Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tipovye_zadachi_GEHK_-Bakalavr_2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
71.17 Кб
Скачать

Кафедра цивільного та трудового права

Завдання 1.

За триденний прогул слюсарю-сантехніку було оголошено догану, крім того, він був позбавлений місячної премії та чергову відпустку у нього було скорочено на три дні.

Начальник ЖЕКу, до якого робітник звернувся зі скаргою на потрійне стягнення за один і той же проступок, заявив, що за прогул можуть застосовуватися будь-які дисциплінарні стягнення, аж до звільнення.

Обґрунтуйте скаргу робітника?

Чи правильні дії та пояснення адміністрації?

Завдання 2.

Працівнику підприємства Сверидову протягом 6 місяців не виплачувалася заробітна плата.

Сверидов звернувся до суду з позовною заявою про стягнення з підприємства суми нарахованої йому заробітної плати за всі 6 місяців, і відсотків на цю суму за затримку виплати заробітної плати, а також грошової компенсації за моральну шкоду заподіяної йому несвоєчасною виплатою заробітної плати.

Яку з вимог працівника може задовольнити суд, дайте правове обґрунтування.

Завдання 3.

Громадянин К., інвалід з дитинства Ш групи 27 травня 2010 року звернувся за придбанням квитка. У касі залізничного вокзалу йому пояснили, що він зобов’язаний повністю оплатити проїзд. К., Вважав, що як інвалід з дитинства він має право на пільги, зокрема на безплатний проїзд.

Чи мають право на проїзд інваліди з дитинства Ш групи?

Якими нормативними актами врегульовані пільги на проїзд?

Завдання 4.

По дорозі на роботу Гризлова збив автомобіль. Медико-соціальна експертна комісія визнала його інвалідом Ш групи. Гризлову виповнилося 37 років, його загальний трудовій стаж становить 14 років. Після визнання інвалідом він не працює і на його утриманні є непрацездатні члени сім'ї.

Чи має право Гризлов на пенсію по інвалідності та надбавку до неї?

Завдання 5.

Тяжко хворий Мальцев видав доручення Федюшиній, з якою протягом декількох років перебував у фактичних шлюбних стосунках, на розпорядження вкладом у Ощадбанку, що йому належить. При цьому Мальцев у присутності свідків висловив побажання, щоб Федюшина за рахунок цих коштів покрила усі видатки по його похорону, а кошти, що залишилися використала на свій розсуд. Це доручення, як і заповіт про передачу Федюшиній по спадщині автомашини та домашньої обстановки, були засвідчені головним лікарем лікарні, у якій Мальцев знаходився на лікуванні.

Через рік після смерті Мальцева його дорослий син, що не підтримував з батьком стосунків протягом ряду років, але який був єдиним спадкоємцем Мальцева за законом, звернувся до Федюшиної з позовом, вимагаючи передачі усієї суми вкладу, що зберігався у Ощадбанку на ім'я Мальцева.

Визначити, наскільки обґрунтований даний позов? Відповідь пояснити.

Завдання 6.

Лебедєв учинив позов до готелю "Ювілейна" про стягнення вартості пальто, костюму та електробритви, що були викрадені у нього під час проживання у готелі. Готель заперечував проти позову, посилаючись на те, що Лебедєв знаходився у загальному номері та у відповідності з розпорядженням адміністрації готелю повинен був здати свої речі у камеру зберігання, що працює цілодобово. В означеному розпорядженні говориться також, що адміністрація не несе відповідальності за пропажу з номерів готелю речей, не зданих до камери зберігання. Це розпорядження вивішено у готелі на видному місці, і Лебедєв не міг не знати про встановлені у готелі правилах.

Адвокат Лебедєва звернув увагу суду на те, що розпорядження адміністрації готелю не є нормативним актом та суперечить статті 963 Цивільного кодексу України, у відповідності з якою готель відповідає як хранитель і без окремої про те угоди з особою, яка у ньому проживає, за втрату, нестачу чи пошкодження його речей, внесених до готелю.

Представник готелю посилався в свою чергу на пункт 31 Правил проживання у готелях міста, затверджених главою адміністрації міста, у якому сказано, що готель не відповідає за втрату речей, не зданих на зберігання.

Яке рішення повинен винести суд? Відповідь обґрунтувати.

Завдання 7.

Громадянка України Н. Звернулася до відділу громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб щодо зняття з реєстрації її колишнього чоловіка П., який після розлучення півтора року тому виїхав в Росію на заробітки і місце проживання його невідоме.

Роз'ясніть порядок зняття з реєстрації за місцем проживання.

Завдання 8.

Громадянка України Н. та громадянин Росії П. купили квартиру у новозбудованому будинку у м. Одесі. Раніше вони були зареєстровані разом із неповнолітніми дітьми в селі Петрівка Овідіопольського району.

Який порядок реєстрації за новим місцем проживання ?

Завдання 9.

Затонський виїхав у тривале відрядження. Оскільки в помешканні нікого не залишалося, то він залишив ключі сусідам і попрохав їх наглядати за квартирою.

Повернувшись з відрядження, він виявив нестачу у квартирі магнітофона і декількох відеокасет. Пізніше з'ясувалося, що неповнолітній / 14 років/ товариш сина сусідів випадково (за його поясненнями) поламав магнітофон і зараз той знаходиться у ремонті в його знайомого. Магнітофон буде повернуто, коли знайомий знайде необхідні для ремонту запчастини. Що ж стосується відеокасет, то їх , очевидно, взяв подивитися хтось із знайомих, але хто саме - ні сусіди, ні їх син пригадати не змогли.

Які вимоги і до кого може пред'явити Затонський ?

Завдання 10.

Іванський купив у Хвостова холодильник. Покупну ціну було сплачено при укладені договору, але сторони домовились, що покупець забере холодильник через тиждень.

Через декілька днів Іванський довідався, що Хвостова притягнуто до кримінальної відповідальності за крадіжку, а майно його - описане за постановою слідчого.

Тоді він звернувся до суду з позовом про вилучення холодильника з опису, посилаючись на те, що останній є його власністю, як річ, що придбана за договором купівлі-продажу.

Вирішіть справу. Обґрунтуйте відповідь.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]