Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
58.19 Кб
Скачать

35.Показники бюджету ...

Показниками бюджету є : 1.Профіцит.2.Дефіцит.3.Рівновага.Дефіци́т - в економіці — перевищення попиту над пропозицією. Дефіцит засвідчує про розбіжність між попитом та пропозицією та відсутність урівноважуючої ціни.Види державного дефіциту.Циклічний дефіцит бюджету — це дефіцит, який є результатом циклічного падіння виробництва (скорочення національного доходу та обсягу виробництва) внаслідок кон'юнктурних коливань.Структурний дефіцит бюджету — це дефіцит, який є результатом дискреційної політики .Профіци́т — позитивне сальдо.У відношенні до бюджету — перевищення доходів над витратами. Профіцит бюджету - економічне поняття, яке означає, що дохідна частина бюджету перевищує видаткову частину бюджету.У відношенні до торгового балансу — перевищення обсягу експорту над обсягом імпорту.Рівнова́га — стан фізичної системи, в якому її характеристики не змінюються з часом.

36.Бюджетний устрій:х-тика,основні принципи.

Вертикальна структура бюджету за рівнями влади характ.2-ма поняттями:1-бюджетний устрій.2-бюджетна систеиа.Бюджетний устрій — показує, яким чином побудована бюджетна система, тобто це організація вертикальної структурної побудови бюджету держави за рівнями адміністративно-терито­ріального поділу країни.Бюджетна система — відображає складові бюджету, тобто це сукупність усіх бюджетів, які формуються в даній країні згідно з її бюджетним устроєм.Основи бюджетного устрою:1. виділення видів бюджетів;2.установлення принципів побудови бюджетної системи.3. розмежування доходів і видатків між ланками бюджетної системи;4 організація взаємовідносин між бюджетами.Бюджетна система має такий вигляд:1-Держ.бюджет Укр,2-Бюджет АР Крим.3- місцевий бюджет.

37.Організвція взаємовідносин між бюджетами.

За формами руху коштів можливі такі взаємовідносини між бюджетами:1. бюджетне субсидіювання;2. вилучення коштів;3. взаємні розрахунки бюджетів;4.бюджетні позички.Бюджетне субсидіювання — це виділення коштів із бюджету вищого рівня бюджетам нижчого рівня. Видами бюджетного субсидіювання є: бюджетні субсидії, бюджетні субвенції, бюджетні дотації. Бюджетні субвенції — це такий вид бюджетного субсидіювання, який передбачає пайову участь кількох бюджетів у фінансуванні певних видатків чи проектів. Бюджетні дотації — це виділення коштів з бюджету вищого рівня для збалансування бюджетів нижчого рівня.Вилучення коштів є формою взаємовідносин, протилежною за змістом і за напрямом руху коштів бюджетному субсидіюванню, а саме такому його виду, як дотації. Кошти вилучаються на суму перевищення доходів над видатками з тих бюджетів, де воно виникає. Звісно, це досить відносне перевищення, адже завжди можна знайти напрями використання коштів.Взаємні розрахунки між бюджетами виникають під час перерозподілу доходів і видатків між бюджетами після їх затвердження. Перерозподіл доходів може відбуватись унаслідок змін податкового законодавства або зміни нормативів розподілу доходів. При цьому один бюджет втрачає доходи, хоча вони були для нього заплановані, другий — отримує додаткові, непередбачені планом надходження.Бюджетні позички — це взаємовідносини між бюджетами з приводу тимчасового передання коштів з одного бюджету до іншого. Потреба в цьому виникає у разі тимчасових касових розривів у виконанні бюджету. Касовий розрив характеризується незбігом у часі фінансування видатків і отримання доходів: видатки випереджають надходження доходів.