Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій тема 8. Доходи і видатки місцев...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
336.9 Кб
Скачать

Порядок складання проектів місцевих бюджетів

Складання проект³в м³сцевих бюджет³в, ¿х розгляд та прийняття р³шення про в³дпов³дний бюджет º першими стад³ями бюджетного процесу на плановий бюджетний пер³од.

Порядок та терм³ни орган³зац³¿ бюджетного процесу з формування м³сцевих бюджет³в, повноваження його учасник³в визначено у глав³ 12 (ст. 75-80) Бюджетного кодексу Укра¿ни та представлено у додатку. Процес формування м³сцевих бюджет³в º нев³д’ºмною складовою частиною бюджетного процесу ³ маº в³дпов³дати загальнодержавним засадам формування бюджету на плановий бюджетний р³к, напрямам бюджетно¿ пол³тики держави, враховувати макроеконом³чну ситуац³ю щодо перспектив ¿¿ стану та соц³ально-економ³чного розвитку. Процес складання м³сцевих бюджет³в розпочинаºться до подання проекту закону про державний бюджет на в³дпов³дний р³к до Верховно¿ Ради Укра¿ни на розгляд у першому читанн³. Протягом цього часу м³сцев³ органи влади та самоврядування проводять анал³з виконання м³сцевих бюджет³в за попередн³ бюджетн³ пер³оди, консультац³¿ з М³н³стерством ф³нанс³в Укра¿ни, Ком³тетом Верховно¿ Ради Укра¿ни з питань бюджету та ³ншими центральними органами виконавчо¿ влади, розробляють та доводять до головних розпорядник³в бюджетних кошт³в ³нструкц³¿ з п³дготовки бюджетних запит³в та зд³йснюють прогнозн³ розрахунки до проекту м³сцевого бюджету. П³д´рунтям для зд³йснення необх³дних розрахунк³в º Бюджетна декларац³я, ухвалена Каб³нетом М³н³стр³в Укра¿ни та затверджена Верховною Радою Укра¿ни, а також вказ³вки М³н³стерства ф³нанс³в Укра¿ни щодо особливостей складання розрахунк³в до проект³в бюджет³в на наступний пер³од з урахуванням прогнозних макропоказник ³в (р³вень споживчих ц³н, м³н³мальна зароб³тна плата, прожитковий м³н³мум, р³ст ц³н ³ тариф³в на енергонос³¿ тощо).

Для формування м³сцевих бюджет³в особливе значення мають пропозиц³¿ Основних напрямк³в бюджетно¿ пол³тики щодо:

- питомо¿ ваги обсягу м³жбюджетних трансферт³в у видатках Державного бюджету Укра¿ни ³ коеф³ц³ºнта вир³внювання для м³сцевих бюджет³в;

- взаºмов³дносини Державного бюджету Укра¿ни з м³сцевими бюджетами у наступному бюджетному пер³од³;

- зм³н до законодавства, прийняття яких º необх³дним для реал³зац³¿ бюджетно¿ пол³тики держави;

- перел³ку захищених статей видатк³в бюджету.

Початком наступного етапу складання м³сцевих бюджет³в в³дпов³дно до частини 3 ст. 43 та частини 9 ст. 75 Бюджетного кодексу º прийняття у другому читанн³ Верховною Радою Укра¿ни (за результатами голосування) р³шення щодо проекту закону про Державний бюджет Укра¿ни на наступний р³к в ц³лому як закону.

Складанню проект³в м³сцевих бюджет³в передуº ´рунтовна анал³тична робота ф³нансових орган³в ус³х р³вн³в. М³н³стерство ф³нанс³в Укра¿ни доводить Рад³ м³н³стр³в Автономно¿ Республ³ки Крим, м³сцевим державним адм³н³страц³ям, виконавчим органам в³дпов³дних м³сцевих рад особливост³ складання розрахунк³в до проект³в бюджет³в на наступний бюджетний пер³од. З³ свого боку Рада м³н³стр³в Автономно¿ Республ³ки Крим, м³сцев³ державн³ адм³н³страц³¿, виконавч³ органи в³дпов³дних м³сцевих рад з метою зд³йснення розрахунку прогнозних обсяг³в видатк³в, що враховуються при визначенн³ м³жбюджетних трансферт³в м³ж державним та м³сцевими бюджетами зобов’язан³ надавати М³н³стерству ф³нанс³в ³нформац³ю щодо мереж³, контингенту та обсяг³в видатк³в м³сцевих бюджет³в у поточному бюджетному роц³ на:

