Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
13-18.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
71.68 Кб
Скачать
  1. Характеристика ефективності використання матеріальних ресурсів.

Оцінна ефективності використання матеріалів на практиці аналітичної роботи і в економічній літературі здійснюється за допомогою різних показників та їх систем. Найбільшого розповсюдження набули показники, в розрахунку яких використовується сума матеріальних витрат, а не матеріальних ресурсів. Це зумовлене тим, що у широкому розумінні вартісні використаних, витрачених матеріалів виражається витратами матеріалів, а рівень їх витрачання у виробництві - показниками, обчисленими виходячи із суми витрат матеріалів.

Для характеристики ефективності руху матеріалів, тобто, надходження та витрачання економічний аналіз передбачає ряд показників узагальнюючих і часткових. До узагальнюючих відносять - матеріаломісткість продукції, матеріаловіддача. Матеріаловіддача характеризує віддачу матеріалів, тобто кількість випущеної продукції з кожної гривні застосованих матеріалів. Матеріаломісткість показує, скільки матеріальних витрат припадає фактично на виробництво одиниці продукції.

Мт=∑МВ / ВП

МВ - сума матеріальних витрат; ВП - вартість випущеної продукції.

Коефіцієнт же співвідношення темпів зростання обсягу виробництва І темпів витрат характеризує у підносному вираженні динаміку матеріаловіддачі і одночасно розкриває фактори її росту. Динаміка показника питомої ваги матеріальних витрат у повній собівартості характеризує зміну матеріаломісткості продукції:

Кмз=МВф / СБвп

СБвп - повна собівартість випущеної продукції, МВ ф - рівень матеріальних витрат. Якщо коефіцієнт більший 1, мають місце перевитрати матеріальних ресурсів на виробництво продукції, і навпаки - економія матеріальних ресурсів, якщо коефіцієнт менше 1.

Матеріаловіддача продукції (зворотний показник до показника матеріаломісткості) характеризує вихід продукції з кожної гривні витрачених матеріальних ресурсів та розраховується як відношення вартості товарної продукції до суми матеріальних витрат

Мв=1 / Мм, де Мв — матеріаловіддача продукції, грн.

Одним із джерел економії матеріальних ресурсів є зниження питомої матеріаломісткості продукції, що відображає рівень використання матеріальних ресурсів на окремий і-вид продукції і розраховується як відношення кількості або вартості витрачених матеріальних ресурсів на окремий і-вид продукції до кількості або вартості виробленої продукції цього виду.

  1. Чинники матеріаловіддачі та матеріаломісткості продукції.

Фактор - це причина, яка впливає на певний результат. На виробництві мають місце чимало причинно-наслідкових зв'язків, а отже факторів, виявлення, вимір і вивчення яких - важливе завдання економічного аналізу.

Матеріаломісткість продукції перебуває під впливом зовнішніх (незалежних від діяльності підприємства) і внутрішніх (залежних від діяльності підприємства) факторів.

Фактори, що впливають на зміну матеріаломісткості продукції можна умовно поділити на:

фактори першого рівня:

- зміна загальної матеріаломісткості продукції;

- зміна обсягу продукції;

фактори другого рівня:

- зміна матеріаломісткості за прямими матеріальними витратами;

- зміна співвідношення всіх матеріальних і прямих матеріальних витрат;

фактори третього рівня:

- інноваційні заходи: удосконалення конструкторських характеристик виробів, впровадження нових видів сировини та матеріалів, підвищення рівня кваліфікації;

- зміна питомої матеріаломісткості продукції (рівня витрат на окремі вироби)

- зміна структури продукції;

- зміна цін на матеріальні ресурси;

- зміна відпускних цін на продукцію.

Таким чином матеріаломісткість залежить від обсягу валової (товарної) продукції та суми матеріальних витрат на її виробництво. У свою чергу обсяг валової (товарної) продукції у вартісному вираженні може змінитися за рахунок кількості виготовленої продукції, її структури та рівня відпускних цін. Сума матеріальних витрат також залежить від обсягу виготовленої продукції, її структури, витрачання матеріалів на одиницю продукції і вартості матеріалів.

Отже, на матеріаломісткість спричиняють вплив наступні фактори:

  • структура продукції (збільшення частки матеріаломісткої продукції призводить до збільшення загальної матеріаломісткості);

  • рівень матеріальних витрат на окремі вироби або питома матеріаломісткість;

  • ціни на матеріали;

  • відпускні ціни на продукцію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]