Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DocladReferatMETODA_CS.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
416.77 Кб
Скачать
  1. Тематика і загальні вимоги до ср

Основою для вибору теми СР є вимоги навчальної програми з зазначеного предмету навчання, а також особисті напрацювання студента в певних галузях за спеціальністю – для участі в студентській конференції за напрямком (або якщо аналогічна тематика розглядається в межах навчального предмету, чи як додатковий навчальний матеріал).

В СР не слід надавати відомі визначення (наприклад, що таке ЕОМ і обґрунтування вимог, які до неї висуваються), описи загальновідомих методів (достатньо посилання на літературу).

Тематика СР має бути актуальна, відповідати сучасному стану і перспективам розвитку ІТ на базі різних класів ЕОМ. При визначенні тем СР слід виходити з реальної потреби студента в певних знаннях за напрямком навчання. Перелік приблизних тем для доповідей (рефератів) повинен готуватись викладачем предмету в перший місяць семестру, протягом якого відбувається навчання з предмету, з урахуванням актуальності запропонованої тематики. Перелік приблизних тем для доповідей (рефератів) станом на 01.09.2009 наведено в додатку Д.

Тематика СР може бути пов’язана з висвітленням сучасних технологій та засобів і методик в ІТ – в такому випадку студент повинен провести дослідження предметної області, тобто проаналізувати задачі, які реалізуються за допомогою відповідних технологій (засобів, методів тощо) різними суб’єктами (наприклад, фірмами-виробниками мікропроцесорів або мережевого обладнання чи програмного забезпечення), на основі аналізу зробити власні висновки щодо доцільності використання досліджуваного предмету для розв’язання тих чи інших завдань. Необхідно наводити вагомі й переконливі докази на користь обраної концепції, всебічно аналізувати і обґрунтовано критикувати протилежні їй точки зору.

Остаточний висновок про доцільність і актуальність теми СР здійснюється викладачем дисципліни або керівником наукової роботи (доповіді).

СР в переплетеному (скріпленому) вигляді або в теці з файлами здається викладачу предмету або на кафедру (доповіді на конференції).

  1. Методичні рекомендації по структурі і вмісту ср

СР виконується відповідно до затвердженої теми та дійсних Методичних рекомендацій, які включають план структури СР.

2.1 Структура ср

СР умовно поділяють на:

1 – вступну частину;

2 – основну частину;

3 – список використаної літератури;

4 – додатки.

2.1.1 Вступна частина

Повинна мати такі структурні елементи: титульний лист, зміст, перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів.

2.1.2 Основна частина

Містить такі структурні одиниці: вступ, текст СР, висновки, рекомендації, перелік посилань (список використаної літератури).

Додатки розміщують після списку використаної літератури.

Структурні елементи “титульний лист”, “зміст”, “вступ”, “текст”, “висновки”, “перелік посилань” є обов’язковими.

СР виконується державною мовою або іноземною, що вивчається. СР оформлюється виключно за допомогою персонального комп’ютера (ПК).

Обсяг СР1 – 10-15 сторінок комп’ютерного тексту, без додатків; кількість джерел – не менше 7. Загальні правила оформлення СР наведені в п.3.1.

Зміст вміщує в собі перелік скорочень, умовних позначень, символів, одиниць і термінів (якщо вони є), вступ, заголовки розділів і підрозділів (якщо вони є), висновки, список використаних джерел (додатки, якщо вони є, до змісту не включаються) із вказівкою номера сторінки, з якої починається розділ чи підрозділ. Приклад змісту наведено у Додатку В.

2.1.3 Перелік умовних позначень, символів, скорочень і термінів

Усі прийняті у СР малопоширені умовні позначення, абревіатури, символи, одиниці, скорочення і терміни пояснюють у переліку, який вміщують безпосередньо після змісту, починаючи з нової сторінки (приклад оформлення переліку дивись в додатку Б). Незалежно від цього при першій появі цих елементів у тексті СР наводять їх розшифровку.

2.1.4 Вимоги до структурних елементів основної частини

У вступі мають бути висвітлені:

  • актуальність проблеми, яка зумовила вибір теми дослідження;

  • коротко викладена історія питання (ступінь вивчення теми) за хронологічним чи концептуальним принципом.

Об’єкт дослідження:…

Предмет дослідження:…

Мета дослідження: вивчити і науково обґрунтувати…

Гіпотеза дослідження (якщо вона є):…

У відповідності з метою і гіпотезою дослідження ставляться такі завдання:

Методи дослідження:…

Наукова новизна дослідження полягає у тому…

Практичне значення дослідження.

Логіка дослідження зумовила структуру СР: вступ, …розділи, висновки, список використаних джерел із…найменувань, …додатків. Загальний обсяг…сторінок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]