Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tема 19.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
353.28 Кб
Скачать

3. Збір і вивчення даних про противника

Найважливішою складовою частиною організації і ведення розвідки є інформаційна робота, що включає всю діяльність штабу з'єднання (частини), зв'язану зі збором і обробкою добутих розвідувальних даних, оцінкою дій і намірів противника, доповіддю виводів командиру і доведенням розвідувальної інформації до зацікавлених командирів і штабів.

Розвідувальні дані - це дані, що добуваються розвідкою і характеризующие, положення , що у якийсь мірі стан , і дії противника, організацію його військ і озброєння, а також місцевість і погоду в районі майбутніх дій.

Нерідко розвідувальні дані бувають суперечливими, найчастіше вони недостатньо достовірні, іноді сумнівні і помилкові, а тому не завжди дають прямой відповідь про противника, що намагається маскувати свої дійсни наміри з метою ввести нашу розвідку в помилку. У зв'язку з цим усі що добуваються розвідувальні дані збираються й обов'язково ретельно обробються в штабі з'єднання (частини). Обробка розвідувальних даних включає: їхнє первинне вивчення, облік, аналіз і узагальнення. Оброблені достовірні розвідувальні дані прийнято називати розвідувальними даними.

Розвідувальні дані надходять у штаб із різних джерел (схема ):

  • від діючих розвідувальних органів з'єднання (частини),

  • від командирів і штабів підпорядкованих військ, начальників политорганов, родів військ і служб;

  • пленных, перебіжчиків і місцевих жителів;

  • із документів і в результаті вивчення зразків озброєння і бойової техніки, захоплених у противника, топографічних карт, аэрофотоснимков;

  • вищестоящих штабів, штабів взаємодіючих військ і сусід,

  • із прийому даних із борта розвідувальних літаків і вертольотів,

  • а також бойових літаків, що ведуть тактичну розвідку.

Форми (способи) передача розвідувальних даних і даних у штаб з'єднання (частини) можуть бути самими різними. Так, вони можуть бути у виді усних доповідей, розвідувальних повідомлень, повідомлень від политорганов, карт, схем, фотодокументів, радіограм, кодо- і шифрограмм, різних описів, а також у формі протоколів допиту пленных і перебіжчиків, листів опиту місцевих жителів, особистих і службових документів (або копій із них) пленных і перебіжчиків.

Збір розвідувальних даних - це дуже трудомістка частина інформаційної роботи офіцерів-розвідників, вона займає і важливе місце в діяльності начальника розвідки з'єднання (частини), тому що всю роботу потрібно будувати так, щоб необхідні дані про противника надходили в штаб безупинно і вчасно.

Опрацювання робиться приблизно в наступній послідовності (схема 4): ознайомлення з утриманням даних, визначення їхньої терміновості і цінності; нанесення на робочу карту з указівкою джерела і часу їхній одержання; запис відомостей, що надійшли , у журнал розпоряджень і повідомлень; узяття на облік усього нового, що міститься в повідомленнях; аналіз систематизованих розвідувальних даних, зіставлення отриманих даних із даніми, що надійшли з інших джерел по тому ж питанню, і визначення ступеня їхньої достовірності; узагальнення даних і формулювання виводів по ним для доповіді командиру, начальнику штабу і вищестоящого штабу, а також для інформації своїх військ і сусід; визначення даних, підметів перевірці або уточненню. Всі узагальнені і систематизованих дані доводяться до зацікавлених інстанцій шляхом усних доповідей, інформації і коротких повідомлень по технічних засобах зв'язку, а також у виді звітно-інформаційних документів і довідкових матеріалів. До таких документів відносяться насамперед розвідувальні повідомлення, дані, звіти, справа, інформації з окремих питань, звітні карти і схеми.

Начальник розвідки ж повинний бути завжди готовий доповісти командиру (начальнику штабу) або іншому старшому начальнику по будь-якому питанню оцінки противника з розрахунками й обгрунтуваннями.

У такий спосіб начальник розвідки є безпосереднім організатором усіх заходів щодо розвідки. Він разом з офіцерами родів військ, спеціальних військ і служб, відповідальних за організацію розвідки свого виду, планує розвідку і вчасно доводить розвідувальні задачі виконавцям, здійснює контроль за організацією і веденням розвідки в частинах (підрозділах) і робить у цьому допомога, а також проводить збір, опрацювання і доповідь начальнику штабу (командиру) розвідувальних даних, що добуваються усіма видами розвідки; інформує штаби частин (підрозділів) і сусід про противника і місцевість, організує і забезпечує дії підпорядкованих розвідувальних підрозділів і керування ними. Крім того, на начальника розвідки дивізії і підпорядкованих йому офіцерів покладається: допит пленных, перебіжчиків, опит місцевих жителів і вивчення захоплених документів, вивчення й узагальнення досвіду заходів щодо підтримки постійної боєздатності розвідувальних підрозділів, керівництво їхнім бойовим підготуванням; участь у розробці плану ядерної і вогневої поразки противника, заходів щодо радіоелектронної боротьби, маскуванню, протидії розвідці противника; підготуванню розвідувальних повідомлень і даних у вищестоящий штаб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]