Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spo.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
404.99 Кб
Скачать

91. Організація міліції та її підпорядкованість.

Міліція є єдиною системою органів,яка входить до структури МВСУ виконує адміністративну, профілактичну,оперативно-розшукову,кримінально-процесуальну,виконавчу та охоронну функції. Вона склад.з підрозділів:кримін.міліці,міліції громадської безпеки;транспортної міліції;державної автомобільної інспекції;міліції охорони;судової міліції;спеціальної міліції.Для забезп.громадс. порядку на об'єктах і територіях,які мають особливе народно-господарське значення або постраждали від стихійного лиха,екологічного забруднення,катастрофи,Міністерством внутрішніх справ України з дозволу КМУ можуть створюватись спец.підрозділи міліції.На терит.Ураїни аборон.створ.ійськ.бо ін.збройних формув.и груп,не передб.законод.країни.

Організац.сруктура і штатна чисельність міліції визнач.в порядку,встановл.КМУ.Права і обов'язки,організація роботи та структура підрозділів міліції визнач.положеннями,які затвердж.Міністром вн.справ України відпов.до цього Закону.У своїй діяльн.міліція підпорядк.МВСУ. Міністр вн.справ Укр.зд.керівництво всією міліцією України.

92.Права та обов’язки міліції. Функції міліції.

Права:

1. Права Міліції у сфері прфілактики правопоруш,серед яких особливе місце посідають права адмін.-попередж.ха-теру,до яких належать заходи спрямов.на попередж.правопоруш.і заходи примусового ха-теру.що застосов.з метою попередж.правопоруш.і шкідливих для життя громадян,суспільства держави наслідків.

2. Права Міліції у сфері реаліз.запобіжн.заходів,передбачених адміністр.іскрим.-процесуал.законод

3.Права проіесул-забезпе.ха-теру і права пов*яз.із залуч.осіб до відповід.

Обов*язки:

1.Обов.спрямов на боротьбу зі злочин.,а також процесуал.обов.міліції у провадж.справ про адмін.поруш.та крим.процесі,розслідув.злочинів

2. Контрольно-наглядові обов.,обов.у сфері профілакт.правопоруш.

3.Обов.пов.з охороною громад.порядку,охор.майна і гром.осіб,а також охор.і захист прав і свобод.

93. Підстави застосування працівниками міліції заходів фізичного впливу, спеціальних засобів і вогнепальної зброї. Міліція має право застосов.заходи фіз.впливу,спеціальні засоби і вогнеп.зброю у випадках і в порядку,передбач.Законом. Застосув.сили,спеці.засобів і вогнеп.зброї повинно передувати поперед.про намір їх викорис,якщо дозволяють обставини.Без попередж.фіз.сила,

спец.засоби і зброя можуть застосов,якщо виникла загроза життю або здоров'ю громадян чи працівників міліції.Заборон.застосов.заходи фіз.впливу,спец.засоби і вогнеп.зброю до жінок з явними ознаками вагітності,осіб похилого віку або з вираженими ознаками інвалідності та малолітніх,крім випадків вчинення ними групового нападу,що загрожує життю і здоров'ю людей, працівників міліції, або збройного нападу чи збройного опору.У разі неможливості уникнути застос.сили вона не повинна перевищувати міри,необхідної для виконання покладених на міліцію обов'язків і має зводитись до мінімуму можливості завдання шкоди здоров'ю правопорушників та інших громадян.При завданні шкоди міліція забезп.подання необх.допом.потерп.в найкорот.строк.

Про застосув.заходів фіз.впливу,спец.засобів,вогнеп.зброї,а також про будь-які ушкод.або смерть,

які сприч.особі внаслідок застосув.працівником міліції заходів фіз.впливу,спец.засобів, вогнеп. зброї,працівник міліції негайно та письмово доводить до відома начальника для сповіщення прокуророві.Перевищення повноважень по застосуванню сили, в т.ч.спец.засобів і зброї,тягне за собою відповід,встанов.законом.

Працівн.міліції мають право застос.заходи фіз.впливу,в т.ч.прийом рукопаш.бою,для припин.

правопор,подолання протидії законним вимогам міліції,яка здійснюється із застосув.сили щодо працівників міліції або ін.осіб,якщо інші способи були застос.та не забезп.викон.покладених на міліцію обов'язків.

Працівн.міліції мають право застосов.наручники,гумові кийки,засоби зв'язування,сльозоточ. реч,світлозвук.пристрої відволік.дії,пристрої для відкриття приміщень і примусової зупинки транспорту,бронемашини та ін.спец.і трансп.засоби,а також викорис.служб.собак.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]