Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Consciousness.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
101.38 Кб
Скачать

Consciousness – 1 text 1

Свідомість є властивістю психіки, і, як вважається, характеризується такими особливостями, як суб'єктивність, самопізнання, чутливість, розсудливість та здатність виокремлення людиною себе у предметному світі. Свідомість є предметом багатьох досліджень у таких науках, як філософія раціоналізму, психологія, неврологія та когнітологія.

Деякі філософи поділяють свідомість на неспецифічну суб’єктну систему, яка по суті є суб’єктивним досвідом, та специфічну об’єктну систему, яка стосується загальної доступності інформації для переробки мозком. Неспецифічна суб’єктна система – це стан, що характеризується наявністю чуттєвого досвіду. Неспецифічна суб’єктна система відбиває існування чогось, а специфічна об’єктна система – це усвідомлення такого існування.

Розуміння необхідності існування певних передумов для виникнення свідомості у мозку людини, дозволяє нам розглянути важливі етичні питання. Наприклад, як оцінювати ступінь наявності свідомості у тяжко хворих або інвалідів? Наскільки свідомими є тварини? На якому етапі ембріонального розвитку з'являється свідомість? Чи здатні машини набувати свідомості? Чи не є автономні та розумні машини вже свідомими зараз? Ці питання дуже цікавлять тих, хто переймається етичним ставленням до інших створінь, будь-то тварини, ще ненароджені діти чи, у майбутньому, машини.

Простою мовою, свідомість вказує на те, що її носій є притомним і реагує на довкілля; цей стан протиставляється перебуванню у стані сну або в комі.

Exercise 7

1. Conscience; 2. Moral; 3. Meaning; 4. Coined; 5. Consciousness; 6. Sense; 7. Identity; 8. Influence; 9. Definition.

TEXT 2

Етимологія терміна “свідомість”

Термін "свідомість" походить від латинського conscientia, первісний зміст якого – моральне сумління. В буквальному розумінні conscientia означає обізнаність, або спільні знання. Вперше цей термін з'являється в юридичних текстах таких авторів, як Цицерон, де conscientia це знання свідка про дії третьої особи. У християнській теології слово conscience означає моральне сумління, де реєструються усі наші дії та наміри, повний перелік яких знає лише Бог, тобто це слово мало значення "совість" . Письменники Середньовіччя, наприклад, Фома Аквінський, описують conscience як дію, за допомогою якої ми застосовуємо свої практичні та моральні знання по відношенню до власних вчинків. Рене Декарт вважається першим із філософів, який застосував слово conscience у нетрадиційному значенні. Через це ті, хто перекладали його твори іншими мовами, наприклад, французькою та англійською, були змушені шукати нові відповідники для звуження його значення лише до психологічної свідомості.

Таким чином, вперше слово conscience у сучасному значенні ("свідомість") було вжито саме в праці Локка, а не Декарта, який іноді вживав його у цьому значенні, але не так послідовно, як Локк. Тож сучасне значення слова conscience (свідомість, що асоціюється з ідеєю індивідуальної особистості, яка забезпечується завдяки самоусвідомленню) ввів Джон Локк. Вплив Локка на формування змісту цього поняття чітко простежується на прикладі авторитетного словника Семюела Джонсона, який утримується від визначення значення слова consciousness, наводячи натомість цитату з твору Локка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]