Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
461.31 Кб
Скачать

3. Обов'язки студента при виконанні курсово роботи:

Обов'язки студента при виконанні курсово роботи:

обрати і узгодити з керівником тему роботи; отримати завдання на курсову роботу;

самостійно виконувати курсову роботу, спираючись на методичне та інформаційне забезпечення;

систематично відвідувати консультації керівника роботи;

сприймати зауваження та оперативно виконувати методичні вказівки керівників;

один раз в два тиждні інформувати керівника про виконання завдання на курсову роботу;

подати курсову роботу на перевірку керівнику, якщо передбачаються, та отримати кваліфікаційну оцінки за виконання кожного розділу;

підготувати доповідь про основні положення курсової роботи;

відповідно графіку захистити курсову роботу, дотримуючись регламенту.

4. Загальні питання захисту курсової роботи

До захисту курсової роботи допускаються студенти, які повністю підготували курсову роботу та отримали допуск до захисту завідуючого кафедрою економіки підприємства.

Студент готує доповідь щодо змісту курсової роботи, на 5 хвилин з використанням демонстраційного матеріалу. Чітко, обґрунтовано дає відповіді на питання до змісту курсової роботи.

Результати захисту кваліфікаційних робіт визначаються оцінками "відмінно", "добре", "задовільно" та "незадовільно" і оголошуються у цей же день після оформлення відомості для курсової роботи.

У випадках, коли захист курсової роботи визначається незадовільним, науковий керівник встановлює, чи може студент подати на повторний захист ту саму роботу з доопрацюванням, чи зобов'язаний опрацювати нову тему, визначену кафедрою. Студент, який не захистив курсову роботу, допускається до повторного захисту не пізніше початку сесії другого триместру.

Результати захисту курсової роботи обговорюються на засіданні кафедри економіки підприємства.

ЗМІСТ

ВСТУП 4

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ КАДРОВОГО

МЕНЕДЖМЕНТУ 6

1.1. Методологічні основи кадрового менеджменту 6

1.4. Нормативно-правова база кадрового менеджменту 9

РОЗДІЛ 2. ДОСЛІДЖЕННЯ РОЗВИТКУ КАДРОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ

(на прикладі фінансових установ) 13

  1. Аналіз діяльності кадрова служба організації 13

  2. Оцінка культура організації 17

  3. Оцінка відносин організації з профспілками 22

РОЗДІЛ 3. ВДОСКОНАЛЕННЯ КАДРОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ НА

ПІДПРИЄМСТВІ 29

  1. Шляхи підвищення ефективності персоналу в ринкових умовах 29

  2. Розвиток соціальної політики підприємства як інструменту ефективного кадрового менеджменту 35

ВИСНОВКИ 43

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 45

ДОДАТКИ 48

ВСТУП

Зміни в економічному та політичному житті нашої країни, що відбулися протягом останнього десятиріччя, обумовили необхідність адаптації українських організацій до нових умов господарювання, пошуку нових ринкових механізмів управління.

Одним з основних ресурсів організації, які визначають її ринкову стій­кість, ефективність функціонування та перспективи стратегічного розвитку, є персонал. У свою чергу рівень розвитку персоналу визначає конкурентний потенціал або конкурентні переваги організацій за умов ринкових трансфор­мацій.

У зв'язку з цим особливої актуальності для організацій набуває кадровий менеджмент, його якісною та кількісною сторонами, задля того щоб з мінімально можливими витратами забезпечити ефективне та своєчасне виконання організаційних цілей і завдань.

Проблеми кадрового менеджменту у різних аспектах досить докладно вивчались як вітчизняними, так і зарубіжними вченими та практиками. В Україні наукові дослідження в цій сфері проводять такі провідні вчені та фахівці: А.І. Бовтрук, Г.А. Дмитренко, СМ. Козьменко, В.П. Козоріз, В.І. Крамаренко, О.Є. Кузьмін, A.A. Мазаракі, О.Г. Мельник, Г.Є. Мошек, М.М. Нагорська, Б.І. Холод, В.О. Храмов, Г.В. Щокін та ін. Серед російських дослідників слід назвати Т.Ю. Базарова, В.Р. Весніна, В.О. Дятлова, А,Я. Кібанова, В.В. Травіна, Ю.А. Ципкіна, СВ. Шекшню, В.І. Шкатуллу та ін. Серед зарубіжних учених відомі праці К. Боумена, Е. Воутелайнен, М.А. Девана, Дж. Іванцевича, А. Кемпінські, Д. Кендрик, Т. Коно, К. Кунця, Р. Марра, М. Мескона, Г. Шмідта та ін.

Незважаючи на широкий спектр проблем управління людськими ресур­сами, розглянутих науковцями, до цього часу питання організації управління персоналом і оцінки її ефективності недостатньо повно розкриті, що свідчить про актуальність проблеми, її практичне значення і недостатнє наукове обґрунтування зумовили вибір теми роботи.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є узагальнення теоретичних основ кадрового менеджменту та розробка практичних рекомендацій щодо його вдосконалення.

Багатогранність поставленої проблеми зумовила необхідність розв'язання таких завдань:

  • дослідити теоретичні засади кадрового менеджменту;

  • проаналізувати суть кадрового менеджменту в діяльності суб'єктів підприємницької діяльності;

  • розробити рекомендації щодо вдосконалення кадрового менеджменту.

Об'єкт дослідження - процес розвитку кадрового менеджменту.

Предметом дослідження є теоретичні засади та практичні аспекти кадрового менеджменту.

Методи дослідження базуються на фундаментальних положеннях кадрового менеджменту, економічної теорії, теорії управління. Методологічною основою досліджень виступає діалектичний метод, за допомогою якого економічні явища вивчались не ізольовано, а в їх взаємодії, не в статиці, а в процесі розвитку. Для досягнення мети роботи широко використовувалися методи економічних досліджень: аналізу і синтезу (дослідження теоретичних засад кадрового менеджменту ); монографічний (вивчення передумов розвитку кадрового менеджменту та ін.); методи наукового узагальнення (вдосконалення кадрового менеджменту на основі вітчизняної теорії і практики та ін.) тощо.

Інформаційну базу дослідження склали закони України; постанови Верховної Ради і Кабінету Міністрів України; монографії; спеціальні наукові видання; літературні джерела вітчизняних і зарубіжних авторів; власні дослідження тощо.

Основні положення курсової роботи. У роботі сформульовано та обґрунтовано низку висновків і рекомендацій, що розкривають зміст дослідження, суть яких полягає в наступному:

  • обґрунтовано теоретико-методологічні засади кадрового менеджменту;

  • розвинуто механізм кадрового менеджменту;

  • обґрунтовано теоретико-методологічні підходи до оптимізації кадрового менеджменту;

  • розроблено рекомендації щодо вдосконалення кадрового менеджменту в діяльності суб'єктів господарювання.

Практичне значення отриманих результатів. Практична цінність дослідження полягає в тому, що отримані висновки й рекомендації мають практичну направленість, результати досліджень можуть бути використані суб'єктами підприємницької діяльності.

Структура та обсяг курсової роботи. Курсова робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків, що викладені на 50 сторінках комп'ютерного тексту. Робота містить 4 таблиці, 15 рисунків, список використаних джерел із 25 найменувань.

Приклади оформлення бібліографічного опису у списку джерел, який