- охорону здоров’я;

- на культуру ³ мистецтво;

- осв³ту, профес³йно-техн³чну та вищу осв³ту, дан³ про видатки на утримання учн³в профес³йно-техн³чних ³ студент³в вищих навчальних заклад³в з числа сир³т та д³тей, позбавлених батьк³вського п³клування, ³нформац³ю про наявн³сть д³тей в³ком в³д 0 рок³в до 6 рок³в у населених пунктах, яким надано статус г³рських;

- на ф³нансування соц³альних програм ³ заход³в з питань с³м’¿, ж³нок, молод³ та д³тей;

- на ф³зичну культуру ³ спорт.

Ц³ розрахунки також подаються Ком³тету Верховно¿ Ради Укра¿ни з питань бюджету для ¿х розгляду. Для п³дготовки проекту Державного бюджету Укра¿ни М³н³стерство ф³нанс³в Укра¿ни розробляº ³ доводить до головних розпорядник³в бюджетних кошт³в ³нструкц³¿ з п³дготовки бюджетних запит³в.

В³дпов³дно до ст. 2 Бюджетного кодексу Укра¿ни, бюджетний запит — це документ, п³дготовлений головним розпорядником бюджетних кошт³в, що м³стить пропозиц³¿ з в³дпов³дним об´рунтуванням щодо обсягу бюджетних кошт³в, необх³дних для його д³яльност³ на наступн³ бюджетн³ пер³оди.

²нструкц³¿ з п³дготовки бюджетних запит³в можуть запроваджувати орган³зац³йн³, ф³нансов³ та ³нш³ обмеження, яких зобов’язан³ дотримуватися ус³ розпорядники бюджетних кошт³в у процес³ п³дготовки бюджетних запит³в.

М³сцев³ ф³нансов³ органи зг³дно з типовою формою бюджетних запит³в на вид³лення асигнувань, визначеною М³н³стерством ф³нанс³в Укра¿ни, та з урахуванням особливостей складання проект³в м³сцевих бюджет³в розробляють ³ доводять до головних розпорядник³в бюджетних кошт³в м³сцевих бюджет³в ³нструкц³¿ з п³дготовки бюджетних запит³в. ²нструкц³¿ до бюджету мають на мет³ управл³ння процесом складання в³дпов³дного м³сцевого бюджету. При п³дготовц³ бюджетних запит³в сл³д врахувати поточну соц³ально-економ³чну ситуац³ю в Укра¿н³, р³вень перерозпод³лу ВВП через доходи зведеного бюджету.

Головн³ розпорядники бюджетних кошт³в орган³зують розроблення бюджетних запит³в для подання м³сцевим ф³нансовим органам у терм³ни та порядку, встановлен³ цими органами. Головн³ розпорядники бюджетних кошт³в забезпечують своºчасн³сть, достов³рн³сть та зм³ст поданих м³сцевим ф³нансовим органам бюджетних запит³в, як³ мають м³стити всю ³нформац³ю, необх³дну для анал³зу показник³в проекту м³сцевого бюджету, зг³дно з вимогами м³сцевих ф³нансових орган³в. З метою збалансування бюджету головн³ розпорядники кошт³в повинн³ зд³йснити заходи щодо оптим³зац³¿ мереж³ бюджетних установ, визначення к³лькост³ бюджетних програм, як³ доц³льно реал³зовувати у межах наявного ф³нансового ресурсу.

При розрахунку граничних обсяг³в видатк³в та надання кредит³в сл³д враховувати розм³р м³н³мально¿ зароб³тно¿ плати прац³вникам бюджетних установ, прожитковий м³н³мум на одну особу, розм³р м³н³мально¿ (ординарно¿) академ³чно¿ стипенд³¿, видатки на забезпечення хворих на цукровий та нецукровий д³абет препаратами ³нсул³ну ³ десмопресину, видатки на оплату комунальних послуг та енергонос³¿в.

