Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
заняття 13.02.12.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
242.69 Кб
Скачать

Координаційний центр Євроклубів «Pu-Re»

Кролевецький районний Будинок дітей та юнацтва

13.02.12., Понеділок.

План-конспект заняття

ТЕМА: Знання про Євросоюз. Місія та структура.

Підтема: Новини та аналітика.

07.02.12, вівторок.

Янукович: шляху України в єс немає альтернативи

Президент України Віктор Янукович закликає український парламент законодавчо забезпечити просування України до Європейського Союзу.

"2012 року Україна приймає чемпіонат Європи з футболу. Це важлива і символічна подія, яка по-новому відкриє Україну Європі і всьому світу. Водночас, ця подія ще раз переконує нас в невід'ємності України в європейському просторі", - сказав Янукович, виступаючи в парламенті у вівторок під час відкриття 10-ї сесії Верховної Ради.

"Наш шлях до Євросоюзу безальтернативний і очікує від законодавців серйозної продуктивної роботи щодо правового забезпечення нашого інтеграційного процесу", - наголосив президент. //«Інтерфакс-Україна»

08.02.12., середа

Текст угоди Україна-єс затвердять найближчими тижнями - Сікорський

Остаточний текст Угоди про асоціацію Україна-ЄС можуть затвердити найближчими тижнями, прогнозує міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

"Ми сподіваємося, що текст Угоди остаточно буде закрито протягом найближчих тижнів", - сказав він на прес-конференції в середу в Києві.

Міністр, зокрема, уточнив, що за наявною у нього інформацією, торгову частину Угоди "вже закрито", а політичну частину буде вирішено до березня.

При цьому він наголосив, що в даному контексті він говорить про відсутність політичних умов.

"І ми всі знаємо, що це означає", - додав він.

Сікорський нагадав, що "справа Тимошенко" нашкодила іміджу України.

"Я з дружби до України, до українських друзів наголошую, як багато нашкодила іміджу України якість судового процесу проти Юлії Тимошенко", - сказав він. //«Інтерфакс-Україна»

Тема відкритого тематичного заходу (згідно підготовчого етапу молодіжного проекту «Нова генерація: відкриття молодіжної ініціативи в рамках побратимської співпраці» (NGO-2012):

«Як стати потрібним громаді? Досвід європейської молодіжної спільноти» (тренінг проводять тренери-експерти).

Практичні заходи в рамках молодіжного спільного українсько-польського проекту «Нова генерація: відкриття молодіжної ініціативи в рамках побратимських взаємостосунків» («NGO-2012»).

*Підготовчий етап — організаційні заходи (визначення керівних органів проекту, складання плану дій, тощо).

Термін виконання: січень — лютий 2012 р.

Заходи:

а) проведення загальної конференції (круглого столу) «Кролевецький район та перспективи розвитку системи Євроклубів». Засідання відбудеться, орієнтовно, у другій декаді січня 2012 р. у районному Центрі зайнятості (м. Кролевець, пр. Миру, 7), кількість учасників до 30 чол., тривалість — 1,5 год.

б) інформування населення через Інтернет-сайти, ЗМІ району про початок реалізації проекту, спрямованого на розвиток молодіжної активності (так званої молодіжної дипломатії) як складової системи громадської активності, соціального діалогу між членами громади;

в) створення Робочих груп з числа шкільної молоді по розробці конкретних заходів на місцях з метою реалізації проекту;

д) проведення семінару — тренінгу «Як стати потрібним громаді? Досвід європейської молодіжної спільноти» (тренінг проводять тренери-експерти) для реципієнтів реалізації проекту, зацікавлених членів громади. Семінар-тренінг відбудеться, орієнтовно, у першій декаді лютого 2012 р. у приміщенні Центру зайнятості (пр. Миру, 7), кількість учасників — до 30 осіб (по 6 представників від кожної Робочої групи проекту);

Як бути потрібним?

Кому? Для кого?

- родині;

- друзям;

- школі;

- громаді;

- державі (нації);

Досвід польських ровесників. Фото-презентація.

Справа не в тому, чи на одному рівні ми перебуваємо з ними, а в тому, чи є у нас прагнення спільного комунікаційного руху та діалогу в рамках співпраці (виконання конкретних проектів, акцій, ініціатив тощо).

Діяльність Євроклубів – загальнолюдська традиція, яка реалізується відповідно до бачення керівника та методичних рекомендацій при проведенні занять. Цільова група – молодь шкіл та ВНЗ (ПТУ).

Традиція організації проведення святкових заходів (День Європи) та розвиваючих публічних ділових ігор, флеш-мобів (конкурси, турніри, ігри тощо).

Заснування Європейських клубів у школі — це лише один із багатьох способів досягнення дуже важливої мети щодо розвитку Європейської свідомості, яка є складовою процесу самореалізації. Як відомо, самореалізація – запорука успіху. Вже в юному віці ті, що прагнуть успіху мають шукати нові можливості для пошуку свого місця під сонцем. Міжнародна діяльність є однією з частин (сфер впливу) діяльності молодіжних Євроклубів.

Перші шкільні європейські клуби почали працювати в Португалії в 1990 році. Зараз там активно працює мережа з 300 клубів. Ідея створення шкільних європейських клубів належить Маргариті Белард, національному координатору програми «Європейський вимір в освіті». Саме вона визначила, що:

*Європейські клуби - це центри діяльності у сфері Європейської освіти.

*Європейські клуби сформовані на підставі пропозицій, поданих початковою та середньою школами, відповідно до конкретної ситуації та їхніх можливостей.

