Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція Основні категорії та поняття естетики.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
62.26 Кб
Скачать

Основні категорії та поняття естетики

  1. Взаємовплив естетичних категорії та емоції людини. Рівні естетичної свідомості.

  2. Взаємозалежність категорій «гармонія», «міра» та «хаос».

  3. Сутність та специфіка понять «естетичне» та «байдуже».

  4. Діалектична єдність краси виражена в категоріях:

    1. Прекрасне та потворне.

    2. Піднесене та низьке.

    3. Трагічне та комічне.

1. Взаємовплив естетичних категорії та емоції людини. Рівні естетичної свідомості

Естетика як система має свій категоріальний апарат: естетичні категорії, естетичні поняття та естетичні закони. Естетичні категоріїце вузлові пункти в історії освоєння людиною дійсності «за законами краси». В них збережені основні типи естетичних відносин «я» людини до навколишнього світу, узагальнені характерні естетичні властивості предметного світу.

Естетичні категорії поділяють на парні і непарні. Парні категорії: прекрасне та потворне, трагічне та комічне, низьке та піднесене (високе); непарні, наприклад, такі як: зміст, форма, художній образ, художній метод, естетична свідомість, естетична діяльність, естетична культура тощо. До естетики як науки належать і такі поняття, які відображають окремі риси есте­тичних категорій, вони характеризують відтінки естетичних властивостей. Наприклад, категорія «прекрасне» — поняття гармонійного, красивого, чарівного та ін., категорія «потворне» — поняття некрасивого, брутального, бридкого тощо.

Усі категорії та поняття естетики тісно зв’язані, між собою, між ними існує логічний зв’язок та підпорядкування.

Категорії естетики – ступені становлення та руху естетичної діяльності, тобто логічні щаблі руху естетичної практики. Вони фіксують норму людського ставлення до світу, міру засвоєння людиною світу за законами краси.

Естетичні категорії – це, в першу чергу, почуття всього людства. В категоріях естетики відображений досвід роботи творчої уяви всіх минулих століть, всіх поколінь людства.

Отож, категорії естетики - це естетичні відчуття, смаки, оцінки, переживання, ідеї, ідеали, естетичні міркування, судження. Категорії естетики історично змінюються і розвиваються, відображаючи певні етапи у розвитку людського пізнання.

Естетичні уявлення можуть існувати в нашому розумі як пари протилежних категорій, боротьба протилежних сил: «прекрасне - потворне», «піднесене - низьке», «комічне - трагічне». Китайський мудрець Лао-Цзи казав: «відкиньте прекрасне, і не буде потворного, облиште високе, і не буде низького». Естетичні категорії – це духовні моделі естетичної практики, де закріплено досвід опанування людиною світу.

В естетичній свідомості людства незмінним зберігається існування естетичних категорій та їх глибинний зміст. Естетичні ж вподобання змінюються, як у часі, так і у просторі.

Естетична свідомість існує на рівнях:

  • Безсвідомому – як генетично успадкований від предків інстинкт

  • Чуттєвому – як емоційні стани

  • Розумовому – як усвідомлені цінності, естетичні категорії.

Естетичні категорії виступають мірилом людських почуттів, порухів душі. Звісно, вони є відносними визначеннями, оскільки відчуття прекрасного у кожного так чи інакше відрізняється. Вони розробляються на основі побудови логічних визначень, які включають у себе найголовніші ознаки і риси того, що підпадає під естетичну категорію. Правда, естетичні категорії скоріше послуговують для наукового пізнання прекрасного, ніж основою для відчуття прекрасного.

Естетичні категорії та емоції людини

Основні естетичні категорії найтісніше пов’язані з емоційно-чуттєвими станами людини:

  • Гармонія — рівновага, спокій, радість, лад, вдоволення, задоволеність;

  • Хаос — дисгармонія, безлад, порушення рівноваги, неспокій, невпевненість;

  • Прекрасне — захоплення, милування, задоволення, радість;

  • Потворне — огида, незадоволення, розчарування, відраза;

  • Піднесене — радість, хвилювання, збудження, ейфорія;

  • Низьке — гнів, огида, презирство, зневага;

  • Комічне — сміх, радість, збудження;

  • Трагічне — горе, співчуття, пригнічення або збудження, розпач, фрустрація.