Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1Екомоніторинг атмосферного повітря..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
128.51 Кб
Скачать

1.3 Експериментальна частина

У роботі використовується гравіметричний метод визначення пилу в повітрі, однак забір повітря здійснюється за допомогою універсального повітрязабірнику Хафізових марки УВХ – 2а. Основні характеристики УВХ – 2а.

УВХ-2а складається з аспіратора (власне повітрязабірнику) з регулятором об`єму повітря, що просмоктується, за одиницю часу; пробовідбірника повітря (насадка з фільтром) з повітряним дифманометром. Розрідження, яке створюється при цілком закритому вхідному патрубку аспіратора, складає 7848 Па або 800 мм вод. ст. Витрата електроенергії – не більш 0,162 кВт/год. Продуктивність по повітрю – 150 л/хв (через один фільтр типу АФА-ВП-20 з одним шаром). Оптимальна об'ємна швидкість відбору проб повітря – 100...120 л/хв. Тривалість роботи аспіраторів з одним шаром фільтра – не більш 45 хв, із двома шарами фільтрів – не більш 30 хв. Інтервали між відборами проб з одним шаром фільтра не менш 10 хв, із двома шарами фільтрів – не менш 15 хв.

1.3 Порядок виконання роботи

1.3.1.1 Визначення концентрації пилу заліза в атмосферному повітрі

Загальний обсяг повітря, що пройшло через один фільтр, л:

де τ – час експерименту, хв.

;

.

.

;

Масова концентрація пилу в 1 м3 повітря, мг/м3;

де m1 і m2 - маса фільтра відповідно після і до аналізу, мг.

;

1.3.1.2 Визначення ефективності очистки атмосферного повітря за допомогою тканинних фільтрів

,

де Сдо, Спісля – концентрація пилу заліза відповідно до та після очистки, мг/м3.

1.4. Висновки: в результаті виконання лабораторної роботи ми визначили концентрацію в повітрі пилу оксиду заліза, виявилося, що концентрація пилу оксиду заліза, в порівнянні з ГДК, перевищує гранично допустиму концентрацію, а очисний фільтр, який ми застосовували ефективний при очистці повітря від пилу оксиду заліза.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]