Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 1 оп.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
181.76 Кб
Скачать

3. Основні алгоритмічні конструкції

Структурною елементарною одиницею алгоритму є проста команда, що позначає один елементарний крок переробки або відображення інформації. Проста команда на мові схем зображається у вигляді функціонального блоку.

Даний блок має один вхід і один вихід. З простих команд і перевірки умов утворюються складені команди, що мають складнішу структуру і теж один вхід і один вихід.

Структурний підхід до розробки алгоритмів визначає використання тільки базових алгоритмічних структур (конструкцій): проходження, галуження, повторення, які повинні бути оформлені стандартним чином.

Розглянемо основні структури алгоритму. Команда проходження складається тільки з простих команд. На малюнку прості команди мають умовне позначення S1 і S2. З команд проходження утворюються лінійні алгоритми. Прикладом лінійного алгоритму буде знаходження суми двох чисел, введених з клавіатури.

Команда галуження - це складена команда алгоритму, в якій залежно від умови Р виконується або одне S1, або інше S2 дія. З команд проходження і команд галуження складаються алгоритми, що розгалужуються (алгоритми галуження). Прикладом алгоритму, що розгалужується, буде знаходження більшого з двох чисел, введених з клавіатури.

Команда галуження може бути повної і неповної форми. Неповна форма команди галуження використовується тоді, коли необхідно виконувати дію S тільки у разі дотримання умови P. Якщо умова P не дотримується, то команда галуження завершує свою роботу без виконання дії. Прикладом команди галуження неповної форми буде зменшення в два рази тільки парного числа.

Команда повторення - це складена команда алгоритму, в якій залежно від умови Р можливе багатократне виконання дії S. З команд проходження і команд повторення складаються циклічні алгоритми (алгоритми повторення). На малюнку представлена команда повторення з передумовою. Називається вона так тому, що спочатку перевіряється умова, а вже потім виконується дія. Причому дія виконується, поки умова дотримується. Приклад циклічного алгоритму може бути наступний. Поки з клавіатури вводяться позитивні числа, алгоритм виконує знаходження їх суми.

Команда повторення з передумовою не є єдино можливою. Різновидом команди повторення з передумовою є команда повторення з параметром. Вона використовується тоді, коли відома кількість повторень дії. У блок-схемі команди повторення з параметром умова записується не в ромбі, а в шестикутнику. Прикладом циклічного алгоритму з параметром буде знаходження суми перших 20 натуральних чисел.

У команді повторення з умовою поста спочатку виконується дія S і лише потім, перевіряється умова P. Причому дія повторюється до тих пір, поки умова не дотримується. Прикладом команди повторення з умовою поста буде зменшення позитивного числа до тих пір, поки воно ненегативне. Як тільки число стає негативним, команда повторення закінчує свою роботу. За допомогою з'єднання тільки цих елементарних конструкцій (послідовно або вкладенням) можна "зібрати" алгоритм будь-якого ступеня складності.