Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л.Р. № 5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
3.6 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 5

З курсу „ДОМОЗНАВСТВО”

Тема: ЗНАЙОМСТВО ЗІ ЗНАКАМИ ВІЗУАЛЬНОЇ КАМУНІКАЦІЇ НА ТОВАРАХ ІНДИВІДУАЛЬНОГО СПОЖИВАННЯ

Мета: ознайомитись з системою кодування товарів, умовними товарними знаками, побутовими символами, які зустрічаються у сучасному побуті; розібратися в міжнародних стандартах розмірів одягу; визначити особливості догляду тих чи інших побутових товарів.

Основні теоретичні відомості

ТОВАРНІ ЗНАКИ. В наш час товарні знаки (фірмові знаки, торгівельні марки) міцно увійшли до повсякденного життя майже кожної людини, яка приймає участь в процесі купівлі-продажу різних товарів. Товарні знаки застосовуються виробниками та торгівельними фірмами всіх країн у якості ідентифікації своїх виробів чи послуг. Товарний знак розробляється з урахуванням його рекламоздатності. Цей знак звертає на себе увагу новиною виробів, естетичністю, лаконічністю, технологічністю та асоціативністю.

Найрозповсюджена форма товарного знаку бере свій початок від клейма та являється лаконічним малюнком, який базується на загальновідомих символах із світу природи, які мають багатовікову історію. Так, знак відомої фірми, яка виготовляє вовну має одночасно вид трикутної зірки та мотку ниток.

Іншою формою товарного знаку є логотип. Логотип (з грецької „відбиток слова”) – термін, якими на початку ХІХ століття позначались маленькі друковані форми, які утримували дві або декілька літер, що часто використовувались (як, наприклад, & - „and”), що створені з метою скорочення набору. Пізніше так почали називати адреси, торгівельні марки, які відливались у вигляді печатної форми єдиним монолітом.

В шані часи це слово часто скорочують до слова „лого” і так іноді називають торгівельну марку (спеціальне зображення, яке представляє компанію або організацію).

® - реєстраційний знак товарного знаку. Якщо фірма ще не зареєструвала свій товарний знак, але має наміри це зробити та вважає його своїм у відповідності до загального права, то користуються верхнім індексом ТМ.

© - символ авторських прав, введений Загальною конвенцією з авторських прав, прийнятою ЮНЕСКО в Женеві в 1952 році. Використовується у міжнародному праві з 1955 року.

МІЖНАРОДНІ ЗНАКИ ВІДМІННОСТІ, знаки IVR (International Vehicle Registration), були введені в 1926 році та засвідчували національну належність володаря транспортного засобу Зараз ці знаки використовуються для зазначення країни – виробника товарів, а також для позначення мови, на якій пишуться необхідні відомості про товар на упаковці.

