Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дитяча лікарня.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
68.1 Кб
Скачать

Завдання 1

Ознайомитись зі змістом, призначенням і порядком заповнення основних обліково-звітних документів (додатки 31-34):

  • обмінна карта відомості пологового будинку, пологового відділення лікарні про новонародженого, ф. № 113/о;

  • історія розвитку дитини, ф. № 112/о;

  • довідка для дільничного педіатра або сімейного лікаря,

ф. № 057/о;

  • карта профілактичних щеплень, ф. № 063/о.

Ці документи відображують специфіку роботи дитячої поліклініки та заповнюються додатково до облікових документів, перелічених у темах: “Організація та зміст роботи поліклініки для дорослого населення, облік і аналіз її діяльності” та “Організація та зміст роботи стаціонару, облік і аналіз його діяльності”.

Завдання 2

Провести експертну оцінку організації лікувально-профілактичної допомоги дітям першого року життя за даними ситуаційних задач (пп. 2.1.-2.15.). При виконанні завдання використати матеріали, що характеризують вимоги до надання медичної допомоги дітям першого року життя.

Основні організаційні елементи надання медичної допомоги

дітям першого року життя

  1. Антенатальний патронаж проводиться в другій половині вагітності.

  2. Лікар-педіатр повинен відвідати дитину вдома в перші три дні після виписки із пологового будинку та на 20-ий день життя.

  3. Частота та строки оглядів здорової дитини спеціалістами:

Педіатр – 2 рази на першому місяці життя та ще 1 раз щомісячно в подальшому (12-13 разів за рік). Хірург-ортопед – 1 раз в перші три місяці. Офтальмолог, невролог, отоларинголог – 1 раз протягом року. Інші спеціалісти – за показаннями.

  1. Відвідування кабінету здорової дитини перший раз – до 3-х місяців (або при першому звертанні).

  2. Антропометрія – 1 раз на місяць; аналіз крові, сечі – 1 раз протягом року.

  3. Вакцинація дитини проводиться згідно з календарем щеплень. Відміна конкретного щеплення повинна бути дозволена комісією з урахуванням абсолютних чи відносних протипоказань. При відносних протипоказаннях треба вказати термін.

  4. Введення пригодовування має бути призначене лікарем.

  5. Етапні епікризи в історії розвитку дитини повинні бути записані в 1; 3; 6; 9; 12 місяців.

  6. Комплексна оцінка стану здоровя повинна проводитись щоквартально з визначенням групи здоровя.

    1. Дитина А. народилась недоношеною, допологовий патронаж не проводився. При виписці з пологового будинку рекомендовано спостереження невролога. Лікар-педіатр відвідав дитину на третій день після виписки та в 28 днів життя. За рік було 10 відвідувань педіатра. Хірург-ортопед і офтальмолог оглянули в 6 місяців, невролог – у 5 місяців. Етапні епікризи є в 3 та 12 місяців. Клінічний аналіз крові було зроблено 1 раз в 6 місяців. Щеплення відмінено педіатром у звязку з частими захворюваннями дитини. Антропометричні вимірювання проводились 1 раз у 2 місяці. Мати самостійно ввела пригодовування в 2 місяці, масаж і гімнастику почали проводити в 5 місяців після першого відвідування кабінету здорової дитини.

    2. Дитина Д. народилась з масою тіла 4200 г . У довідці з пологового будинку відмічено наявність кефалогематоми, рекомендовано спостереження невролога та ендокринолога. Допологовий патронаж проведений на 38 тижні вагітності. Лікар-педіатр відвідав дитину на пятий день після виписки та на 30-ий день життя. За рік було 16 відвідувань педіатра. Хірург-ортопед і офтальмолог оглянули в 10 місяців, невролог – у 6 і 8 місяців (встановлено парез лицьового нерва, призначене лікування). Аналіз крові було зроблено 1 раз в 12 місяців. Антропометричні вимірювання проводились у 1, 3, 4, 6 і 12 місяців. Вакцинація АКДП відмінена педіатром у звязку з ексудативним діатезом. Етапні епікризи є в 6 і 12 місяців.

    3. Дитина В. народилась недоношеною. З пологового будинку виписана на 20-й день. Допологовий патронаж не проводився. Лікар-педіатр відвідав дитину на другий день після виписки з пологового будинку та ще раз протягом місяця життя. Хірург-ортопед, офтальмолог і отоларинголог оглянули дитину в 4 місяці, невролог – у 6 місяців. Встановлено діагноз: дисплазія кульшових суглобів. Призначено лікування, рекомендації виконувались. Аналіз крові було зроблено в 10 місяців. Масаж і гімнастику проводили з 5 місяців після відвідування кабінету здорової дитини. Від вакцинації мати відмовилась у звязку з недостатньою масою дитини. Етапні епікризи є в 1, 3 та 12 місяців. За рік було 14 відвідувань педіатра.

