Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

курсач

.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
25.89 Кб
Скачать

Господарство ТОВ АФ «Красний Забойщик» розташоване за адресою с.Червоне Криворізького району Дніпропетровської області. Відстань до райцентру (м. Кривий Ріг): 55 км; до м. Дніпропетровськ – 150 км. Сполучення автомобільне.

Господарство знаходиться в степовій зоні Придніпровської висоти, в південній частині Дніпропетровської області, на північному заході міста Кривий Ріг.

Клімат помірно-континентальний з чітким чергуванням пір року. Формується під впливом континентальних трансформованих тропічних та арктичних повітряних мас.

Атмосферні опади випадають нерівномірно. Характеризується спекотним літом та теплою зимою. Середньорічна кількість опадів становить 516,5 мм. Найбільша кількість опадів спостерігається в літній період: у червні – 63 мм, у липні – 66 мм, у серпні – 47 мм. Найменша місячна кількість опадів, за багаторічними спостереженнями, у березні – 20 мм. Середньорічна кількість опадів з грозою – 25 мм, з туманами – 68 мм. Тривалість безхмарного періоду 160 – 170 днів.

Сталий сніговий покрив (пересічна висота 14 см) встановлюється у другій половині грудня, сходить наприкінці лютого або на початку березня.

Сумарна сонячна радіація за літній період складає 1750 мДж/м2; пряма - 1600 мДж/м2. Кількість годин сонячного сяйва становить 1920 год/рік.

Середня річна температура повітря становить +9,5°С. Найвища середньомісячна температура повітря спостерігається в липні і становить +20,5°С; найменша в січні, яка становить -6,6°С. Абсолютна максимальна температура повітря +35,5°С, абсолютна мінімальна -30°С. Тривалість безморозного періоду становить 187 днів.

Для даної території характерні північні й північно-західні вітри, що негативно впливає на зимостійкість озимих культур. Південні й південно-східні вітри в літній період часто приносять суховії, що теж знижує урожай. Середня швидкість вітру змінюється за сезонами: взимку й навесні – 4 м/с, восени – 3 м/с, влітку – 3,2 м/с.

Основною ґрунтоутворюючою породою є чорнозем із вмістом гумусу 5%.

Відповідно до агрокліматичного районування землі господарства відноситься до недостатньо зволоженої теплої зони. Агрокліматичні ресурси достатні для визрівання більшості сільськогосподарських культур помірних широт.

Розташування господарства виключає можливість потрапляння на його територію талих та паводкових вод, що особливо важливо для епізоотичного благополуччя.

Агрофірма в своєму користуванні має 4060,4 га, в т.ч. ріллі – 3914,4 га. Спеціалізується на вирощюванні великої рогатої худоби та свиней.

У складі рослинництва функціонують такі галузі як: вирощування технічних, кормових, зернових, овочевих та баштанних культур (озимої пшениці, озимого жита, ячменю, овсу, гороху, кукурудзи на зерно та силос, соняшнику, рапсу).

Структура поголів’я різних видів та статево-вікових груп тварин наведена в таблиці 1.

Таблиця 1

Структура поголів’я тварин в ТОВ АФ „Красний Забойщик”

на 2009 рік

№ з/п

Вид тварин

Тварин

1

Велика рогата худоба, у т.ч.:

телята, до 6 місяців

телята, від 6 до 18 місяців

нетелі

корови

Всього:

165

340

120

365

990

2.

Свині, у т.ч.:

Свиноматки супоросні

Підсисні свиноматки

Відлучені поросята

Молодняк та дорослі тварини на відгодівлі

Хряки

Всього:

31

19

270

810

5

1135

3.

Коні

2

4.

Птиця

80

Тварини знаходяться в спеціально пристосованих приміщеннях. Для великої рогатої худоби використовують прив’язний тип утримання.

Оскільки не всі приміщення для утримання ВРХ знаходяться в ідеальному стані, тому не виключена можливість негативного впливу протягів на тварин (особливо на молодняк).

Свиноматок разом з поросятами до 45 денного віку утримують разом, а потім окремо ще 15 днів в маточниках. Дорощування проходе в спеціальних приміщеннях, а свині на відгодівлі знаходяться в ангарах.

Для птиці застосовують напільне утримання.

Для годівлі великої рогатої худоби та овець використовують в стійловий період року монокорм виготовлений на спеціальному міксері (він складається з соломи, силосу патоки, ячмінно-кукурудзяної дерті, макухи), сіно та барду. В пасовищний період застосовують випасання. Телят напувають молоком з індивідуальних напувалок. Свиням згодовують дерть та гранули трав’яного борошна з преміксами. Для птиці використовують комбікорм.

