Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма сучасна фотогр. Дошк..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать

Тема 5. Особливості цифрової фотографії

Нові носії інформації в цифровому столітті. Аналог і цифра. Система числення і цифрові коди. Мікропроцесор. Можливості цифрових технологій. Оперативна пам'ять. Загальні принципи роботи цифрового фотоапарата і його устрій. Світлочутливі елементи ПЗС («прилади із зарядовим зв'язком»), KMOP, Live-MOS принцип перетворення оптичної інформації в цифровий сигнал. Аналого-цифровий перетворювач. Реєстрація кольорового зображення. Система енергопостачання цифрового фотоапарата. Кольоровий рідкокристалічний дисплей. Формати запису зображення. Пристрої зберігання запису. Система запису цифрової інформації на карті флеш-пам’яті (карти пам'яті Compact Flash, Smart Flash, Memory Stick, Multy Media Card, Secure Digital. Жорсткі диски IBM Microdrive і Iomega Click. Система редагування (використання функцій скасування окремих зображень, декількох кадрів або очищення плати цілком). Прості, аматорські (полупрофесійні) і професійні цифрові фотокамери, їх характеристики. Достоїнства і недоліки цифрової фотографії в порівнянні з традиційною аналоговою.

Змістовий модуль 3.Технологія фотографування Тема 6. Фотографування аналоговою камерою

Перевірка фотоапарата, правила його експлуатації і догляду за ним. Підготовка до зйомки, вибір негативного або такого, що обертається фотоматеріалу, зарядка фотоапарата, установка на калькуляторі фотоекспонометра величини світлочутливості фотоматеріалу. Технологія фотографування: вимір освітленості (яскравості) об'єкту зйомки, визначення і установка експозиційних параметрів. Вибір точки зйомки, розташування апарату щодо джерела освітлення. Установка змінного об'єктиву. Вибір діафрагми і застосування шкали глибини різкості для виділення головного об'єкту зйомки або для зйомки на заздалегідь задану (задуману) глибину різко зображуваного простору. Установка на об'єктиві і апараті експозиційних параметрів – видержки і діафрагми. Візування з метою визначення меж кадру і композиційної побудови елементів зображення. Фокусування (наведення на різкість) об'єктиву. Вибір моменту зйомки і експонування. Особливості зйомки при природному освітленні і освітленні джерелами штучного світла. Використання фотоімпульсних ламп. Дефекти, що виникають при зйомці, і способи їх запобігання.

Тема 7. Фотографування цифровою камерою

Основні параметри цифрових фотоапаратів: глибина кольору, оптична роздільна здатність, формат зображення, чутливість, динамічний діапазон. Конструктивні особливості і правила експлуатації цифрових фотокамер. Швидкість роботи цифрових камер. Особливості об'єктивів. Вибір цифрового апарату. Технологія зйомки цифровим фотоапаратом. Підготовка до фотографування і попередній перегляд на дисплеї. Оптичний і цифровий стабілізатори зображення. Цифрова зміна масштабу зйомки. Особливості установки колірного балансу (схема балансу білого). Збільшення роздільної здатності знімків. Специфіка експлуатації джерел живлення.

Тема 8. Види фотографічної зйомки

Поняття про основні виразні засоби (композиція, освітлення, експозиція).

Види зйомок. Зйомка репортажу. Зйомка пейзажу і архітектури. Портретна зйомка. Спортивна зйомка. Спеціальні види зйомок. Особливості цифрової зйомки.