При формуванн³ бюджетних запит³в головним розпорядникам кошт³в сл³д враховувати обмеження щодо кап³тальних видатк³в, у зв’язку ³з першочергов³стю ф³нансування захищених статей бюджетних видатк³в. До бюджетних запит³в можуть включатися т³льки видатки, передбачен³ законодавством, необх³дн³сть яких обумовлена характером д³яльност³ установи. Видатки на придбання обладнання, кап³тальний ремонт прим³щень тощо, як³ не º першочерговими, можуть передбачатися лише за умови забезпечення коштами нев³дкладних витрат та в³дсутност³ заборгованост³.

М³сцев³ ф³нансов³ органи на будь-якому етап³ складання ³ розгляду проект³в м³сцевих бюджет³в зд³йснюють анал³з бюджетного запиту, поданого головним розпорядником бюджетних кошт³в, з точки зору його в³дпов³дност³ мет³, пр³оритетност³, а також д³ºвост³ та ефективност³ використання бюджетних кошт³в. На основ³ результат³в анал³зу кер³вник м³сцевого ф³нансового органу приймаº р³шення про включення бюджетного запиту до пропозиц³¿ проекту м³сцевого бюджету перед поданням його на розгляд в³дпов³дно Рад³ м³н³стр³в Автономно¿ Республ³ки Крим, м³сцевим державним адм³н³страц³ям, виконавчим органам в³дпов³дних м³сцевих рад.

Якщо головний розпорядник у своºму бюджетному запит³ подасть розпод³л граничного обсягу загальних видатк³в, структура якого не забезпечуº м³н³мально необх³дний р³вень функц³онування цього головного розпорядника, ф³нансов³ органи мають право повернути такий бюджетний запит цьому головному розпоряднику для приведення його у в³дпов³дн³сть з даною вимогою. У раз³ невиконання головним розпорядником зазначених вимог, ф³нансове управл³ння маº право самост³йно внести необх³дн³ корективи в бюджетний запит, пов³домивши про це головного розпорядника.

До бюджетного запиту головн³ розпорядники кошт³в м³сцевих бюджет³в подають пояснювальну записку з об´рунтуванням зб³льшення або зменшення (економ³¿) планових показник³в по галузях бюджетно¿ сфери у розр³з³ економ³чно¿ класиф³кац³¿ видатк³в. У доповнення до визначених форм головн³ розпорядники бюджетних кошт³в подають пояснювальну записку, в яких об´рунтовуºться зб³льшення обсягу прогнозних показник³в у розр³з³ економ³чно¿ структури видатк³в, а також економ³¿ бюджетних кошт³в.

У тижневий строк з дня схвалення Каб³нетом М³н³стр³в Укра¿ни проекту закону про Державний бюджет Укра¿ни М³н³стерство ф³нанс³в Укра¿ни забезпечуº доведення Рад³ м³н³стр³в Автономно¿ Республ³ки Крим, м³сцевим державним адм³н³страц³ям, виконавчим органам в³дпов³дних м³сцевих рад розрахунк³в прогнозних обсяг³в м³жбюджетних трансферт³в, методики ¿х визначення, орган³зац³йно-методолог³чних вимог та ³нших показник³в щодо складання проект³в м³сцевих бюджет³в, а також пропозиц³й щодо форми проекту р³шення про м³сцевий бюджет (типово¿ форми р³шення).

У тижневий строк з дня прийняття закону про Державний бюджет Укра¿ни у другому читанн³ Каб³нет М³н³стр³в Укра¿ни забезпечуº доведення Рад³ м³н³стр³в Автономно¿ Республ³ки Крим, м³сцевим державним адм³н³страц³ям, виконавчим органам в³дпов³дних м³сцевих рад визначених таким законом показник³в м³жбюджетних в³дносин (включаючи обсяги м³жбюджетних трансферт³в для в³дпов³дних бюджет³в) ³ текстових статей, а також орган³зац³йно-методолог³чних вимог щодо складання проект³в м³сцевих бюджет³в. У триденний строк з дня отримання таких документ³в Рада м³н³стр³в Автономно¿ Республ³ки Крим, обласн³ державн³ адм³н³страц³¿ доводять виконавчим органам м³ських (м³ст республ³канського Автономно¿ Республ³ки Крим та обласного значення) рад, районним державним адм³н³страц³ям в³дпов³дн³ обсяги субвенц³й на зд³йснення державних програм соц³ального захисту.