*Членство в клубах не є обов'язковим для всіх учнів і вчителів. Клуби мають такі цілі:

  • запроваджувати справжній Європейський настрій серед їхніх членів, який потрібно передавати усілякими способами іншим;

  • шукати підтримки відповідних організацій з метою покращення поширення інформації про:

    • Європу (її географічні, історичні, культурні, економічні особливості тощо);

    • Європейські організації (структуру, спосіб діяльності, цілі тощо);

    • Європейську спільноту та держави - члени Ради Європи (їхнє політичне, соціальне, культурне життя тощо);

    • культурну та природну спадщину;

    • труднощі, що постають перед сучасною Європою;

    • цілі Європейської інтеграції;

  • сприяти розумінню Європейського плюралізму з його подібними та відмінними рисами;

  • сприяти вихованню толерантності та взаємної поваги;

  • сприяти розумінню Європейської взаємозалежності та потреб міжнародної співпраці;

  • виховувати в учнях — молодих громадянах Європи — почуття відповідальності, зокрема щодо миру, прав людини та захисту навколишнього середовища і культурної спадщини.

Перші українські євроклуби були засновані в 1995 році. Вони поширюють свою діяльність на школярів та студентів. Основне завдання полягає в інформуванні молодих людей в дусі спільних європейських цінностей, сприянні встановленню гарних стосунків з однолітками за кордонами, європейськими молодіжними неурядовими організаціями та підтриманні курсу України на інтеграцію в європейську спільноту.

Досвід російських однолітків-школярів (на російській мові):

В 1999 году наша школа вошла во Владимирское региональное отделение Евроклуба, наряду со школами №25, 21, 15, лицей – интернат №1 и Евроклубов г. Суздаля и г. Вязники.

 Цели и задачи деятельности:

•  Формирование уважительного отношения к правам личности и повышение культуры межнациональных и межэтнических отношений.

•  Выстраивание воспитательного пространства, работающего на формирование  опыта эмоционально-ценностного отношения к окружающему миру.

•  Создание условий для развития гражданской позиции.

•  Ориентация в ценностях Европейских культур.

 ЭТО МЫ! Руководитель Евроклуба сш №36 Репп Лилия Викторовна  Участники:  Дмитриева Анастасия, Дмитриева Мария, Волчков Борис, Евглевский Алексей, Ефимов Максим, Андреева Арина, Маслова Мария, Куканова Александра, Майорова Варвара и другие. 

Формы работы:

•  Выездные заседания.

•  Конкурсы и игры в Москве, регионах России: День Европы, День рождения Российского Евроклуба, Еврокафе, Межрегиональные страноведческие игры, Рождественские встречи. Проводятся в Нижнем Новгороде, Мурманске, Белгороде, Владимире.

•  Научно-практические конференции «Педагоги за мир и взаимопонимание».

•  Дискуссии, круглые столы по вопросам толерантности на базе московского лагеря «Московия».

Областные страноведческие игры:

Основываясь на межрегиональных играх, мы адаптировали и разработали свою систему проведения игр по странам Европейского Союза. Страноведческие игры стали называться «Мы живем в Европе».

 Наши достижения  в игре " Мы живем в Европе":

•  Германия - 1 место

•   Англия - 1 место

•   Словения - 2 место

•   Финляндия - 2 место

•   Швеция – 3 место

•   Февраль 2005 г. Представители школьного Евроклуба участвовали в составе команды во Всероссийской межрегиональной игре в г. Москва. Мы заняли  II место

•    с 4 – 8 января 2007г мы участвовали в Международном фестивале молодёжных Евроклубов и клубов Дипломатии, которые проходили в г. Владимире. Наша команда заняла 1 место

•   международный фестиваль молодежных организаций Евроклубов и дипломатии  «Рождество во Владимире». 1 место (в фестивале принимали участие организации из различных регионов России, Украины: Оренбургской области, Вологодской области, Астраханской области, Республики Северная Осетия-Алания, Украины, Евроклубы городов Москва, Вязники, Суздаль, Владимир.)

 

Наши любимые поездки:

 •  г. Кировоград форум «День Земли» – апрель 2007,

 •  г. Рязань экономический лагерь «Содружество» - июль 2007,

 •  тур по странам Европейского Союза – апрель 2007

 •  тур по странам ЕС – июнь 2009

 Мы активно участвуем в международных конкурсах:

•  Открытый Всеукраинский фестиваль, посвященный Всемирному Дню Земли  г. Кировоград.

•  Сентябрь 2006 мы участвуем в международном молодёжном форуме «Молодёжь без границ» г. Сумы ( Украина)

•  Июль 2007 – участие в Межрегиональном форуме «Каспийское море – море Мира и Дружбы» республика Дагестан

•   Август 2007 – участие в Международном фестивале молодежи России и СНГ г. Астрахань

•   С 2004 – 2008г. мы активно участвуем в Международных проектах «MixTour», «Дети России – детям Европы»

Международные программы:

•   «Дети Европы на пороге 21 века». Участие в программах «Экология - устойчивое развитие», «Будущее России». Место проведения – г. Москва

•   Международная ассамблея «Юные послы мира». Место проведения – г. Москва

•   Move together. «Молодежь из Европы идет вместе». Цель проекта проявление толерантности, интереса к людям из разных стран через общение молодежи на международных встречах. Место проведения – Германия г. Йена

 

 Перспективы:

•   Развитие экологической культуры участников посредством организации экологической экспедиции

•    Погружение в языковую среду посредством участия в программе «Дети России - детям Европы» Развитие партнерских связей, посредством реализации проектов: в Украине «12 Открытый Всеукраинский фестиваль, посвященный Дню Земли»,  «Mix Tour» в Германии

•   Развитие толерантности посредством участия в Европейском фестивале народного творчества – Краков

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]