Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
met_kur_pr.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2.42 Mб
Скачать

6 Структура та коротка характеристика

АСИНХРОННИХ ДВИГУНІВ СЕ­РІЇ АІ ТА 4А

Серія АІ та 4А є серією аси­н­х­рон­них двигунів (АД), роз­ра­хо­ва­них на ви­ко­ри­с­тан­ня в різних га­лу­зях промисловості. Во­ни охо­п­люють діапазон номінальних по­ту­ж­но­с­тей від 0.06 до 400 кВт та ви­ко­ну­є­ть­ся на 17 ви­со­тах обер­тан­ня - від 50 до 355 мм.

Серії мають основні ви­ко­нан­ня АД, ряд модифікацій та спеціалізовані ви­ко­нан­ня. Дви­гу­ни ос­но­в­но­го ви­ко­нан­ня відповідають за­галь­ним ви­мо­гам та ви­ко­ри­с­то­ву­ю­ть­ся при нор­маль­них умо­вах ро­бо­ти (дви­гу­ни за­галь­но­го при­зна­чен­ня). Во­ни ви­пу­с­ка­ю­ть­ся у всьо­му діапазоні по­ту­ж­но­с­тей та ви­сот обер­тан­ня, охо­п­ле­них серією. Це трифазні АД з ко­ро­т­ко­зам­к­не­ним ро­то­ром, розраховані на ча­с­то­ту жи­в­лен­ня 50Гц, які ма­ють сту­пень за­хи­с­ту ІР54(ІР44) або ІР23.

Модифікації та спеціалізовані ви­ко­нан­ня АД побудовані на базі їх ос­но­в­но­го ви­ко­нан­ня. Во­ни ви­пу­с­ка­ю­ть­ся окре­ми­ми серіями на визначені ви­со­ти обер­тан­ня та номінальні потужності й призначені для ви­ко­ри­с­тан­ня в механізмах, які ма­ють специфічні ви­мо­ги до еле­к­т­ро­при­во­ду, або в умо­вах експлуатації, відмінних від нор­маль­них.

До еле­к­т­ри­ч­них мо­дифікацій АД серії АІ та 4А віднесені АД з підвищеним пу­с­ко­вим мо­мен­том, з підвищеним номінальним про­ко­в­зу­ван­ням (s), багатошвидкісні, дви­гу­ни з ча­с­то­тою жи­в­лен­ня 60 Гц та інші.

Мо­дифікації ви­ко­нан­ня за умо­вами нав­ко­ли­ш­ньо­го се­ре­до­ви­ща охо­п­лю­ють АД тропічного ви­ко­нан­ня, хімічностійкого, сільськогосподарського, во­ло­го мо­ро­зостійкого, пи­ло­за­хи­щен­о­го та рудничного ви­ко­нан­ня.

До спеціалізованих ви­ко­нань АД серії 4А віднесені високочастотні дви­гу­ни, дви­гу­ни при­во­ду ліфтів, ча­с­то­т­но­ке­ро­вані та дви­гу­ни для де­ре­во­об­ро­б­них верстатів.

У серії 4А при­йня­та наступна си­с­те­ма по­зна­чень:

4A

X

X

X

X

X

X

X

1

2

3

4

5

6

7

8

1 - на­зва серії

2 - ви­ко­нан­ня АД по спо­со­бу за­хи­с­ту:

літера Н - ви­ко­нан­ня ІР23, відсутність літери - ви­ко­нан­ня ІР44;

3 - ви­ко­нан­ня АД по матеріалу станини та щитів:

А - ста­ни­на та щи­ти алюмінієві;

Х - ста­ни­на алюмінієва, щи­ти з ча­ву­ну (або зворотне спо­­лу­чен­ня матеріалів); відсутність літери - ста­ни­на та щи­ти з ча­ву­ну або з сталі.

4 - ви­со­та осі обер­тан­ня в мм (дві або три ци­ф­ри);

5 - уста­нов­чий розмір по довжині ста­ни­ни: літери S,M або L - від­по­ві­д­но ме­н­ший, середній або більший;

6 - дов­жи­на осер­дя: А - ­менша, В – більша при умові збе­ре­жен­ня уста­но­во­ч­но­го розміру (S, M або L) ви­ко­ну­є­ть­ся тільки од­на дов­жи­на осер­дя.

7 - чи­с­ло полюсів АД (од­на або дві ци­ф­ри);

8 - кліматичне ви­ко­нан­ня та категорія розміщення.

При­клад умо­в­но­го по­зна­чен­ня дви­гу­на:

4А200М6У3 - асинхронний дви­гун че­т­вер­тої серії, ступінь захисту IP44, з ко­ро­т­ко­зам­к­не­ним ро­то­ром, з ча­ву­н­ною ста­ни­ною і щи­та­ми, ви­со­тою осі обер­тан­ня ва­лу - 200 мм, з уста­но­в­ч­им розміром по дов­жині ста­ни­ни М, ше­с­ти­по­лю­с­ний, кліматичного ви­ко­нан­ня У (по­мір­ний клімат), ка­те­горія розміщення 3 (за­кри­те приміщення).

Асинхронні дви­гу­ни серії 4А ос­но­в­но­го ви­ко­нан­ня призначені для ро­бо­ти від мережі три­фа­з­но­го змінного стру­му ча­с­то­тою 50 Гц.

Нор­маль­не зна­чен­ня кліматичних факторів нав­ко­ли­ш­ньо­го се­ре­до­ви­ща при­йма­є­ть­ся згідно ГОСТ 15543-88, при цьо­му запиленість повітря не по­вин­на перевищувати 10 мг/м3 для АД зі ступенем за­хи­с­ту ІР 44 кліматичних ви­ко­нань У2, У3, УХЛ4, У5 та більше 2 мг/м3 для АД зі ступенем за­хи­с­ту ІР23.

По­ка­з­ни­ки надійності АД: середній термін слу­ж­би не ме­н­ше 15 років при на­робці 4000 го­дин; се­редній термін слу­ж­би до пер­шо­го капітального ре­мо­н­ту - 8 років при на­робці 2000 го­дин; вірогідність безвідмовної ро­бо­ти - не ме­н­ше 0.9 за 1000 го­дин.

АД потужністю від 0.06 до 0.37 кВт ви­го­то­в­ля­ють на номінальні на­пру­ги 220 В та 380 В ; по­тужністю від 55 до 110 кВт - 220/380 та 380/660 В ; по­тужністю від 132 до 400 кВт - 380/660 В. З'є­д­нан­ня об­мо­т­ки – „три­ку­т­ник” або „зірка”.

Структура позначень АД серії АІ подібна структурі позначень серії 4А, але відрізняється першими трьома літерами: дві перші літери (АІ) позначають тип двигуна нової серії (асинхронний, країн Інтерелектро). Третя літера Р або С позначає прив’язку потужності та установчих розмірів: Р - прив’язка по першому варіанту, С - прив’язка по другому варіанту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]