Роздача кормів для великої рогатої худоби відбувається механізовано, для свиней, овець, коней та курей – ця функція покладена на тваринників. Для забезпечення тварин водою в усіх приміщеннях і в достатній кількості є автоматичні напувалки.

Вартість основних фондів АФ «Красний Забойщик» складає 8 094 тис. грн.; вартість валової продукції – 10 187,1 тис. грн.; вартість товарної продукції складає 5 749,3 тис. грн.

В таблиці 2 відображені основні показники продуктивності по тваринництву.

Таблиця 2

№ з/п

Показники

Дані станом

на 2009 рік

1

2

3

1.

Надій від однієї корови, кг/рік

3620

2.

Вихід приплоду

90

3.

Приріст живої маси телят, г/день

630

4.

Вихід приплоду свиноматки, поросят/голову в рік

21

5.

Приріст живої маси поросят, г/день

320

Проаналізувавши таблицю 2, можна зробити висновок, що показники продуктивності тварин в господарстві є досить високими.

Собівартість продукції:

-яловичина 991 грн/ц

-молоко – 148,7 грн/ц

-свинина – 1 127,11 грн/ц

Виробництво товарної продукції складає: молоко – 13 213 ц; м'ясо – 1 135ц.

Середньооблікова чисельність робочої сили: 100 чоловік.

Фонд оплати праці складає 1 694 тис. грн

МТП господарства, 63 шт, в т.ч.:

- тракторів 29 шт.

- комбайнів 9 шт.

- автомобілів 25 шт.

Територія тваринницького комплексу по периметру оточена суцільним залізобетонним парканом висотою 2 м. На в’їзді для транспорту є дезбар’єр, а на вході для обслуговуючого персоналу – дезкилимки пропитані, пропитані розчином дезінфектанту.

Вся територія комплексу поділена на санітарно-захисні зони: виробнича, адміністративно-господарська, ветеринарно-санітарна та кормова.

Штат спеціалістів ветеринарної медицини господарства складається з головного лікаря ветеринарної медицини та одного фельдшера.

В господарстві зустрічаються захворювання як заразної етіології так і внутрішні хвороби тварин. Заразні захворювання представлені інфекційними та інвазійними.

Господарство ТОВ АФ «Красний Забойщик» на протязі 5 останніх років (2005 – 2009) є неблагополучним по трихофітії великої рогатої худоби. Випадки цього захворювання реєструються серед худоби приватного сектору. Досить рідко реєструється бешиха свиней та актиномікоз великої рогатої худоби. Згідно журналу реєстрації хворих тварин за 2009 рік зафіксовано 3 випадки захворювання на бешиху свиней та два – на актиномікоз худоби.

Згідно графіка профілактичних ветеринарно-санітарних заходів в господарстві проводяться щеплення великої рогатої худоби та коней проти сибірки, діагностичні дослідження на туберкульоз, лейкоз, бруцельоз, лептоспіроз, а також планові дезінфекції, дезінсекції та дератизації. Завезених тварин піддають профілактичному карантинуванню протягом 30 днів.

Крім проведення протиепізоотичних заходів в господарстві здійснюється лікувальна робота. Вона досить ефективна і забезпечує терапевтичну ефективність 79 % та низький рівень летальності 3,2 % (дані за 2009 рік). Її ефективність значно нижча при лікуванні захворювань органів дихання (запальні процеси незаразної етіології) в телят у стійловий період. Це пояснюється тим, що під час всього курсу лікування телята залишаються в тому приміщенні, в якому їх утримували до захворювання. А зоогігієнічні показники в телятнику (особливо температура, відносна вологість та швидкість руху повітря) не відповідають загальноприйнятим нормам. Внаслідок цього знижується резистентність організму хворих телят, підвищується вартість лікування через подовження періоду надання терапевтичної допомоги.

Серед внутрішніх хвороб тварин найчастіше реєструються хвороби органів дихання запального характеру (риніт, бронхіт, пневмонія). Дані журналу реєстрації хворих тварин за 2009 рік свідчать про те, що в 90 % випадків ці захворювання зустрічаються у молодняку. Причиною є використовувана технологія утримання та протяги в приміщеннях, які викликають переохолодження. Також має місце післяродовий парез внаслідок погрішностей в годівлі (надмірна кількість кальцію в раціоні під час періоду сухостою). Мастити зустрічаються досить рідко.

Серед паразитарних захворювань великої рогатої худоби зареєстровано наявність змішаної стронгілятозної інвазії відгодівельного молодняку та корів. Причиною є випасання тварин на неблагополучних низинних заболочених ділянках пасовищ, на яких є всі умови для розвитку збудника цього захворювання. Сприяючими факторами при даній інвазії є:

1) використання одних і тих пасовищ для дорослої худоби та молодняку;

2) відсутність обладнаних місць водопою тварин в літніх таборах;

3) безконтрольне використання, відсутність зміни пасовищ.