    4. Дитина Д. народилась доношеною від перших пологів у жінки 35 років. Пологи затяжні, з подвійним обвиттям пуповини. Із пологового будинку виписана на 14 добу, рекомендовано спостереження невролога. Допологовий патронаж проведений на 36 тижні вагітності. Лікар-педіатр відвідав дитину на другий день після виписки, медична сестра – в перший день і в 1,5 місяця життя. За рік було 12 відвідувань педіатра. Мати самостійно ввела пригодовування, після чого в дитини зявився ексудативний діатез, який часто загострювався. Хірург-ортопед оглянув дитину в 5 місяців, коли була виявлена дисплазія кульшових суглобів, рекомендовано лікування. Офтальмолог і отоларинголог оглянули дитину в 9 місяців, невролог – у 6 місяців. Аналіз крові було зроблено в 11 місяців. Кабінет здорової дитини відвідали в 3 місяці. Масаж і гімнастику почали проводити з 6 місяців. Щеплення АКДП відмінено педіатром у звязку з ексудативним діатезом. Етапні епікризи є в 1, 7 та 11 місяців. Антропометричні вимірювання проводились у 1, 3, 7 і 11 місяців.

    5. Дитина С. народилась недоношеною. В довідці з пологового будинку відмічено наявність кривошиї. Рекомендовано спостереження хірурга-ортопеда. Допологовий патронаж не проводився (мати приїхала з іншого міста). Медична сестра відвідала дитину на 3-й, а педіатр – на 4-й день після виписки з пологового будинку. За рік було всього 8 відвідувань педіатра, була перерва в спостереженні протягом 2,5 місяців. Хірург-ортопед оглянув дитину в 3,5 місяці, призначив лікування, його рекомендації виконувались. Невролог оглянув дитину у 7 місяців. Аналіз крові не зроблено. Антропометричні вимірювання проводились у 1, 3, 7 і 12 місяців. Масаж і гімнастику почали проводити з 3,5 місяців після відвідування кабінету здорової дитини. Вакцинація АКДП проведена своєчасно. Етапні епікризи є в 1, 3 та 12 місяців.

    1. Дитина М. народилась з масою тіла 5100 г . У довідці з пологового будинку відмічено параліч лицьового нерва, пологові травми. Рекомендовано спостереження хірурга та невролога. Допологовий патронаж не проводився. Лікар-педіатр і медична сестра відвідали дитину на четвертий день після виписки та на 20-ий день життя. За рік було 18 відвідувань педіатра. Масаж і гімнастику почали проводити з 6 місяців після першого відвідування кабінету здорової дитини. Від аналізу крові та вакцинації мати відмовилась. Хірург і невролог оглянули дитину в 2 місяці, офтальмолог і отоларинголог -в 10 місяців. Етапні епікризи та антропометричні вимірювання є в 3, 6 і 12 місяців.

    2. Дитина Д. народилась доношеною, в пологовому будинку захворіла пневмонією, виписана на 30 день після пологів. Педіатр відвідав дитину в перший день після виписки. Інші спеціалісти дитину не оглядали. Допологовий патронаж проводився на 32 тижні вагітності. Мати рекомендації лікарів поліклініки та пологового будинку не виконувала, до кабінету здорової дитини не зверталася. Протягом року було 15 відвідувань лікаря. Мати в 3 місяці самостійно ввела пригодовування. Антропометричні вимірювання є в 3. 6 і 12 місяців. Масаж і гімнастику почали проводити з 7 місяців. Аналіз крові не зроблено. Вакцинація АКДП не проведена в звязку з відмовою батьків. Етапні епікризи є в 1, 6 і 12 місяців.

    3. Дитина Т. народилась з масою тіла 4900 г . Перенесла пологову травму. Виписана з пологового будинку на 15 –й день. Педіатр відвідав дитину в перший день після виписки. В довідці з пологового будинку рекомендовано спостереження невролога та ендокринолога. Допологовий патронаж проводився на 38 тижні вагітності. Протягом року було 12 відвідувань лікаря. Була перерва в спостереженні протягом 2-х місяців (хворів дільничний педіатр). Хірург та офтальмолог оглянули дитину в 7 місяців, невролог – у 4 та 10 місяців. Кабінет здорової дитини відвідали в 4 місяці; масаж і гімнастику почали проводити з 5 місяців. . Антропометричні вимірювання проводились у 3. 6 і 12 місяців. Аналіз крові було зроблено в 10 місяців. Вакцинація АКДП була відмінена на підставі рішення комісії. Етапні епікризи є в 3, 6 і 12 місяців.