²нформац³я, отримана в³дпов³дно до частин 5, 6, 8, 9 ст. 75 Бюджетного кодексу, º п³дставою для складання Радою м³н³стр³в Автономно¿ Республ³ки Крим, м³сцевими державними адм³н³страц³ями, виконавчими органами в³дпов³дних м³сцевих рад проект³в м³сцевих бюджет³в ³ п³дготовки проект³в р³шень про в³дпов³дн³ м³сцев³ бюджети.

Етапи складання бюджетів територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об'єднань

Етап

Зміст етапу

1. Встановлення граничних обсягів загальних видатків

На основі прогнозних розрахунків бюджетних надходжень та отриманих від фінансових органів рекомендацій щодо обмежень під час формування бюджетних запитів до розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня (установ) доводяться граничні обсяги асигнувань, що їх повинні дотримуватись розпорядники при формуванні своїх бюджетних запитів.

2. Доведення інструкцій з формування бюджетних запитів

На підставі отриманих від фінансових органів інструкцій та з урахуванням пріоритетів бюджетної політики на місцевому рівні розробляються інструкції зі складання бюджетних запитів та доводяться до розпорядників бюджетних коштів (установ).

3. Підготовка бюджетних запитів

Розпорядники бюджетних коштів детально розробляють бюджетні запити з урахуванням потреб у коштах, необхідних для виконання функціональних обов'язків.

4. Зведення і аналіз бюджетних запитів

Виконавчі органи міських, сільських, селищних рад аналізують бюджетні запити, вивчають пояснення, проводять наради, зустрічі з обговорення показників і приймають рішення по їх включенню до проекту бюджету

5. Підготовка проекту зішення про місцевий Зюджет та документів, до нього

Підготовка проекту рішення про місцевий бюджет та відповідних документів, що до нього додаються, згідно з вимогами Бюджетного кодексу (стаття 76) та інших нормативно-правових актів.

6. Подання проекту місцевого бюджету на оозгляд

Проекти місцевих бюджетів, проекти рішення про місцеві бюджети та матеріали, що до них додаються, подаються на розгляд виконавчого органу відповідної ради та депутатських комісій. Для узгодженості процесу формування державного та місцевих бюджетів, визначення термінів отримання інформації, необхідної для обрахунку обсягів бюджетів та міжбюджетних трансфертів, своєчасного затвердження місцевих бюджетів. Бюджетним кодексом визначено чіткий бюджетний календар їх складання та затвердження (календар для Державного бюджету визначено статтями 32-44 Бюджетного кодексу, для місцевих бюджетів — статтями 75-77).

Порядок розгляду, затверд­ження та виконання місцевих бюджетів.

Стаття 77. Затвердження місцевих бюджетів

Верховна Рада Автономної Республіки Крим та відповідні ради при затвердженні місцевих бюджетів повинні врахувати обсяги міжбюджетних трансфертів та інші положення, необхідні для формування місцевих бюджетів, що були затверджені Верховною Радою України при прийнятті проекту закону про Державний бюджет України у другому читанні.

Бюджет Автономної Республіки Крим, обласні і районні бюджети, міські (міст Києва та Севастополя, міст республіканського Автономної Республіки Крим та міст обласного значення) бюджети на наступний бюджетний період затверджуються рішенням Верховної Ради Автономної Республіки Крим, відповідної обласної, районної чи міської ради не пізніше ніж у двотижневий термін після офіційного опублікування закону про Державний бюджет України.

Міські (міст районного значення) бюджети, районні у містах (якщо такі створено), селищні та сільські бюджети на наступний бюджетний період затверджуються відповідно рішеннями міської, районної в місті, селищної або сільської ради не пізніше ніж у двотижневий термін після затвердження районного чи міського (міст Києва і Севастополя, міста республіканського Автономної Республіки Крим чи міста обласного значення) бюджету.

