Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Акредитація.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
215.55 Кб
Скачать

Тема 6. Ринок та його структура

1. Сутність ринку.

Ринок - сукупність продавців і покупців, які вступають між собою в економічні відносини з приводу купівлі-продажу товарів і послуг за допомогою механізму узгодження цін на основі попиту і пропозиції.

Функції ринку.

1) вартісноутворюючу та ціноутворюючу — здійснює остаточне визначення вартості товарів і послуг та їх реалі­зацію, перетворює продукт праці на товар;

2) відтворювальну — забезпечує безперервність процесу суспільного відтворення (зокрема, зв'язок між вироб­ництвом і споживанням), формує цілісність національної системи та її зв'язок з іншими національними економіка­ми в масштабі світового ринку;

3) стимулюючу — спонукає виробників товарів і послуг знижувати індивідуальні затрати нижче від суспільно необ­хідних, підвищувати суспільну корисність товарів і послуг, їхню якість і споживні властивості;

4) регулюючу — здійснює регулюючий вплив на еконо­міку загалом, на пропорції між різними сферами та галузя­ми економіки, приводить у відповідність платоспромож­ний попит і пропозицію, нагромадження і споживання та Інші пропорції;

5) контролюючу - сприяє контролю споживачів над виробництвом, вирівнюванню цін;

6) конкурентостимулюючу — посилює конкуренцію між виробниками товарів і послуг як в масштабі окремої краї­ни, так і в межах світового господарства, а отже стимулює рушійні сили економічної системи;

7) сануючу — сприяє збанкрутінню нежиттєздатних підприємств, завдяки чому оздоровлює економічну систему.

Типи ринків.

1. Вільний ринок — ринок, на який вивозять товари І послуги багатьох незалежних товаровиробників; жоден з них не виробляє більшості продукції, неспроможний внас­лідок цього впливати на рівень цін, а процес ціноутворен­ня здійснюється через механізм вільної конкуренції.

2. Монополізований ринок — ринок, на який вивозять товари і послуги незначної кількості товаровиробників, кожен з яких виробляє таку частку продукції, що може впливати на рівень цін.

3. Регульований ринок — ринок, який регулює і конт­ролює держава за допомогою заходів адміністративно-пра­вового та економічного характеру.

1. Товар та його властивості

Товар - продукт праці, який задовольняє потреби інших людей і виготовлений для обміну.

Споживна вартість певна річ або послуга, яка завдяки своїм корисним властивостям задовольняє різноманітні суспільні

Мінова вартість здатність товару обмінюватися на інші товари у певних кількісних пропорціях.

Вартість товару. У товарах і послугах втілена не будь-яка праця, а суспільна, тобто така, що створює суспільну спожив­ну вартість.

2. Праця, що створює товар

Конкретна праця - корисна праця, яка витрачається в особ­ливій доцільній формі з використанням певних засобів і пред­метів праці й створює споживну вартість.

Абстрактна праця - праця товаровиробника, яка характери­зується затратою робочої сили взагалі, незалежно від її конк­ретної форми, створює вартість і є специфічною формою праці в умовах товарного виробництва.

Проста праця - праця, яка не потребує попередньої освіти і кваліфікації.

Така, наприклад, праця землекопа.

Складна праця - праця, для виконання якої потрібні спеціаль­на підготовка, оволодіння певною спеціальністю, що, у свою чергу, передбачає потребу в здобутті освіти.