаткові послуги

Неголосові сервіси

(14)Основний набір послуг в мережах мобільного зв'язку включає в себе: місцевий, міжміський і міжнародний мобільний телефонний зв'язок, різноманітні механізми управління рахунком, підключення і відключення послуг, перемикання між тарифними планами та іншими сервісами тощо. Крім того, абонентам стільникових мереж в наш час пропонують велику кількість нових послуг: SMS- і MMS-сервіси, SIM-меню, WAP і передачу даних (GPRS) (GPRS – General Information Processing System – загальна служба пакетної передачі), мобільне позиціонування, SMS- і Java-ігри, адміністративні, інформаційні та розважальні голосові послуги тощо.

Абоненти також мають можливість розміщувати оголошення в газеті, робити замовлення квитків, поздоровляти рідних і близьких на музичних радіостанціях, одержувати різну довідкову інформацію, здійснювати платежі за послуги зв'язку тощо.

Мобільний інтернет

Великі надії стільникових операторів як і раніше пов'язані з реалізацією концепції "Мобільний інтернет". Хоча в наш час найбільш популярні послуги доступу в мережу з використанням технології GPRS, проте мережі третього покоління, що розгортаються, можуть в подальшому скласти

цій технології певну конкуренцію – швидкості навіть в початковій версії 3G-CDMA 2000 IX – помітно вище.

У технології GPRS є істотний недолік – негарантована швидкість завантаження трафіку. І якщо приватні абоненти можуть просто миритися з цією проблемою, то для серйозних корпоративних замовників такий стан речей просто неприйнятний. В той же час корпоративний сектор багато операторів розглядають як основну цільову групу споживачів послуг на базі пакетної передачі даних в GSM-мережах. Проте, мобільний інтернет завойовує визнання, і число користувачів GPRS росте.

Оплата товарів і послуг

Система мобільних платежів дозволяє оплачувати товари і послуги (телефонні рахунки, в тому числі і стільникових операторів, комунальні платежі, послуги інтернет-провайдерів, грошові перекази, рахунки в ресторанах, кафе тощо) з рахунку в банку за допомогою мобільного телефону. Щоб скористатися таким сервісом, необхідно мати рекомендовану модель стільникового телефону (список досить обширний), спеціальну SIM-карту (доступна у стільникового оператора) і, зрозуміло, рахунок в банку, який готовий обслуговувати рахунки по даній послузі.

Корпоративні програми

Корпоративний замовник завжди привертав до себе пильну увагу операторів стільникового зв'язку. Характерний приклад даного сервісу – послуга подається на базі мобільної віртуальної приватної мережі, в рамках якої зберігаються звичні для замовника короткі номери, знижуються витрати на зв'язок (пільгові тарифи на місцеві і мобільні дзвінки, а також дзвінки по країні і за рубіж за цінами фіксованого зв'язку). При цьому кожний співробітник підприємства, навіть за межами офісу, доступний по єдиному телефонному номеру. Технологія послідовного переадресування дозволяє автоматично переводити дзвінки на стаціонарний або мобільний телефон залежно від того, де в даний момент перебуває користувач. Послуга, яка базується на технології конвергенції фіксованого і мобільного зв'язку (наприклад, Fixed-Mobile Convergence, FMC).(14)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]