Стаття 78. Виконання місцевих бюджетів

1. Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації, виконавчі органи відповідних рад або міські, селищні чи сільські голови (в разі, якщо відповідні виконавчі органи не створені) забезпечують виконання відповідних місцевих бюджетів. Місцеві фінансові органи здійснюють загальну організацію та управління виконанням відповідного місцевого бюджету, координують діяльність учасників бюджетного процесу з питань виконання бюджету.

2. Казначейське обслуговування місцевих бюджетів здійснюється територіальними органами Державного казначейства України за функціями, визначеними статтею 48 цього Кодексу.

Державне казначейство України веде облік всіх надходжень, що належать місцевим бюджетам, та за поданням органів стягнення, погодженим з відповідними фінансовими органами, здійснює повернення коштів, що були помилково або надмірно зараховані до бюджету.

3. Місцевий бюджет виконується за розписом, який затверджується керівником місцевого фінансового органу. До затвердження розпису керівником місцевого фінансового органу затверджується тимчасовий розпис на відповідний період. Керівник місцевого фінансового органу протягом бюджетного періоду забезпечує відповідність розпису місцевого бюджету встановленим бюджетним призначенням.

4. Місцевий фінансовий орган у процесі виконання місцевого бюджету за доходами здійснює прогнозування та аналіз доходів відповідного бюджету.

5. Податки, збори (обов'язкові платежі) та інші доходи місцевого бюджету зараховуються безпосередньо на рахунок відповідного бюджету, відкритий в територіальному органі Державного казначейства України, і не можуть акумулюватися на рахунках органів стягнення. Податки, збори (обов'язкові платежі) та інші доходи визнаються зарахованими в доход місцевого бюджету з моменту зарахування на рахунок відповідного бюджету, відкритий в територіальному органі Державного казначейства України.

Органи стягнення забезпечують своєчасне та в повному обсязі надходження до місцевих бюджетів податків і зборів (обов'язкових платежів) та інших доходів відповідно до законодавства.

6. Виконання місцевих бюджетів за видатками здійснюється за визначеною процедурою.

7. Рішення про внесення змін до рішення про місцевий бюджет ухвалюється відповідною радою за поданням офіційного висновку місцевого фінансового органу про обсяг вільного залишку бюджетних коштів, перевиконання чи недовиконання доходної частини загального фонду відповідного бюджету. Факт перевиконання доходної частини загального фонду місцевого бюджету визнається за підсумками першого півріччя та наступних звітних періодів поточного бюджетного періоду на підставі офіційних висновків місцевого фінансового органу за умови перевищення доходів загального фонду місцевого бюджету (без урахування міжбюджетних трансфертів), врахованих у розписі місцевого бюджету на відповідний період, не менше ніж на 5 відсотків. Факт недоотримання доходів загального фонду місцевого бюджету визнається на підставі офіційних висновків місцевого фінансового органу за підсумками квартального звіту при недоотриманні доходів загального фонду місцевого бюджету, врахованих у розписі місцевого бюджету на відповідний період, більше ніж на 15 відсотків.

8. Рішення про внесення змін до рішення про місцевий бюджет можуть бути також ухвалені відповідною радою з урахуванням положень статті 52 цього Кодексу та у разі настання інших випадків, передбачених цим Кодексом.

9. Ведення бухгалтерського обліку виконання місцевих бюджетів та порядок закриття рахунків місцевих бюджетів після закінчення бюджетного періоду здійснюються з урахуванням положень статей 56 і 57 цього Кодексу.

10. Після введення в дію закону про Державний бюджет України органам державної влади та їх посадовим особам забороняється приймати рішення, що призводять до виникнення нових бюджетних зобов'язань місцевих бюджетів, які не забезпечені бюджетними асигнуваннями, без визначення джерел коштів, виділених державою для виконання цих зобов'язань.

Типовий календар складання та затвердження бюджетів територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об'єднань

Термін

Процедура

Стаття Бюджетного кодексу

Липень-серпень

Місцеві фінансові органи розробляють і доводять до головних розпорядників бюджетних коштів та виконавчих органів сільських, селищних, міських (міст районного значення) рад (крім виконавчих органів рад, для бюджетів територіальних громад яких у державному бюджеті визначаються міжбюджетні трансферти), районних державних адміністрацій в містах Києві та Севастополі інструкції з підготовки бюджетних запитів.

