Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pitannya_na_1_modul.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
238.58 Кб
Скачать
  1. Ос для пакетної обробки (однозадачні)

В однозадачних (наприклад,MS-DOS,MSX) системах використовуються засоби керування периферійнимипристроями, засоби керування файлами, засоби спілкування з користувачами...

  1. Ос для пакетної обробки (багатозадачні).

Багатозадачні(OC EC,OS/2,UNIX,Windows 95) ОС використовують всі засоби, які характерні для однозадачних,і,крім того, керують поділом спільно використовуваних ресурсів: процесор, ОЗУ, файли і зовнішні пристрої. В залежності від областей використання багатозадачні ОС поділяються на три типи: Системи пакетної обробки (ОС ЄС) Системи з поділом часу (Unix, Linux, Windows) Системи реального часу (RT11)

ОС розділення часу процесора.

ОС розділення часу – ця система дозволчяє користувачам одночасно взаємодіяти зі своїми обчисленнями за рахунок ефекту розділення часу процесора і інших ресурсів.Ресурс дається кожному процесу користувача впродовж невеликого кванту часу,якщо процес не закінчив своє виконання до кінця свого кванта він переривається і поміщається в чергу очікування поступаючись своєю чергою іншому процесу.

Основні особливості ОС реального часу.

ОС реального часу- це системи,які обслуговують зовнішні процеси,що розвиваються на пристроях працюючих в режимі “онлайн”,які мають жорсткі обмеження на час відповіді.Діями системи керують сигнали переривань від зовнішніх процесів,якщо вони не будуть швидко оброблені,то хід зовнішнього процесу може бути спотвореним.Основною особистістю є забезпечення обробки завдань ,що поступають впродовж заданих інтервалів часу ,які не можна перевищувати.

  1. Класифікація ОС за призначенням.

ОС за призначенням діляться на :вбудованих систем і мікрокомп…

  1. Класифікація ОС за режимом обробки.

Розрізняють ОС ,що забезпечують однопрограмний і мультипрограмний режим.

  1. Класифікація ОС за способом взаємодії з комп’ютером.

-взаємодія відбувається за допомогою графічного інтерфейса GUI;

-за допомогою командного рядка(інтерпритатора)SHEEL.

  1. Класифікація ОС за архітектурою.

За основним архітектурним принципом ОС розділяється на мікроядерні і макроядерні:RISC,CISC,VLIW,EPIC.

  1. Що таке операційне середовище? Які основні, найбільш відомі операційні середовища ви можете перелічити?

Розходження між операційними оболонками й операційними середовищами досить умовні. У ряді літературних джерел вони стерті, тому що операційне середовище має всі ознаки оболонки, за винятком того, що остання не формує нового середовища виконання програм. Це є функцією лише операційної системи. У свою чергу, операційне середовище не можна назвати операційною системою, тому що вона не може функціонувати самостійно. Виходячи із цього операційне середовище можна назвати повнофункціональною надбудовою над ОС. Найбільш відомими операційними середовищами є системи Windows 3.1 і Windows for Workgroups (Windows для робочих груп)

  1. Базові поняття ОС: процеси, взаємоблокування, керування ОП.

  2. Базові поняття ОС: введення/виведення, файли, оболонка ОС.

  3. Базові поняття ОС: системні виклики, віртуальна машина, модель клієнт/сервер.

  4. Базові поняття ОС: переривання.

Переривання –це подія генеровано зовнішньо по відношенню.Важливий тип апаратних переривань- це переривання таймера.Переривання таймера генерується періодично через фіксований проміжок часу.Використовується ОС для планування процесів.Кожний тип переривань має власний номер,що однозначно визначає джерело переривання.

  1. Базові поняття ОС: виключні ситуації.

Виключна ситуація – подія,що виникає в результаті спробою виконання програмної команди,яка з якихось причин не може бути виконана до кінця.Виключні ситуації виникають в контексті поточного завдання.Можна розділити на поправні і непоправні.

  1. Загальна структура обчислювальної системи.

  1. Архітектура класичної ОС. Основні визначення.

  2. Багатошарова структура ОС. Характеристики шарів.

Обчислювальну систему, що працює під керуванням ОС на основі ядра, можна розглядати як систему, що складається з трьох ієрархічно розташованих шарів: нижній шар утворить апаратура, проміжний — ядро, а утиліти, що обробляють програми і додатки, складають верхній шар системи (мал. 43). Шарувату структуру обчислювальної системи прийнято зображувати у виді системи концентричних окружностей, ілюструючи той факт, що кожен шар може взаємодіяти тільки із суміжними шарами. Дійсно, при такій організації ОС додатка не можуть безпосередньо взаємодіяти з апаратурою, а тільки через шар ядра.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]