Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 3 Основні положення державної системи ст....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
100.86 Кб
Скачать

Технічні комітети стандартизації (тк)

Найважливішою ланкою в розробленні державних стандартів залишаються технічні комітети із стандартизації (ТК). Їх створює національний орган стандартизації. На них покладаються функції з розроблення, розгляду та погодження міжнародних (регіональних) та національних стандартів.

До роботи в технічних комітетах залучаються на добровільних засадах уповноваженні представники заінтересованих підприємств, установ та організацій замовників (споживачів), розробників, виробників продукції, органів і організацій з стандартизації, метрології, сертифікації, товариств (спілок) споживачів, науково-технічних та інженерних товариств, інших громадських організацій, провідні вчені та фахівці.

Нині в Україні функціонує близько 152 ТК, з безпосередньою участю яких було розроблено близько 3000 державних стандартів України.

Інші суб’єкти, що займаються стандартизацією

Центральні органи виконавчої влади та організації мають право у відповідних сферах діяльності організовувати і виконувати роботи із стандартизації.

Міністерство оборони України, враховуючи особливості цієї сфери, визначає порядок застосування стандартів для задоволення потреб оборони України відповідно до покладених на нього функцій.

Це можуть бути: територіальні центри стандартизації, метрології та сертифікації.

На територіальні центри покладено контроль за впровадженням і додержанням стандартів і технічних умов.

В структурі Держспоживстандарту України налічується біля 35 територіальних центрів – 26 обласних і 9 міських.

Органи галузевої служби стандартизації

До них відносяться:

  • служба стандартизації міністерства або відомства;

  • головні (базові) організації зі стандартизації;

  • служба стандартизації підприємства (організації).

Служба стандартизації міністерства або відомства здійснює керівництво і координацію діяльності з питань стандартизації в галузях народного господарства.

Головні (базові) організації зі стандартизації здійснюють проведення науково-дослідних робіт і розробку нормативних документів з стандартизації, як правило, галузевого рівня.

Служба стандартизації на підприємстві (організації) здійснює організацію і проведення робіт з стандартизації. Це може бути відділ (на великому підприємстві або об’єднанні), група або навіть відповідальний за стандартизацію.

Головним завданням служби стандартизації на підприємстві і в організації є науково-технічне та організаційно-методичне керівництво роботами з стандартизації, а також безпосередня участь у проведенні цих робіт.

Керівник служби стандартизації несе відповідальність на рівні з керівником підприємства за додержанням стандартів і технічних умов в технічній документації, що розробляється підприємством.

2.4. Категорії нормативних документів з стандартизації.

Нормативні документи стандартизації є частиною більш загальної сукупності – нормативно-технічних документів (НТД), які включають у себе як нормативні документи стандартизації, так і технічні документи (конструкторські, технологічні і проектні), що розроблюються на іх основі.

До нормативних документів стандартизації в Україні відносяться:

Таблиця 2.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]