Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
военка.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
184.83 Кб
Скачать

Проблемна ситуація іі

Начальник продовольчої служби отримав на продовольчому складі ОК продовольство. При доставлянні його у військову частину, разом з водієм вживали спиртні напої, в наслідок чого водій не справився з керуванням і зробив аварію (перевернувся на автомобілі), частина матеріальних цінностей була знищена.

Питання:

  1. До якого виду віднести втрати?

  2. За рахунок кого списати втрати матеріальних засобів?

Відповіді:

  1. Інші втрати.

  2. Відповідь на друге питання будуть розглянуті при викладенні 3-го питання.

Для попередження втрат продовольства техніки і майна продовольчої служби необхідно здійснювати ряд заходів. Основними заходами, які забезпечують збереження продовольства, техніки і майна продовольчої служби є:

правильний підбір матеріально-відповідальних осіб і їх виховання, в дусі бережного відношення до зберігання матеріальних засобів продовольчої служби;

обладнання складських приміщень усім необхідним, для забезпечення правильного зберігання матеріальних засобів;

здійснення якісного прийому продовольства, техніки і майна служби відповідно до існуючих правил і вимог ДСТу;

створювання найбільш оптимальних умов зберігання продовольства, техніки і майна продовольчої служби, дотримання необхідних правил укладки, підтримання оптимальної температури і вологості в сховищах;

проведення регулярних профілактичних заходів по боротьбі зі шкідниками хлібних запасів і гризунами;

використання при перевезеннях і зберіганні справної тари;

використання для перевезення продовольства транспорту, який відповідає технічним і санітарно-гігієнічним вимогам;

правильна організація навантаження і вивантаження продовольства;

своєчасне освіження запасів;

постійний контроль за станом зберігає мого продовольства і правильністю його витрачання.

Проблемне питання

Як часто начальник продовольчої служби полку зобов’язаний перевіряти наявність і якісний стан матеріальних засобів на складі?

Відповідь:Стаття Статуту внутрішньої служби ст.. 97 – не рідше І разу на місяць.

Відповідальність за збереження продовольства, техніки і майна продовольчої служби покладена на начальника продовольчої служби, начальника складу і сховища, начальника їдальні та інших матеріально-відповідальних осіб.

Порядок і правила зберігання продовольства, техніки і майна продовольчої служби на складах здійснюється відповідно до “Керівництва по зберіганню продовольства і майна продовольчої служби” частина І, 1987 р.

Крім приведених вище заходів на збереження продовольства, техніки і майна впливає:

сировина, із якої виготовлено продовольство, первинні його якості і характер обробки, технічний стан техніки і майна продовольчої служби;

властивості і стан тари і упаковки;

дотримання норм завантаження сховищ;

своєчасна ліквідація причин і наднормативних втрат.

Зберігання продовольства без зниження його якості залежить не тільки від складських приміщень, де воно зберігається, але і від його розміщення у середині приміщення. Суворо передбачений план розміщення продовольства дає можливість уникати жування і наднормативні втрати.

Відповідно до статті 42 “Керівництва по зберіганню...”, продовольство, техніку і майно продовольчої служби розміщують:

по групам, видам, типам і якісному стану (сорт, фасування, категорія, партія отримання);

по призначенню або по виду обліку (продовольство, техніка і майно продовольчої служби, які стоять на обліку центра ОК НЗ і т.д.

по ознаках однакового режиму зберігання (температура, вологість, освітлення і т. ін.);

по ознаці допустимого товарного сусідства.

Однак в військових частинах доводиться проводити сумісне збереження ряду груп продовольства. Тому збільшується небезпека псування продовольства, підвищується роль систематичного контролю за якістю зберігає мого продовольства.

Роблю висновок з першого навчального питання, відповідаю на запитання.

ВИСНОВОК:

  1. Основними видами втрат є: природний збиток при зберіганні і перевезеннях;втрати і пошкодження матеріальних засобів при стихійних лихах;інші втрати (нестачі, псування, викрадення і т. ін.);втрати по воєнним обставинам.

  2. Основними заходами з попередженням втрат є:контроль за правильною організацією зберігання;

правильний підбор і розстановка матеріально-відповідальних осіб;ретельний, якісний і кількісний прийом матеріальних засобів служби.

2-е навчальне питання.ПОРЯДОК СПИСАННЯ МАТЕРІАЛЬНИХ ЗАСОБІВ.- 25 хв.

Порядок списання втрат матеріальних засобів

Втрати продовольства від природного збитку не можна розглядати як неминучу втрату. Розміри їх можливо зберегти шляхом створення оптимальних умов зберігання (температура повітря і відносна вологість) і перевезення, організації правильної видачі і отримання продуктів на складах. Однак здійсненням в військових частинах заходів, природний збиток може бути зведено до мінімуму. Природні втрати продовольства рахуються законними тільки в межах встановлених норм.

Норми природного збитку продовольства оголошені в наказі Зам. МО НТ ЗС 1983 р. № 75. Норми природного збитку є граничними і використовуються тільки у випадках, коли при перевірці наявності продовольства виявиться нестача по зрівнянню з даними обліку або супроводжувальними документами.

