Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
geomorfologiya_ta_chetvertinna_geologiya.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
158.72 Кб
Скачать

Основні теоретичні положення

Генетичні типи та форми рельєфу групуються в складні асоціації, якi визначаються, з однієї сторони, будовою і розвитком найкрупніших ендогенних нерівностей планети, а з другої - підпорядкованістю морфокліматичній зональності сучасного та новітнього часу. Такого роду групування форм рельєфу утворюють на земній поверхні геоморфологічні ландшафти. Останні - історично обумовлені комплекси форм рельєфу, парагенетично пов’язаних між собою.

Іншими словами - це вся сукупність форм рельєфу будь-якої території, пов’язаних між собою не тільки єдністю ведучих рельєфоутворюючих процесів, але й сумісністю свого виникнення [1,2,3].

Поняття про геоморфологічний ландшафт має основне значення при виділенні природно-ландшафтних зон, які відіграють важливу роль в методиці пошуків корисних копалин. Рельєф представляє собою як би "канву", на яку накладаються всі інші компоненти географічного середовища [4,5].

Головнішими типами геоморфологічних ландшафтів на континентах є гірські та рівнинні країни. Вони характеризуються найбільшим різноманіттям, що визначає можливість їx більш дрібного поділу чи геоморфологічного районування. В основу останнього закладається комплексний принцип: особливості геологічної будови, морфології, генезису та історії розвитку рельєфу. Необхідно чітко розрізняти районування, основане на типологічному і на регіональному принципах [6].

При типологічному районуванні виділяються території чи окремі форми рельєфу. Вони подібні між собою за зовнішніми ознаками та за генезисом. Виділяються групи типів, типи, підтипи, форми рельєфу. Цей ряд підкреслює подібність, однотипність рельєфу, який виникає при схожих умовах та процесах рельєфоутворення.

При регіональному районуванні виділяються конкретні ландшафти, які історично виникли із своєрідним, неповторним зовнішнім виглядом рельєфу. Останній обумовлений схожістю особливостей геологічної структури, процесу та історії розвитку рельєфу. В зв’язку з тим, що релъєфоутворюючі процеси охоплюють різні за масштабами території можна виділити декілька категорій ландшафтів, які будуть знаходитися в визначеній підпорядкованості таксонометричних одиниць [7].

Виділяють різні геоморфологічні країни, провінції, області, райони, підрайони, ділянки.

Далі, студенту необхідно, керуючись основними принципами геоморфологічного районування, провести аналіз геоморфологічної карти Українських Карпат і викласти в тексті основні особливості їх геоморфології.

Порядок виконання роботи

1  Накреслити геоморфологічну карту Українських Карпат в масштабі 1:750000 у відповідних умовних позначеннях.

2  Оформити карту у відповідності до загальних вимог.

3  Провести аналіз основних геоморфологічних одиниць та скласти їх класифікацію за генетичними ознаками і віком утворення.

4  Результати аналізу викласти у вигляді таблиці.

5  Висновки. Після виконання вищевказаної роботи дати прогноз на подальший напрям розвитку поверхні рельєфу Українських Карпат (областей денудації, зносу та акумуляції).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]