Досліджуючи проби фекалій тварин різних вікових груп встановили, що найвищу екстенсивність (ЕІ) та інтенсивність (ІІ) інвазії має молодняк 6-12-місячного віку, нетелі та корови 2-2,5 років ( див. таблицю 3).

ветеринарний профілактика хвороба тварина

Таблиця 3

Показники екстенсивності та інтенсивності інвазії великої

рогатої худоби різних вікових груп при стронгілятозах травного тракту

Вікові групи

ВРХ

Кількість тварин, яких досліджували

ЕІ, %

ІІ, яєць у полі зору мікроскопа

Молодняк віком від 6 до 12 міс.

10

20

0-4

Молодняк віком 12-18 міс.

50

52

4-12

Нетелі

20

50

3-8

Корови, 3-4 роки

10

40

2-4

Корови, 5-6 років

10

20

0-4

Так як лише по морфології яєць не можна диференціювати, то нами була проведена робота по культивуванню личинок нематод до інвазійної стадії. У виявлених личинок враховували наявність кишкових клітин, їх кількість, форму, розташування в один чи два ряди.

Таким чином, в результаті повного вивчення морфологічних особливостей збудників, нами було встановлено, що стронгілятозну інвазію у великої рогатої худоби викликали представники двох родів Haemonchus та Oesophagostomum.

Поширенню даної інвазії сприяло випасання сприйнятливих тварин на низинних пасовищах з вологим ґрунтом, що забезпечує тривале збереження життєздатності личинок паразитів.

Для оздоровлення стада було вжито ряд лікувально-профілактичних заходів. Серед багатьох відомих на сьогодні лікарських препаратів використовували антигельмінтик групи макроциклічних лактонів (авермектинів) івомек 1%. Фармакологічна дія даного препарату заклечається в блокуванні нервових імпульсів у нематод, що приводить до їх паралічу та загибелі. Івомек 1% застосовують підшкірно великій рогатій худобі у дозі 0,2 мл/10кг маси тіла одноразово.

Для досліду з визначення антигельмінтної дії препарату було сформовано дві групи: дослідна і контрольна по 15 тварин в кожній віком 12-18 місяців зі 100%-ю екстенсивністю інвазії. Під час експерименту обидві групи утримувалися за однакових умов ізольовано одна від одної. В уражених тварин спостерігали зниження приросту живої маси, яка становила 0, 360 кг.

Контроль ефективності антигельмінтика в оброблених тварин провели через 15 діб шляхом проведення гельмінтоовоскопії за методом Фюллеборна з послідуючим визначенням ЕІ та ІІ. При дозі івомеку 0,2 мл/кг екстенс- та інтенсефективність становила 100%. Тобто всі тварини повністю звільнилися від гельмінтів.

Таблиця 4

Ефективність івомеку 1% при шлунково-кишкових стронгілятозах великої рогатої худоби

Група

тварин

Віко-

ва

група

Кількість

тварин

Відібра-

но

проб

Зараження до дегельмінтиза-

ції

Доза

івомеку 1%, мл

на 10кг

м.т.

Зараження

після дегельмінтизації

Ефективність препарату

ЕІ, %

ІІ

ЕІ, %

ІІ

ІЕ

ЕЕ

Контр.

Молод-

няк

15

15

100

2-8

__

100

4-12

__

__

Дослідна

Молод-

няк

15

15

100

2-6

0,2

__

__

100

100

Дані таблиці 4 показують, що івомек 1% володіє високою нематоцидною активністю та є безпечним для сільськогосподарських тварин. При використанні даного препарату токсичних явищ та ускладнень не спостерігали.

З метою профілактики худобу випасали на сухих окультурених пасовищах зі зміною їх кожний тиждень, обладнали місця водопою. Використовували різні пасовища для молодняку та дорослих тварин.

В структурі інвазійних захворювань свиней основне місце посідає аскароз в асоціації з метастронгільозом. Причиною захворювань є використання вигульних майданчиків без штучного покриття (асфальтного чи бетонного) та відсутність обробок останніх речовинами, що проявляють дезінфекційну та дезінвазійну дію.

Отже, ТОВ АФ «Красний Забойщик» благополучне щодо більшості інфекційних захворювань, які проявляються, переважно, у вигляді спорадичних випадків. Основне місце в структурі хвороб посідають незаразні, котрі часто реєструються в молодняку. Основна причина їх виникнення – це невідповідність зоогігієнічних показників в приміщеннях до загальноприйнятих норм. Паразитарні захворювання досить поширені як серед поголів’я свиней, так і у великої рогатої худоби. Безконтрольне використання пасовищ, що містять заболочені ділянки, призводить до розвитку стронгілятозної інвазії великої рогатої худоби різних вікових груп.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]