Попередні розрахунки і списання природного збитку продовольства без переваження і виявлення фактичної нестачі забороняється.

В норми природного збитку не включаються:

втрати внаслідок псування продуктів, порушень при зважуванні і пошкодження тари;

витрати, які пов’язані з додатковою технологічною обробкою продуктів (замороження, посол і таін.).

Встановлені норми природного збитку не застосовується природний збиток не обчислюється і не списується:

а) по розфасованим і штучним продуктам, кількість і маса яких визначається рахунком або по трафарету, а також по продуктам, які поставляються стандартною масою;

б) при короткочасному зберіганні продуктів, які надійшли для безпосереднього споживання в їдальню на кухню і т. ін.;

в) по продуктам, які списані на підставі актів внаслідок лому, кришіння, псування і пошкодження тари;

г) по продуктам, оформленим документами по складу, але фактично на складі не зберігаються (транзитні операції);

д) по продуктам, які піддаються додатковій обробці (замороженню в спеціальних морозилках з метою тривалого збереження, соління і т. ін.).

По продуктам, які зберігаються в розсолі, який не входить в масу продуктів (оселедці і н.), списання природного збитку робиться тільки в тому випадку, якщо приймання і видача їх проводиться масою нетто. При прийманні і видачі вказаних продуктів масою брутто норми природного збитку не використовуються.

Порядок списання нестач продовольства в межах норм

природного збитку.

Проблемна ситуація № 2

У військову частину залізницею доставлено картоплю свіжу в кількості 50 т (по документах). При прийомі виявилось 49300 кг.

Як в цьому випадку повинен діяти приймальник?

Відповідь:

Зробити розрахунок природного збитку і допустимого розходження ваговимірювальних приладів, якщо нестача не перевищує + ДРПВ, то списати по акту прийому ф. 4.

Відповідно до ст.. 93 наказу МО 1993 року № 260 нестача в межах норм природного збитку, яку виявлено при прийомі, списується з обліку продовольчої служби військової частини на підставі акта (ф. 4), затвердженого командиром військової частини. До акта додаються розрахунки природного збитку, які складені начальником продовольчої служби.

Відповідно до ст.. 94 наказу МО 1979 року № 260 нестача в межах встановлених норм природного збитку, яку виявлено при ревізії (інвентаризації, перевірки), списується з обліку на підставі акта (форма 11).

До акта додаються розрахунки природного збитку, які складені начальником продовольчої служби військової частини.

ВИСНОВОК:

Нестача продовольства в межах норм природного збитку списується з врахуванням продовольчої служби на підставі акта, затвердженого командиром військової частини.

Порядок списання втрат матеріальних засобів за рахунок винних осіб і держави

Порядок списання втрат матеріальних засобів визначений наказом Міністра оборони України 1994 р. № 165.

Матеріальні засоби незалежно від їх призначення, джерел постачання і способів придбання втрачені в наслідок нестачі (крім нестач в межах норм природного збитку, промотання, викрадення, незаконно або наднормативного витрачання), списання, загибелі, знищення, псування і стихійного лиха, а також передчасного зношування матеріальних засобів списуються на підставі наказу командира військової частини з книг обліку і записуються в книгу обліку втрат матеріальних засобів продовольчої служби і в книгу обліку нестач.

Розмір заподіяної втрати визначається з врахування зносу (старіння) матеріальних засобів на момент їх втрати.

Збиток, який нанесено державі втратами матеріальних і грошових засобів з провини військовослужбовців, робочих і службовців армії і флоту підлягає відшкодуванню за рахунок винних осіб.

Сума збитку, яка не може бути відшкодована за рахунок винних осіб, відноситься повністю або частково за рахунок держави і списується по інспекторському свідоцтву.

Для встановлення обставин страти, причин виникнення збитку, його розміру, винних осіб, а також для визначення необхідності віднесення частки або повної суми збитку за рахунок держави, наказом командира військової частини негайно призначається адміністрацій не розслідування, а при наявності ознак злочину, порушується карна справа.

Адміністративне розслідування повинно бути проведено в місячний строк. При необхідності цей строк може бути подовжено вищим командуванням (начальником) але не більш ніж на один місяць.

Адміністративне розслідування може проводитись, коли причин розміру збитку винуваті особи встановлено в ході ревізії, перевірки, слідства, дізнання або судом.

По дрібним стратам матеріальних засобів, коли сума збитків заподіюваних військовослужбовцем строкової служби внаслідок недбайливого виконання їм службових обов’язків незначна, і яку не можливо стягти при його звільненні, адміністративне розслідування можна не проводити, якщо рішення при списання дрібних втрат може бути прийнято на підставі документів, які є і немає необхідності в проведенні адміністративного розслідування.

В залежності від результатів адміністративного розслідування, командир військової частини приймає рішення про відшкодування заподіяного збитку:

за рахунок винних осіб;

за рахунок держави;

частково за рахунок винних осіб, частково за рахунок держави.