Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція7.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
101.38 Кб
Скачать

Фондовий ринок

Ось список задач фондового ринку, які можна вирішувати за допомогою технології Data Mining [30]:

  • прогнозування майбутніх значень фінансових інструментів та індикаторів по їх минулих значеннях;

  • прогноз тренда (майбутнього напрямку руху – ріст, падіння, флет) фінансового інструмента і його сили (сильний, помірковано сильний і т.д.);

  • виділення кластерної структури ринку, галузі, сектора по деякому набору характеристик;

  • динамічне керування портфелем;

  • прогноз волатильності;

  • оцінка ризиків;

  • передбачення настання кризи і прогноз її розвитку;

  • вибір активів та ін.

Крім описаних вище сфер діяльності, технологія Data Mining може застосовуватися в найрізноманітніших областях бізнесу, де є необхідність в аналізі даних і накопичений деякий обсяг ретроспективної інформації.

Застосування Data Mining в crm

Один з найбільш перспективних напрямків застосування Data Mining – використання даної технології в аналітичному CRM.

CRM (Customer Relationship Management) – керування відносинами з клієнтами.

При спільному використанні цих технологій здобуття знань суміщається з "здобуттям грошей" з даних про клієнтів.

Важливим аспектом у роботі відділів маркетингу і відділу продаж є складання цілісного подання про клієнтів, інформація про їх особливості, характеристики, структури клієнтської бази. В CRM використовується так назване профілювання клієнтів, що дає повне подання всієї необхідної інформації про клієнтів. Профілювання клієнтів включає наступні компоненти: сегментація клієнтів, прибутковість клієнтів, утримання клієнтів, аналіз реакції клієнтів. Кожна з цих компонент може досліджуватися за допомогою Data Mining, а аналіз їх у сукупності, як компонентів профілювання, у результаті може дати ті знання, які з кожної окремої характеристики одержати неможливо.

У результаті використання Data Mining вирішується задача сегментації клієнтів на основі їх прибутковості. Аналіз виділяє ті сегменти покупців, які приносять найбільший прибуток. Сегментація також може здійснюватися на основі лояльності клієнтів. У результаті сегментації вся клієнтська база буде поділена на певні сегменти, із загальними характеристиками. Відповідно до цих характеристик компанія може індивідуально підбирати маркетингову політику для кожної групи клієнтів.

Також можна використати технологію Data Mining для прогнозування реакції певного сегмента клієнтів на певний вид реклами або рекламних акцій – на основі ретроспективних даних, накопичених у попередні періоди.

Таким чином, визначаючи закономірності поводження клієнтів за допомогою технології Data Mining, можна істотно підвищити ефективність роботи відділів маркетингу, продаж і збуту. При об'єднанні технологій CRM та Data Mining і грамотному їх впровадженні в бізнес компанія одержує значні переваги перед конкурентами.

Дослідження для уряду

У планах уряду США стоїть мета створення системи, що дозволить відслідковувати всіх іноземців, які приїжджають у країну. Задача цього комплексу: починаючи з прикордонного термінала, на основі технології біометричної ідентифікації особистості і різних інших баз даних контролювати, наскільки реальні плани іноземців відповідають заявленим раніше (включаючи переміщення по країні, строки від'їзду та ін.). Попередня вартість системи становить більше 10 млрд. доларів, розроблювач комплексу – компанія Accenture.

За даними аналітичного звіту Головного контрольного керування американського Конгресу, урядові відомства США беруть участь приблизно у двохстах проектах на основі аналізу даних (Data Mining), що збирають різноманітну інформацію про населення. Більше ста з цих проектів спрямовані на збір персональної інформації (імена, прізвища, адреси e-mail, номера соцстрахування і посвідчень прав водія), та на основі цієї інформації здійснюють прогнозування можливої поведінки людей. Оскільки в згаданому звіті не наведена інформація про секретні звіти, треба думати, що загальне число таких систем значно більше.

Незважаючи на користь, що приносять системи відстеження, експерти згаданого управління, так само як і незалежні експерти, попереджають про значний ризик, з яким зв'язані подібні проекти. Причина побоювань – проблеми, які можуть виникнути при керуванні та нагляді за такими базами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]