    4. Дитина Л. народилась недоношеною. Мати працює на заводі “Хімволокно”, в анамнезі має спонтанні аборти. Допологовий патронаж проведено на 30 тижні вагітності. Дитина переведена з пологового будинку до відділення для недоношених, а на 30-й день після пологів виписана в задовільному стані. Педіатр і медична сестра відвідали дитину в перший день після виписки; за рік було 18 відвідувань. Кабінет здорової дитини відвідали в 2 місяці, після чого почали проводити масаж і гімнастику. Антропометричні вимірювання проводились щомісячно. Етапні епікризи є в 1, 3, 6, 9 і 12 місяців. Хірург і невролог оглянули дитину в 2,5 місяці, офтальмолог і отоларинголог -в 9 місяців. У 8 місяців зроблено аналіз крові.

    5. Дитина Р. народилась доношеною, з подвійним обвиттям пуповини. У довідці з пологового будинку рекомендовано спостереження невролога. Лікар-педіатр відвідав дитину на 3-й день після виписки та в 1,5 місяця життя. За рік було 8 відвідувань педіатра. Антропометричні вимірювання проводились у 2, 6 і 12 місяців. Етапні епікризи є в 2, 6 і 12 місяців Хірург, офтальмолог і отоларинголог оглянули дитину в 6 місяців, встановлена дисплазія кульшових суглобів. Невролог оглянув дитину в 4 місяці, встановив діагноз: “парез лицьового нерва”, спостерігав за дитиною систематично. Аналіз крові було зроблено в 10 місяців. Щеплення АКДП відмінено комісією. Мати самостійно ввела пригодовування. Кабінет здорової дитини відвідали в 6 місяців, масаж і гімнастику не проводили .

    1. Дитина Н. народилась доношеною. Допологовий патронаж проведено на 30 тижні вагітності. Педіатр відвідав дитину на другий день і на 20-й день після виписки з пологового будинку; за рік було 14 відвідувань. Кабінет здорової дитини відвідали в 2,5 місяці, масаж і гімнастику проводили з 6 місяців. Антропометричні вимірювання здійснені в 3, 6, 12 місяців. Етапні епікризи є в 6 і 12 місяців. Аналіз крові зроблено в 11 місяців. Перед щепленням АКДП педіатр оглянув дитину 3.10. а щеплення було зроблено 5.10 . Хірург і невролог оглянули дитину в 3 місяці.

    2. Дитина С. народилась недоношеною, з кривошиєю. Рекомендовано спостереження хірурга-ортопеда. Допологовий патронаж проведено на 31 тижні вагітності. Педіатр відвідав дитину на 2-й день після виписки зі стаціонару та в 1,5 місяці. За рік було всього 9 відвідувань. Хірург і невролог оглянули дитину в 4 місяці. Аналіз крові протягом першого року життя не зроблено, щеплення АКДП було зроблено за календарем щеплень. Антропометричні вимірювання проводились у 1, 5, 6 і 12 місяців. Етапні епікризи є в 6 і 12 місяців. Мати самостійно ввела пригодовування в 3 місяці. Кабінет здорової дитини відвідали в 4 місяці, після чого почали проводити масаж і гімнастику.

    3. Дитина Р. народилась доношеною, з подвійним обвиттям пуповини. Рекомендовано спостереження невролога. Лікар-педіатр відвідав дитину на 5-й день після виписки з пологового будинку та на 20-й день життя. За рік було 15 відвідувань педіатра, невролог оглядав дитину в 1,5 , 5 і 7 місяців. Хірург, офтальмолог і отоларинголог оглянули дитину в 11 місяців. Антропометричні вимірювання проводились у 1, 6 і 12 місяців. Етапні епікризи є в 3, 9 і 12 місяців. Від щеплення мати відмовилась. Аналіз крові не зроблено. Допологовий патронаж не проводився.

    4. Дитина Я. народилась недоношеною з масою тіла 2300 г . Лікар-педіатр відвідав дитину на 2-й день після виписки з пологового будинку та в 1 місяць життя. За рік було 10 відвідувань. Хірург-ортопед оглянув дитину в 4 місяці. Допологовий патронаж проведено на 28 тижні вагітності. Аналіз крові зроблено в 5 місяців. Щеплення АКДП відмінено педіатром у звязку з частими захворюваннями на гострі респіраторні інфекції. Кабінет здорової дитини відвідали в 5 місяців, масаж і гімнастику почали проводити в 6 місяців. Антропометричні вимірювання проводились у 1, 3, 6, 9 і 12 місяців. Етапні епікризи є в 1, 3, 6, 9 і 12 місяців.

    5. Дитина Т. народилась доношеною з масою тіла 4200 г .Рекомендовано спостереження ендокринолога. Допологовий патронаж проведено на 30 тижні вагітності. Лікар-педіатр відвідав дитину на 3-й день після виписки з пологового будинку та в 1,5 місяці життя. За рік було 9 відвідувань. Хірург-ортопед оглянув дитину в 3 місяці. Аналіз крові зроблено в 11 місяців. Щеплення АКДП здійснювалось за календарем. Антропометричні вимірювання проведено у 6 і 12 місяців. Етапні епікризи є в 6 і 12 місяців. Кабінет здорової дитини відвідали в 5 місяців, після чого почали проводити масаж і гімнастику.