Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
47 Кб
Скачать

Обласний комунальний вищій навчальний заклад

Інститут підприємництва «Стратегія»

Кафедра Економіка підприємства

Курсова робота

З дисципліни «Статистика»

На тему:«показники статистики трудових ресурсів підприємства ВАТ «Сонячне» за 2008-2010рр.»

Виконав

Студент групи М-10-51

Куштим Є.В.

Перевірив

Викладач кафедри:

Письменна О.Б.

м.Жовті Води

2011

Вступ

Вступ

Розділ 1.Теоретичні основи статистики трудових ресурсів підприємства

    1. Сутність трудових ресурсів підприємства.

    2. Основні показники руху трудових ресурсів на підприємстві.

    3. Статистичні показники динаміки і структури трудових ресурсів підприємства.

Розділ 2.Розрахунки основних показників,динаміка та структура трудових ресурсів підприємства в Україні за 2008-2010рр.

2.1. Динаміка показників трудових ресурсів

2.2. Розрахунок показників руху трудових ресурсів

2.3. Статистичний аналіз продуктивності

Висновок

Список використаної літератури

ВСТУП

Із переходом до ринкової економіки аналіз трудових відносин стає вагомішим, оскільки робоча сила має вартісну оцінку і є конкурентною на ринку праці. Зростання виробництва продукції сільського господарства може бути досягнуте або за рахунок збільшення кількості застосовуваних ресурсів, або за рахунок підвищення ефективності їх використання. Важливу роль у цьому зв’язку відводять раціональному використанню трудових ресурсів.

Трудові ресурси – особливий і надзвичайно важливий вид економічних ресурсів, оцінка якого визначається чисельністю працівників, що мають певні професійні навички та знання і можуть використовувати їх у трудовому процесі.

Необхідною умовою ефективного ведення сільськогосподарського виробництва є досягнення високого рівня продуктивності праці, економічна суть якої полягає у зменшення її кількості на виробництво одиниці продукції. Тому значну увагу в даній роботі буде присвячено саме цьому показнику.

Найбільш важливим елементом продуктивних сил і головним джерелом розвитку економіки є люди, а саме, їх майстерність, освіта, підготовка, мотивація діяльності. Існує безпосередня залежність конкурентоспроможності економіки, рівня добробуту населення, підвищення ефективності діяльності підприємства від якості трудового потенціалу персоналу підприємств та організацій даної країни.

Розділ 1.Теоретичні основи статистики трудових ресурсів підприємства

    1. Сутність трудових ресурсів підприємства.

До трудових ресурсів відноситься та частина працездатного населення, яка володіє необхідними фізичними даними, знаннями і навичками праці у відповідній галузі .

Трудові ресурси включають в себе як зайняте, так і незайняте у економіці працездатне населення. Працездатне населення - це сукупність осіб, переважно в робочому віці, здатних по своїм психофізичним даним до участі у виробничому процесі. Чисельність трудових ресурсів охоплює дві категорії осіб. Перша - працездатне населення в працездатному віці. Друга - працююче населення поза межами працездатного віку. Перша категорія осіб визначається за допомогою вирахування з чисельності населення у працездатному віці непрацюючих інвалідів 1 та 2 груп, а також непрацюючих осіб, які отримали пенсію на пільгових умовах. Чисельність другої категорії населення визначається чисельністю працюючих підлітків (до 16 років) і працюючих пенсіонерів.

Розрізняють трудові ресурси потенційні і фактично використовуються. Останні характеризують реальне функціонування трудового потенціалу працездатного населення. Трудові ресурси зайняті у різних секторах та галузях народного господарства.

Трудові ресурси як економічна категорія виражають економічні відносини, що складаються в суспільстві на певному етапі його розвитку в процесі виробництва, розподілу, перерозподілу і використання працездатного населення в економіці країни.

Трудові ресурси мають кількісної та якісної визначеністю. У сукупності вони зумовлюють трудовий потенціал суспільства, який, у свою чергу, має кількісний і якісний аспект.

Кількісний аспект характеризується наступними параметрами:

- Загальною чисельністю працездатного населення;

- Кількістю робочого часу, який відпрацьовує працююче населення при сформованим рівні продуктивності та інтенсивності праці.

Якісний аспект трудового потенціалу визначається такими показниками:

- Станом здоров'я, фізичної дієздатністю працездатного населення;

- Якістю працездатного населення з точки зору рівня загальноосвітньої та професійно-кваліфікаційної підготовки працездатного населення.

Кількісний аспект трудового потенціалу відображає його екстенсивну складову, а якісний аспект - інтенсивну складову.

Поняття «трудові ресурси» ширше поняття «економічно активне населення», так як трудові ресурси включають учнів працездатного віку, домогосподарок і всіх інших громадян, які, не будучи безробітними, не зайняті в господарстві країни.

Формування трудових ресурсів - це процес їх безперервного відтворення, відновлення їх чисельності.

Використання трудових ресурсів передбачає їх розподілу та ефективність застосування їх праці. Розподіл відбувається за видами зайнятості на зайнятих і незайнятих, у свою чергу зайняті розподіляються по галузях, за режимами праці, по території країни, за статтю, віком, рівнем освіти та здоров'я, а також за видами економічної діяльності:

- Наймані працівники;

- роботодавці;

- особи, які працюють за свій рахунок;

- члени виробничих кооперативів; - працівники, які не класифікуються за статусом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]