Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011_4_vypaluvannja tkanyny_z.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
1.9 Mб
Скачать
  1. Практична частина

    1. Правила техніки безпеки при роботі з електровипалювачем

  • Під час роботи з випалювачем, волосся повинно бути сховане під косинку або охайно зібране позаду, одяг облягаючий по фігурі.

  • На столі має бути чистий склофон це скло №4 – 5 та під світка у вигляді лампи-прищепки з регулятором світлоти.

  • Перед роботою необхідно перевірити справність потрібних для роботи електроприладів.

  • Необхідно слідкувати за тим, щоб під час роботи неперекручувались провода в електровипалювачі.

  • Чистити голку випалювача потрібно лише після вимкнення електроприладу.

  • При виконанні певних операцій електровипалювання необхідно користуватись наперстком, аби уникнути опіків.

  • Працювати слід сидячи за столом під кутом 900 – 750 , на відстані витягнутої руки від сусіда, аби не вдихати дим від сплаву синтетичних матеріалів.

  • Проводити заміну випалювача через кожні 30 хв., аби уникнути перегріву електроприладу.

  • При роботі з випалювачем потрібно бути дуже обережним:

  • тримати та класти прилад не торкаючись до проводів, одягу та тіла;

  • не відволікатись під час роботи;

  • по закінченню роботи впалювач відразу вимикати

    1. Виготовлення великодньої серветки

Дана серветка складається з 3-х шарів(див. Додаток 6). Виготовляти ми її будемо методом накладного простого плаского кольорового багатошарового випалювання. Для цього проглянемо ескізи візерунків для оздоблення кожного куточка серветки(див. Додаток 2). Перед вибором тканини доцільно акцентувати увагу дітей на гармонійному поєднанні кольорів в композиції та на текстурі самих тканин (див. Додаток 5). Виготовляючи подарунок, потрібно звернути увагу на характер, вік та вподобання людини, а також в якому інтер’єрі має знаходитись серветка. Дана інформація вплине на вибір тканини, кольору, візерунку та величи серветки. Проводимо акцент на методі припалювання деталей (крапка, штрих). Адже це також впливає як на збагаченість оздоблення так і на охайність та якість виробів. Отже, приступаємо до практичної роботи (див. Додаток 4).

Висновки

Усі учні захищають свої роботи та здобуті знання. Оцінюють свої можливості і досягнення . Проводиться виставка та порівняльний аналіз. Визначаються найкращі роботи. Серветка переможець здобуває право прикрашати стенд зразкових робіт гуртка. Після проведеного обговорення та аналізу виробу діти пропонують подальше застосування , трансформацію серветки для інших свят та заходів, наприклад для Різдва та Нового року(див. Додаток 1).

Як характер і зовнішність кожного учня індивідуальні так і роботи надзвичайно різні, тому що з допомогою проектно-технологічного підходу до навчання випливають чудові результати. Діти, що мають розвинуту просторову уяву, художній смак і бажання працювати та творити, зазвичай спроможні втілювати нові авторські сміливі рішення, власноруч намальовані ескізи, методи обробки. При чому, отримавши свободу дій, фантазують, навіть не плануючи результату, але з непереборним бажанням виділитись гарним, швидким і неповторним виконанням.

Діти ніколи не намагаються ускладнити процес виконання, тому їх роботи легкі, прості, навіть дещо наївні, але зі своїми пікантними родзинками, що інший раз підтверджує слова Коко Шанель: «Геніальність – це простота».

Програмувати дітей на єдиний результат не розумно, кожна дитина – індивідуальність, самородок, нова творча власна композиція. Щоб відкрити таланти ми працюємо саме за проектним методом з творчими особистостями. Кожна робота є виключно авторською і заслуговує уваги та визнання, як квіти в природі – різноманітні але прекрасні.

ДОДАТКИ

«Додаток 1»

Ілюстрації та фото великодніх виробів

«Додаток 2»

Ескізи та малюнки для трьохшарової серветки

« Додаток 2 ».

Ескізи та малюнки до пасхальних серветок.

«Додаток 3»

Лекала для виготовлення трьохшарової

великодньої серветки

Л -1 – верхня та нижня деталі серветки

Л -2 – центральна деталь серветки

«Додаток 4 »

Інструктивна карта – майстер клас по виготовленню

святкового кошика великодніх дарів

  1. Вибираємо ескіз для сегмента серветки на дану тему(див. Додаток 2). Використовуємо різноманітні візерунки, пов’язані з весною, народженням нового життя (квіти, сонце, вербові гілочки, паска з писанками, курчата, діти, ангелочки та навіть елементи символіки чи знаки, що використовують при виготовленні писанки). Якщо малюнок на усіх сегментах один, то і ескіз потрібен один, якщо кілька, то ескізів по-одному з кожного малюнка. На дану серветку вибрано два малюнка , качечки з писанками та курчатка з повітряним змієм. (див. Додаток 3)

  2. Виготовляємо лекало-шаблон серветки з паперу що просвічується , у вигляді кола розбитого на шість сегментів (див. Додаток 3)

  3. Підбираємо тканину та оздоблюючі матеріали (стрічку) по фактурі, кольору, розміру лекал та ескізів. По лекалу вибираємо 100% синтетичну тканину - білий габардин на основу серветки , розміром 100 см* 35 см та атласні кольорові клаптики відповідного розміру за ескізами (див. Додаток 5) . Прасуємо.

  1. Накладаємо на склофон тканину, поверх паперового лекала основи та вирізаємо почергово гарячою голкою три деталі серветки з габардину

  1. А

    налогічно по ескізу випалюємо мілкі накладні деталі візерунка , 6 качечок з писанками та 12 курчат з повітряним змієм

  1. Н

    а кожному сегменті серветки, по лекалу, припалюємо візерунок . Прасуємо.

  1. Т

    ри серветки почергово з’єднуємо між собою за допомогою металічної лінійки. Спершу з’єднуємо електровипалювачем нижню серветку з центральною перетинаючи центр по розмежувальним лініям сегментів .

  1. Потім накладаємо верхню серветку , малюнки лицем до центральної серветки, та з’єднуємо з допомогою 2 металічних лінійок

  1. С

    трічку заправляємо в отвори на верхній серветці

  1. С

    тягуємо серветку і зав’язуємо стрічку бантом

«Додаток 5»

«Додаток 6»

Список використаної літератури

  1. Адрианова Т.Н.,Макарова О.Н., Декоративное выжигание по ткани. Серия без особах затрат.;С- Петербург, Питер, 2005.

  2. Веселые пасхальные миниатюры, Anna , №4 2004

  3. Гуляєва Н.Ю., Витинанка , м. Вінниця, ТВП «Книга - Вега», 2008.

  4. Джигурда-Литвинець Е.М., Вишиванка, м. Київ – 58, вул. Західна, 12, книговидавчий центр «Посередник» Ltd.1995.

  5. Інтернет видання.

  6. Подарки к Пасхе, Рукоделие, №4 2006.

  7. Сюрприз к пасхальному столу, Лена – рукоделие , №4 2007

  8. Світ навколо нас. Відкриття., Київ – 57, вул.. Жеблякова, 2А, ВКТФ «Кобза» ,2000.

  9. Христос воскрес – радість хаті принесе!, календар «Українські вечорниці» на 2009 рік, Київ-47, просп.. Перемоги, 50, «Преса України»,2008.

37

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]