Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЕМОРАГІЧНІ ЛИХОМАНКИ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
36.88 Кб
Скачать

Діагностика геморагічних лихоманок

Здійснюється з урахуванням епідеміологічного анамнезу (сезонність, зв'язок з ендемічним осередком, контакт з кліщами, гризунами та екзотичними тваринами) і типових клінічних проявів (гострий початок, гарячка, геморагічний синдром).

Діагноз підтверджується вірусологічними та серологічними методами дослідження.

  • Збудника кримської та омської гарячок виділяють з крові хворих шляхом інтрацеребрального зараження білих мишей.

  • Лихоманок Ласса, Ебола і Марбурга — на культурі клітин Vero або на гвінейських свинках. З цим матеріалом працюють тільки в спеціально обладнаних лабораторіях при дотриманні найсуворіших заходів безпеки.

  • Для серодіагностики застосовують РЗК, РН, РІА з парними сироватками хворих.

Лікування.

Всі хворі підлягають обов'язковій госпіталізації. Основу лікування складають дезинтоксикація, глюкокортикоїди, боротьба з геморагічним синдромом, нирковою недостатністю та інфекційно-токсичним шоком. Ефективних противірусних препаратів немає. Антибіотики показані при нашаруванні бактерійної інфекції.

Реконвалесценти підлягають обов'язковому диспансерному спостереженню, його тривалість обумовлена важкістю перебігу захворювання і залишковими явищами. При легкій формі термін спостереження не менше ніж 4 міс, при середньоважкій і важкій — до повного клінічного одужання. Частота обстеження 2-3 рази на рік з обов'язковими аналізами крові, сечі, аналізами сечі за Нечипоренком. Раз на півроку проводять пробу за Зимницьким.

Профілактика та заходи в осередку. 

Геморагічна лихоманка з нирковим синдромом

При геморагічній лихоманці з нирковим синдромом профілактичні заходи спрямовані на боротьбу з гризунами. Специфічної профілактики цього захворювання немає.

Кримська, Омська геморагічні лихоманки

Запобігання кримській і омській лихоманкам здійснюється шляхом знищення кліщів. З цією метою проводять дезинфекцію в природних осередках, приміщеннях, а також збирають кліщів з худоби та домашніх птахів. Для дезинсекції використовують гексахлоран. При роботі в полі і на лісорозробках рекомендується користуватись спеціальним захисним одягом і репелентами.

За епідемічним осередком геморагічної лихоманки після госпіталізації хворого встановлюють медичне спостереження протягом 10 днів. Проводять обов'язкову заключну дезинфекцію з протикліщовою обробкою 3 % розчином хлораміну і розчином хлорофосу (3 г на 1 м2 поверхні). Особам, які були в контакті з хворими, а також тим, кого покусали кліщі, в ендемічних районах вводять специфічний імуноглобулін внутрішньом'язово в дозах 5-7,5 мл для дорослих, 2,5-3,5 мл — для дітей.

Геморагічні лихоманки Ласса, Ебола і Марбурга

Первинні протиепідемічні заходи при виявленні хворого на контагіозні геморагічні гарячки Ласса, Ебола і Марбурга, а також на жовту гарячку такі самі, що й при інших карантинних інфекціях.

Цим гарячкам властиве внутрішньолікарняне розповсюдження, тому хворого госпіталізують у бокс, а догляд за ним вимагає спеціальної підготовки. Хворих на жовту гарячку ізолюють у кімнаті, що надійно захищена від зальоту комарів. З метою боротьби з останніми використовують інсектициди. Проводять ретельну поточну та заключну дезинфекцію.

Специфічної профілактики контагіозних геморагічних гарячок немає. Карантин для прибулих з місцевості, де вони реєструються, триває 17 діб. В ендемічних районах жовтої гарячки проводиться вакцинація населення живою вакциною “Дакар” або 17-Д. Обидві вводять нашкірно або підшкірно. Імунітет зберігається 10 років, після чого здійснюють ревакцинацію.

Обов'язковій вакцинації підлягають особи, які виїжджають в ендемічні райони Африки або Південної Америки. Вакцинація реєструється у “Міжнародному посвідченні”. Невакциновані особи, які прибули з ендемічних районів, підлягають карантину протягом 9 днів, транспортні засоби — обробці інсектицидами.

8