Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ практ_занятия_для_стационара.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
589.82 Кб
Скачать

Завдання

  1. За даними таблиці необхідно розрахувати суспільно необхідний робочий час. Поясніть, чим відрізняються індивідуальні та суспільно необхідні витрати робочого часу.

Групи виробників

Обсяг виробництва (одиниць)

Індивідуальні витрати робочого часу на одиницю (годин)

1

400

2

2

600

3

3

200

5

  1. При виробництві однакової споживної вартості перша група підприємств витрачає 16 годин на одиницю виробу, випускаючи 10% виробленого товару, друга група відповідно 14 годин і 20%, третя – 12 годин і 70%. У перший групі підприємств продуктивність праці підвищилася в три рази. Як змінилась величина вартості товару?

  1. Чому дорівнює вартість товару, якщо початкова вартість складала 100 г золота, а потім продуктивність праці при виробництві товару зросла у 2 рази, а у золотодобувній промисловості у 4 рази?

  1. В зв’язку з відкриттям багатих золотих розсипів у Каліфорнії продуктивність праці в золотодобувній промисловості збільшилася за 1949 – 1959 роки мінімум у 2,2 рази, тоді як продуктивність праці в промисловості США загалом зросла не більше, як на 30%. Як це вплинуло на рівень цін промислових товарів в зазначений період?

  1. Ціна одиниці товару 200 од. Золота. Якою буде ціна одиниці товару якщо:

а)

продуктивність праці в виробництві товарів підвищилась в 4 разів;

б)

продуктивність праці в виробництві золота підвищилась в 2 разів;

в)

продуктивність праці в виробництві товарів підвищилась в 3 разів, а в виробництві золота підвищилася в 5 разів.

  1. Діжка меду обмінюється на товар-еквівалент 20 шкурок бурундука. Як зміниться вартість діжки меду щодо вартості шкурок бурундука?

а)

при незмінній вартості шкурок бурундука і зменшенні вартості діжки меду в 2 рази;

б)

при незмінній вартості діжки меду і зменшенні вартості 20 шкурок бурундука в 2 рази;

в)

при одночасній зміні вартості діжки меду і 20 шкурок бурундука: вартість діжки меду зменшиться в 4 рази, а вартість 20 шкурок бурундука зменшиться в 2 рази?

  1. Швець виготовив пару взуття, вартість якої дорівнює 20 ч. суспільно-необхідного часу. На ринку, куди він доставив свій товар, маються наступні товари, на які він може обміняти свій товар: пшениця – на 1 кг витрачене 0,25 години суспільно-необхідного часу, м'ясо – 1кг – 1ч, полотно – 1м – 0,5ч, цвяхи – 1кг – 5ч, сіль – 1кг – 0,05ч. Визначити, у яких мінових вартостях може бути виражена вартість взуття?

  1. Протягом десятигодинного робочого дня працівник, витрати праці якого є суспільно-необхідними, виготовляє п'ять одиниць якогось продукту. Які зміни відбудуться у вартості кожної одиниці продукції, якщо продуктивність праці зросте на 10%? Що відбудеться з величиною вартості усієї виготовленої за день продукції?