А Австрія

АL Албанія

АND Андорра

АUS Австралія

В Бельгія

ВDS Барбадос

ВG Болгарія

ВH Беліз

ВR Бразилія

ВRN Бахрейн

ВRU Бруней

ВS Багами

ВUR Бірма

ВY Білорусія

С Куба

СDN Канада

СН Швейцарія

СІ Кот-д'Івуар

СL Шрі-Ланка

СО Колумбія

СR Коста-Ріка

СY Кіпр

СZ Чехія

D Німеччина

DК Данія

DОМ Домініканська

Республіка

DZ Алжир

Е Іспанія

ЕАК Кенія

ЕАТ Танзанія

ЕАU Уганда

ЕС Еквадор

ЕSТ Естонія

ЕТ Єгипет

F Франція

FJІ Фіджі

FL Ліхтенштейн

FR Фарерські

острови

GВ Великобританія

GBG острів Гернсі

GBJ острів Джерсі

GBМ острів Мен

GBZ Гібралтар

GСА Гватемала

GН Гана

GR Греція

GUY Гайана

Н Угорщина

НК Гонконг

НК Йорданія

І Італія

ІL Ізраїль

ІND Індія

ІR Іран

ІRQ Ірландія

ІS Ісландія

J Японія

JА Ямайка

К Кампучія

КWТ Кувейт

КZ Казахстан

L Люксембург

LAR Лівія

LВ Ліберія

LТ Литва

LV Латвія

М Мальта

МА Марокко

МАL Малайзія

МС Монако

МЕХ Мексика

МS Маврикій

МW Малаві

N Норвегія

NЕ Голландські

Антильські

острови

NIC Нікарагуа

NIG Нігер

NL Нідерланди

NZ Нова Зеландія

Р Португалія

РА Панама

РК Пакистан

РЕ Перу

РL Польща

РY Парагвай

RА Аргентина

RВ Ботсвана

RС Тайвань

RСА Центрально-

Африканська

республіка

RСН Чилі

RН Гаїті

RІ Індонезія

RІМ Мавританія

RL Ліван

RМ Мадагаскар

RММ Малі

RО Румунія

RОК Корея

ROU Уругвай

RР Філіппіни

RSМ Сан-Марино

RU Бурунді

RUS Росія

RWA Руанда

S Швеція

SD Свазіленд

SF Фінляндія

SGР Сінгапур

SК Словаків

SМЕ Сурінам

SN Сенегал

SWА Намібія

SY Сейшельські

острови

SYR Сирія

Т Таїланд

ТG Того

ТN Туніс

ТR Терція

ТТ Тринідад і Тобаго

UА Україна

USА Сполучені Штати

Америки

UZ Узбекистан

V Ватикан

VN В'єтнам

WAG Гамбія

WAL Сьєра-Леоне

WAN Нігерія

WG Гренада

WS Західне Самоа

WV острів Сент-

Вінсент

YU Югославія

YV Венесуела

Z Замбія

ZА Південно-

Африканська

Республіка

ZRЕ Заїр

ZW Зімбабве

Крім літер деякі держави використовують спеціальні знаки, які говорять про країну-виробника продукції. - Німеччина, - Австрія, - Нідерланди, - Норвегія, - Італія, - Швеція, - Бельгія, - Швейцарія, - Фінляндія.

ШТРИХКОДУВАННЯ. Окрім знаків IVR, у наш час широке використання знайшло штрихове кодування. В 1974 році почала свою діяльність Міжнародна Асоціація товарної нумерації „EAN-International”, яка мала за мету захист прав європейського споживача. Зараз нанесення штрихового коду – одне з найбільш важливих умов євро імпорту. Кожний ідентифікаційний код унікальний. Міжнародна Асоціація товарної нумерації „EAN-International”, яка знаходиться у Брюсселі, несе відповідальність за всесвітню унікальність коду. Ті підприємства, продукція яких потрапляє до Європи без штрихового коду, несуть дуже великі збитки: ціна товару знижується до 30% та більше. Саме тому штриховим кодом позначається практично все: продукти харчування, ліки, періодичні видання, побутова техніка, одяг, взуття, предмети гігієни та побутової хімії тощо.

Штриховий код – всесвітньо прийнятий спосіб маркування товарів. Це система даних про товар, записаних у вигляді штрихів та проміжків між ними. Маркування виконується шляхом нанесення зображення штрихового коду на упаковки, ярлики або безпосередньо не поверхню товару. Нанесений штриховий код дозволяє однозначно ідентифікувати товар та його виробника або дистриб’ютора. Нині штрихове кодування – прийнято у світовій практиці систем маркування товарів і продукції. Так, у США близько 90% усіх товарів мають штрих код, у Німеччині – близько 80%, у Франції – близько 70%, у Швейцарії – 45%. Практичність і ефективність застосування таких систем полягає у тому, що в будь-який момент можливо отримати інформацію в цілому за видами товару та товарними групами, а саме: обсяги надходження; обсяги продажу; поточні залишки; динаміка руху. Наявність штрихового коду на товарах дозволяє автоматизувати облік, касове обслуговування та є необхідним елементом для автоматизації процесів транспортування та продажу.

Маркування переважної більшості споживчих товарів штриховими кодами ЕАН та використання електронних контрольно-касових апаратів (ЕККА), обладнаних сканерами для зчитування штрихових кодів, дозволяє тільки забезпечити швидкий та безпомилковий розрахунок з покупцями, ліквідувати черги та підвищити рівень обслуговування покупців, автоматизувати облік та інвентаризацію на складі та у торговому залі. У роздрібній торгівлі, особливо в закладах торгівлі продуктами харчування, поширення набули вагокасові та ваговимірювальні комплекси. Вони дозволяють зважувати товар, оцінювати його та маркувати кодами обмеженої циркуляції, передаючи до комп’ютерної мережі підприємства дані про товари змінної ваги, що фасуються безпосередньо в магазині або постачальником на замовлення магазину.

У випадку придбання неякісного товару споживач може безпомилково визначити виробника та адресувати йому свої претензії. Крім того, при реєстрації заявленого товару до Центрального банку даних системи EAN заноситься інформація про виробника, яка може бути корисною тим, хто пов'язаний з торгівлею та користується послугами міжнародної системи штрихового кодування.

Штриховий код полегшує інвентаризацію запасів товарів на складах, автоматизацію транспортування та безпосередньо реалізацію. Це дозволяє значно збільшити швидкість проходження товарів шляху від виробника до споживача, а також допомагає знайти підробку товарів.

