Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
03.02.12 Методика катег(1).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
163.84 Кб
Скачать

Методика

визначення категорії складності маршрутів

гірських туристських спортивних походів

1. Загальні положення

1.1. Методика призначена для оцінки категорії складності маршрутів гірських походів у високогірних районах (В), а також у горах Криму та Карпат (малих горах МГ)

1.2. Основою перешкодою у високогірних походах є перевал, а у малих горах – класифіковані гірські локальні перешкоди (ГЛП).

Перевал - це місце перетину хребта або його відрогу при переході із однієї долини в іншу, при підйомі та спуску з якого гірський рельєф відповідає класифікаційним вимогам певної складності (Таблиця. 3).

Гірська локальна перешкода – окрема ділянка гірського рельєфу, що містить характерні перешкоди, які зустрічаються при проходженні категорійних перевалів та відповідають класифікаційним вимогам Таблиці 5, це можуть бути підйоми на плато, гребні та на вершини, траверси хребтів та гребнів.

Визначальними є всі перевали та ГЛП, кількість та категорія трудності яких визначена (Таблицями №1 та №4) для походів різних категорій складності

1.3. Категорія складності маршруту спортивного гірського походу (далі - КС) визначається у високогірних походах набором перевалів, вершин, траверсів, у малих горах – набором ГЛП певних категорій трудності (далі – КТ), а також протяжністю та тривалістю маршруту (таблиці №1 та №4).

1.4. Тривалість маршруту - це оптимальний час, необхідний для групи у складі 6÷8 учасників з середнім рівнем підготовки, для проходження маршруту при мінімальній кількості категорійних перевалів або ГЛП (таблиці №1 та № 4).

Тривалість може бути збільшена при збільшені кількості і (або) трудності перевалів (вершин, траверсів) та ГЛП або протяжності, а також зменшена при зменшені кількісного складу групи з високим рівнем технічної підготовки, але без зниження безпеки походу. Зменшення тривалості походів проти рекомендованої у таблицях №1 та №4 може бути дозволено МКК в умотивованих випадках, які МКК вказує у маршрутній книжці в розділі «Інші зауваження» до виходу групи на маршрут.

1.5. Протяжність маршруту – це довжина активної частини маршруту. Мінімальна протяжність, встановлена для кожної категорії складності походу (таблиці №1 та №4).

1.5.1. Основна частина маршруту повинна бути лінійною або кільцевою (одне кільце) з протяжністю не менше 2/3 від встановленої для даної КС (таблиці №1 та № 4) і включати не менше двох визначальних найвищої КТ для даної КС перевалів (для високогірних походів) або одного визначального перевалу і одного радіального сходження на вершину чи траверсу взамін другого визначального перевалу. . У МГ походах основна частині маршруту повинна включати не менше двох ГЛП найвищої КТ для даної КС,

Решта маршруту може включати кільцеві та лінійні радіальні виходи.

1.5.2. Кільцем вважається ділянка маршруту, яка долається з поверненням до початкової точки, або коли будь-які точки маршруту зближуються на відстань, яку можна подолати в прямому та зворотному напрямі на протязі одного ходового дня.

1.5.3. Радіальним виходом у поході вважається відрізок маршруту, що проходиться з поверненням до початкової точки. Відстані пройдені у кільцевих радіальних виходах (з поверненням по іншому шляху), зараховуються повністю, а пройдені у лінійних (з поверненням тим же шляхом) зараховуються в одному напрямі.

1.5.4. Протяжність маршруту вимірюється за картами масштабу 1:100 000. Отриманий результат помножується на коефіцієнт 1,2.

1.5.5. Збільшення протяжності маршруту при незмінному характері перешкод не може бути підставою для підвищення КС походу.

1.6. КТ наведених у переліку перевалів, вершин та траверсів зараховується при умові їх наскрізного проходження від долини до долини згідно переліків перевалів та ГЛП.

2. Нормативи високогірних походів

До «високогір’я» відносяться райони з категорійними перевалами висотою, як правило, понад 2500м, наведеними у «Переліку класифікованих високогірних перевалів»а також інші, аналогічні райони, визначені ФСТУ.

2.1. Кількість та КТ перевалів для різних КС спортивних гірських походів у високогір`ї наведена в таблиці 1.

Таблиця 1

Категорія склад-ності походу

(КС)

Рекомен-дована тривалість походів в днях (Т)

Протяж-ність походів в км, не менше (П)

Мінімальна кількість і категорії

трудності (КТ) перевалів

Всього

категорійних

перевалів

I

6

100

2

2

-

-

-

-

-

II

8

120

3

1

2

-

-

-

-

III

10

140

4

-

1

2

-

-

-

IV

13

150

5

-

1

1

2

-

-

V

16

160

6

-

-

1

1

2

-

VI

20

160

7

-

-

-

1

1(3)

2(1)

2.2. Мінімальний набір перевалів, що визначає маршрут шостої КС складає:

  • 3А – 3 шт. та 3Б– 1 шт. або

  • 3А – 1 шт. та 3Б – 2 шт. або

  • 3А – 2 шт. та 3Б* - 1шт.

