Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema1[1].docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
61.8 Кб
Скачать

Розділ 1.

Економічна теорія як наука

1.1. Предмет економічної теорії

Економічна теорія виходить з того, що людям для існування потрібні товари і послуги. Оскільки більшість з них відсутні в природі у готовому вигляді, то їх треба виробляти. Потреби постійно зростають; вони безмежні й непогамовні.

Для створення матеріальних благ і послуг потрібні певні виробничі ресурси,які є рідкісними та існують в обмеженій кількості. Тому в суспільстві безмежність потреб наштовхується на обмеженість ресурсів та, відповідно, обмеженість виробництва товарів і послуг (економічних благ).

Звідси й випливає мета господарської діяльності – забезпечити якнайефективніше використання виробничих ресурсів для максимально можливого задоволення багатоманітних потреб суспільства. Отже, економічна теорія досліджує проблеми ефективного використання обмежених виробничих ресурсів, щоб максимально задовольнити потреби людей.

Е

Економічна теорія вивчає, як суспільство, використовуючи обмежені ресурси, забезпечує найповніше задоволення потреб людей. Вона досліджує, як потрібно організувати виробництво, розподіл та споживання в умовах обмежених виробничих ресурсів.

кономічна теорія тісно пов'язана з іншими економічними дисциплінами, такими як економіка галузей, фінанси, кредит, грошовий обіг та ін. У системі цих наук економічна теорія є їхньою методологічною основою. Вона вивчає закономірності функцію­вання і розвитку певної економічної системи загалом, тоді як предметом конкретних економічних дисциплін є процеси гос­подарської діяльності окремих галузей або підсистем економіки.

Водночас економічна теорія враховує досягнення інших наук, зокрема історії, соціології, політології, географії, психології. Вона не може обійтися без статистичних та математичних методів. З огляду на загострення проблеми людина – природа економічна теорія не оминає також процесів відтворення природних ресурсів і довкілля. Що ширший спектр наук, результати яких інтегрує економічна теорія, то об'єктивніше вона відображає реалії господарського життя.

Хоча економічна наука вивчає проблеми виробництва й розподілу життєвих благ, вона не є наукою про ці блага і ресурси. Іншими словами, економічна теорія вивчає не ресурси і багатство як такі, а економічну (господарську) поведінку людей. Цілком правомірно вважати економічну науку частиною дослідження поведінки людини,поведінки у сфері її господарської діяльності.

Предметні межі економічної теорії, як ми бачили, окреслює проблематика виробництва багатства. Відбувається зміщення пріоритетів з багатства економічного (опредметненого) до багатства соціального, гуманістичного. Його визначальним складником є людина як особистість. Тому економічна теорія дедалі частіше матиме справу з проблемою проблем – людською життєдіяльністю, яка створює саму людину, людину як елемент багатства.

Е

Метод науки –це сукупність прийомів, способів, принципів, за допомогою яких визначають шляхи досягнення певної мети, розв'язання конкретного завдання; це шлях до істини.

Економічна наука досліджує ту сферу діяльності людського суспільства, яка найтісніше пов’язана зі створенням та використанням життєвих благ людей. З іншого боку, вона є частиною дослідження людини у сфері її господарської діяльності, а також людини як складника багатства.

кономічна теорія використовує два рівні аналізу: макро­економічний і мікроекономічний – відповідно маємо дві частини науки: макроекономіку і мікроекономіку.

Макроекономіка досліджує національну економіку загалом, тобто як економічну систему, й оперує такими агрегатними показниками, як валовий внутрішній продукт (ВВП), чистий національний продукт (ЧНП), національний дохід (НД), загальний рівень зайнятості, інфляція, грошовий обіг, сукупний попит, сукупна пропозиція тощо.

Мікроекономіка вивчає окремі економічні одиниці. Вона оперує поняттями галузь, фірма, домогосподарство, використовуючи такі показники, як виробництво і ціна конкретного товару, витрати окремої фірми чи видатки сім'ї, попит і пропозиція на окремий товар тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]