Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІОФІЗИЧНІ ЗАДАЧІ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
01.08.2019
Размер:
586.75 Кб
Скачать

13. Як відомо, плоскі черви живуть у прісній і солоній воді, а деякі з них освоїли і суходіл. Які способи руху притаманні представникам цього типу?

Відповідь. Досить цікаво спостерігати за рухами молочно-білої планарії. Зазвичай вона повзає по підводних предметах або по поверхні плівки води, а інколи й плаває. Для пересування планарія використовує і війки, і м’язи. При повзанні з допомогою війок вона ковзає по слизу, який виділяють шкірні залози. При скороченні шкірно-м’язового мішка тіло планарії вигинається в різних напрямках. Для роботи м’язів потрібна опора, і такою опорою для планарії слугує паренхіма — пухка тканина, що складається з багатьох клітин із великим умістом рідини.

Серед морських війчастих червів одні повзають по дну, інші плавають у товщі води, хвилеподібно вигинаючи краї тіла. їхні личинки на округлому тілі мають лопаті з довгими війками, з допомогою яких вони парять у товщі води, а пізніше осідають на дні.

А ось перед сухопутними війчастими червами при переході до життя на суходолі постає важлива проблема — збереження вологи. У зв’язку з цим їх тіло із плоского стає відносно червоподібним, а щупальці на передньому кінці тіла можуть надавати їм форми, що нагадує цвях.

14. Яке значення у пересуванні нематод має первинна порожнина тіла?

Відповідь. У нематод первинна порожнина тіла заповнена рідиною під підвищеним тиском і тому виконує, насамперед, опорну функцію. Саме ця особливість дала круглим червам змогу освоїти новий спосіб пересування — зариватися у грунт. Так їм значно легше врятуватися від повзаючих на поверхні ґрунту хижаків (наприклад, війчастих червів).

Спосіб пересування нематод досить своєрідний — лежачи на боці. При скороченні м’язів тіла щільна кутикула не розтягується, тиск у порожнині тіла підвищується і черв розгинається. Перемежовуючи згини і розгини, черв, звиваючись, може просуватися навіть у щільному середовищі.

15. Як пересуваються різноманітні кільчасті черви? Які особливості будови тіла сприяли вдосконаленню способу їх пересування?

Відповідь. Порожнина тіла кільчастих червів також заповнена рідиною, як і у круглих червів, але розвивається всередині мезодерми й устелена епітелієм мезодермального походження. Така порожнина називається вторинною. У круглих червів, як відомо, первинна порожнина заповнена рідиною і використовується як опора тіла. Ця порожнина тягнеться вздовж усього тіла і дає змогу зразу його випрямляти. Однак тваринам вигідно згинати і розгинати не все тіло, а лише деякі його ділянки. А для того, щоб використати при цьому порожнину з рідиною як опору, її треба розділити на відсіки — сегменти. Підвищивши тиск в одному сегменті, можна розігнути тіло в цьому місці. Саме так влаштована порожнина тіла кільчастих червів.

Для них типові такі способи пересування, за яких різні ділянки тіла водночас здійснюють різні рухи. Тварині, яка вигинається, корисні вирости, що будуть опиратися на оточуючі предмети. Це можуть бути спрямовані вбік вирости кожного сегмента тіла — параподії. З часом розвивається мускулатура, що забезпечує рух окремих параподій — «первинних ніг».

Досить цікавий спосіб пересування у медичної п’явки. Її сплющене тіло має дві присоски, якими вона прикріплюється до хазяїна. Але присоски важливі і для їх руху, ними вона «переступає» по твердих предметах.

16. Появу дощових черв’яків після дощу на поверхні ґрунту пояснюють тим, що вода, проникаючи крізь його капіляри, витісняє кисень, і тварини відчувають його нестачу. Але нещодавно канадські вчені на численних дослідах довели, що це зовсім не так. Як ви думаєте, що змушує черв’яків виповзати на поверхню ґрунту після дощу?

Відповідь. Виявляється, дощові черв’яки виповзають на поверхню ґрунту саме після дощу не тому, що вода заважає їм дихати, а тому, що удари крапель води об землю нагадують їм шум, який може здійняти кріт, наближаючись до них. Це експериментально довели канадські вчені. 17. На піщаних коралових пляжах мешкає сухопутний краб-примара. Забарвлення тіла у нього світле і повністю зливається з білим піском, його ж присутність видає лише тінь. Поясніть поведінку тварини в разі виникнення небезпеки.

Відповідь. Відчуваючи небезпеку, краб присідає і стає непомітним. Але, не сподіваючись лише на маскування, він найчастіше рятується завдяки швидкому бігу. На високій швидкості мчить краб на довгих ногах і з розгону кидається у воду. Висунувшись із води, уважно слідкує за всім, що відбувається навколо, завдяки очам на довгих стебельцях, схожих на перископ.