Товар маркується ще на стадії виробництво етикетка або упаковка, виготовлена звичайними друкарськими способами, включає штрих кодову позначку. У супермаркетах використовуються стаціонарні сканери штрихового коду, які монтуються у стіл касира чи установлюються збоку від транспортеру або каси. При цьому для зчитування коду достатньо провести упаковкою по столу. У зв’язку з цим необхідно підкреслити, що штриховий код розміщують на дні чи бокових стінках упаковок. Не наносять штрих код на рифлені поверхні. На практиці якість нанесення штрих коду перевіряється просто – якісно надрукований код повинен зчитуватися стаціонарним сканером з першої спроби. Якщо цього не сталося, вимагайте заміни товару.

Штриховий код – це складене зображення у вигляді вертикальних штрихів та проміжків між ними, в якому закодована послідовність символів, що є ідентифікаційним номером (кодом) товару. Знизу до коду додається ідентифікаційний номер в незакодованому вигляді. Така форма зображення допомагає читати коди за допомогою автоматичних пристосувань або обходитись без їхньої допомоги. Носієм інформації в штрих-кодах є відносна ширина темних і світлих смуг. У структурі коду штрихи позначаються цифрою „1”, а проміжки – „0”. Основною одиницею інформації є знак. Кожен з них складається із двох штрихів та двох проміжків. Ширина штрихів і проміжків завжди є кратною модулю, що дорівнює за шириною найвужчому з них. Один знак дорівнює семи модулям. Ліворуч і праворуч символ штрих-коду обмежений – знаками початку та кінця символу (кінцеві знаки). Крім цього він поділяється на дві половини центральними обмежувачами (роз’єднувальний знак). Ліворуч проставляються коди країни та виробника, а праворуч код товару і контрольний код. Існують міжнародні, національні та локальні коди.

Інформацію зчитує світловий промінь. Штрихи поглинають світло, а проміжки його відбивають. У такий спосіб світловий промінь трансформується в електричні імпульси, придатні до сприймання відповідними засобами обчислювальної техніки.

Для ідентифікації товарів застосовуються коди, які містять тринадцять або вісім символів. Ці коди мають назву EAN-13 та EAN-8 відповідно.

Код товарів складається з трьох частин:

1 – префікс, присвоєний національною організацією, що нумерує – три символи;

2 – код, присвоєний підприємству та товару, - дев'ять символів для коду EAN-13 або чотири символи для коду EAN-8. За допомогою комп'ютера, який виконує розкодовування, можна з'ясувати всі дані про виробника, які цікавлять: назва фірми, її адреса, імена керівників, їх телефони та факс, а також дані самого товару. Так для коду EAN-13 перші п'ять цифр містять інформацію про підприємство. Восьма цифра коду – це назва товару, дев'ята – його споживчі якості, десята – маса та розмір товару, одинадцята – інформує про інгредієнти товару, дванадцята – позначає колір;

3 – контрольне число – один символ. Ця цифра підтверджує оригінальність товару.

Особлива стаття – маркування книжкової та журнальної продукції. Тут ми натикаємося на оригінальну інтернаціональну систему кодування. На перших трьох позиціях для книг та журналів поміщаються цифра 978, а для газет 977. В такому випадку над штриховими смужками наноситься цифровий код „Інтернаціональний стандарт книжкової продукції” (International Standard Book Number - скорочено ISBN), який признаний в Україні.

Для виготовлення штрих кодових відміток (мастер-фільмів) використовується високоякісне обладнання. Існує кілька стандартів для розмірів та комбінацій кольорів штрих-коду та його тла. Ці параметри забезпечують надійність зчитування штрих-кодів.

На поданих малюнках розміри дані в міліметрах. Ширина виміряється між кутовими відмітками, висота – між нижньою кутовою відміткою та верхом штрихів.

97

86

Україна прийнята до членів Міжнародної Асоціації товарної нумерації „EAN-International” 31 жовтня 1994 року. Тоді ж їй був присвоєний префікс „482”. В Україні єдиною національною організацією товарної нумерації, членом EAN International є Асоціація товарної нумерації “ЄАН – Україна”, яка видає виробнику та дистриб'ютору штрихові коди на товари. Зараз члени асоціації – понад 2000 вітчизняних підприємств та організацій.

В Північній Америці діє інша система штрихового кодування – UРС. Сьогодні система EAN UCC об’єднує 97 національних організацій у 99 країнах світу.

На жаль, штрих код не може засвідчувати походження товару. За префіксом (перші 3 цифри) можна визначити тільки, в якій національній організації зареєстроване те чи інше підприємство-виробник. Тому необхідно при покупці прочитати назву виробника, дату виготовлення і гарантійний термін зберігання продукту. Наприклад, уся продукція Соса–Соlа, вироблена в Європі, має префікс національної організації Бельгії – 54. ці ж цифри вказані у штриховому коді на пляшках Соса–Соlа, вироблених в Україні.

Купуючи товар, необхідно уважно приглядатись до цифр маркування, кольору тла та штрихів.