Всі інші категорійні перевали до набору необхідної кількості по КТ вибираються самостійно.

Перевали 3Б* - найскладніші перевали, що виходять за межі класифікації і це означає, що для його подолання 2/3 учасників групи та її керівник обов’язково повинні мати досвід проходження (керівництва) перевалів 3Б. Випуск груп на такі перевали проводиться виключно ЦМКК і це вирішується конкретно в кожному випадку.

2.3. Перевали простіші за 1А к.т. називаються некатегорійними і наявність їх у маршруті не впливає на КС спортивного походу

2.4. Починаючи з маршрутів 3 к.с. проходження перевалів може бути частково замінено траверсами хребтів та вершини та радіальними сходженнями на вершини, які логічно вписуються в нитку маршруту.

При цьому до заліку як визначальні КС маршруту іде тільки один траверс хребта чи вершини або одне радіальне сходження на вершину. Інші сходження на вершини чи траверси хребтів як визначаючі КС маршруту, до заліку не йдуть.

2.5. КТ перевалів наведені у «Переліках класифікованих високогірних перевалів», а вершин, траверсів та перевалів, не наведених у Переліках, визначається відповідно «Таблиці оцінки трудності перевалів, вершин та траверсів» (табл. 3).

2.5.1. Туристська оцінка КТ перевалів, вершин, траверсів не співпадає із альпіністською шкалою оцінки складності вершин та траверсів.

2.5.2. Перевали, що пройдені вперше, та сходження або траверси, які не є елементами проходження перевалу, повинні оцінюватися МКК на підставі «Таблиці оцінки трудності перевалів, вершин, траверсів» (табл. №3).

2.5.3. КТ перевалів в залежності від умов (пори року, снігової і льодової обстановки, а також інших факторів) може збільшуватись на пів-категорії. Такі перевали позначаються (*). При випуску на такі перевали учасники повинні мати досвід участі (керівник досвід керівництва), який дозволяє їм проходити перевал на пів-категорії трудності вище. При заліку походу перевал зараховуються групі по фактичній його трудності в даному сезоні і повинен бути класифікований однозначно (наприклад, 2А або 2Б, але не 2А*).

2.5.4. КТ перевалу визначається крутизною, характером рельєфу, технічною складністю окремих ділянок підйому та спуску та їх протяжністю, а також абсолютною висотою перевальної сідловини. Наявність потенційно небезпечних ділянок (каменепади, лавини, льодові обвали) не впливає на КТ перевалу і повинна враховуватись у тактиці проходження і в підборі спорядження.

2.5.5. Перевальна точка може не співпадати із найнижчою точкою вододілу. Вихід на перевал після підйому може бути в одній точці хребта, далі короткий траверс і лише потім спуск з іншої точки хребта.

2.5.6. Підходи з обох сторін не включаються в КТ перевалу, а потенційна небезпека на підходах (можливі лавини, каменепади) не може бути визначальною прикметою і не входить до класифікаційних вимог.

2.5.7. Послідовне проходження двох і більше перевалів, якщо значна за протяжністю або складністю частина спуску в долину з одного і підйому з долини на наступний перевал випадає, розглядається як «перевальна зв’язка» і зараховується як один перевал.

2.6. Початкова стадія походу повинна передбачати заходи з активної акліматизації з набором та скиданням висоти (радіальні виходи, сходження, розвідки). Починаючи з походів 2 к.с. маршрут не повинен починатися з визначального перевалу.

2.8. При збільшенні кількості перевалів на гірському маршруті у порівнянні з табл.1, протяжність маршруту може бути скорочена відповідно табл. 2, але не більше ніж на 25%. При цьому основна частина маршруту повинна залишатися незмінною.

Рекомендоване зменшення протяжності походу в залежності від збільшення кількості категорійних перевалів понад наведених в таблиці № 2.

Таблиця 2.

категорія трудності

3Б*

Еквівалент протяжності

Визначальні перевали на основній частині маршруту

10

км

12 км

14 км

16 км

18 км

20 км

22 км

те ж на інших частинах маршруту

6 км

7 км

8

км

10 км

12

км

14 км

16 км

2.8.1. Скорочення протяжності основної частини маршруту можливе тільки за рахунок тих додаткових перевалів, які включені в основну частину маршруту.

Таблиця оцінки трудності перевалів, вершин та траверсів