Виконавчі органи сільських, селищних, міських (міст районного значення) рад (крім виконавчих органів рад, для бюджетів територіальних громад яких у державному бюджеті визначаються міжбюджетні трансферти), районні державні адміністрації в містах Києві та Севастополі подають відповідно районним чи міським фінансовим органам пропозиції щодо показників проектів відповідних бюджетів.

ст. 75, ч. 3 ст. 75, ч. 5 ст. 75, ч. 6

До 1 жовтня

Територіальні громади сіл, селищ і міст приймають рішення та укладають угоди про об'єднання коштів відповідних бюджетів для виконання власних повноважень.

ст. 75, ч. 7 ст. 92, ч. 4 ст. 93, ч. 5

До 22 вересня

Міністерство фінансів України забезпечує доведення Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевим державним адміністраціям, виконавчим органам відповідних місцевих рад розрахунків прогнозних обсягів міжбюджетних трансфертів, методики їх визначення, організаційно-методологічних вимог та інших показників щодо складання проектів місцевих бюджетів, а також пропозицій щодо форми проекту рішення про місцевий бюджет (типової форми рішення).

ст. 37, ч. 2 ст. 75, ч. 8

Не пізніше ніж через 7 днів з дня прийняття проекту закону про Державний бюджет України у другому читанні (листопад)

Кабінет Міністрів України забезпечує доведення Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевим державним адміністраціям, виконавчим органам відповідних місцевих рад визначених таким законом показників міжбюджетних відносин (включаючи обсяги міжбюджетних трансфертів для відповідних бюджетів) і текстових статей, а також організаційно-методологічних вимог щодо складання проектів місцевих бюджетів. У триденний строк з дня отримання таких документів Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні державні адміністрації доводять виконавчим органам міських (міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення) рад, районним державним адміністраціям відповідні обсяги субвенцій на здійснення державних програм соціального захисту.

ст. 42, ч. 1 ст. 43, ч. 4 ст. 75, ч. 9

Жовтень-листопад

Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації, виконавчі органи відповідних місцевих рад складають проекти місцевих бюджетів і готують проекти рішень про відповідні місцеві бюджети, на підставі інформації, отриманої відповідно до частин п'ятої, шостої, восьмої і дев'ятої статті 75 Бюджетного кодексу України.

ст. 75, ч. 10

Не пізніше ніж у двотижневий строк 3 дня офіційного

опублікування закону про Державний бюджет України (грудень)

Рішеннями Верховної Ради Автономної Республіки Крим, відповідної місцевої ради затверджуються відповідно бюджет Автономної Республіки Крим, обласні і районні бюджети, міські (міст Києва та Севастополя, міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення) бюджети, інші бюджети місцевого самоврядування, для яких у державному бюджеті визначаються міжбюджетні трансферти.

ст. 77, ч. 2

Не пізніше ніж у двотижневий строк з дня затвердження районного чи міського (міста Києва та

Севастополя, міста республіканського Автономної Республіка Крим та обласного значення) бюджету

Рішеннями міської, районної у місті, селищної або сільської ради затверджуються відповідно міські (міст районного значення) бюджети, районні у містах (у разі їх створення), селищні та сільські бюджети (крім бюджетів місцевого самоврядування, для яких у державному бюджеті визначаються міжбюджетні трансферти).

ст. 77, ч. 3

Стаття 79. Особливості затвердження та виконання місцевих бюджетів у разі несвоєчасного їх прийняття

1. Якщо до початку нового бюджетного періоду не прийнято відповідне рішення про місцевий бюджет, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації та виконавчі органи відповідних рад мають право здійснювати витрати з відповідного бюджету лише на цілі, які визначені у рішенні про місцевий бюджет на попередній бюджетний період. При цьому щомісячні видатки не можуть перевищувати 1/12 обсягу видатків, визначених рішенням відповідної ради про бюджет на попередній бюджетний період, крім випадків, передбачених частиною четвертою статті 15 та частиною четвертою статті 23 цього Кодексу. До прийняття рішення про місцевий бюджет на поточний бюджетний період провадити капітальні видатки забороняється.