Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Старовинні традиції і звичаї міцно увійшли до ж....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
88.06 Кб
Скачать

Національна кухня

Китайська кухня відрізняється великою різноманітністю, що досягається за допомогою величезної кількості приправ і спецій: вони додають виробам кухарів зовнішню витонченість, збільшують їх поживність, усувають специфічний запах деяких блюд (баранини, риби і ін.). Налічують до 400 видів різних приправ і спецій, з них не меншого 100 уживаються постійно.

Традиційно китайську їжу їдять за допомогою пари паличок, виготовлених з бамбука, металу, пластмаси або із слонячої кістки.

Основу китайської національної кухні складають блюда з найрізноманітніших продуктів: крупи, муки, овочів, м'яса, риби, морських безхребетних тварин, водоростей, свійської птиці, молодих втеч бамбука і ін.

Рис - найпоширеніше і найулюбленіше блюдо в Китаї. У китайських сім'ях рис, як правило, подається в кінці обіду. Приготування рису має свої особливості, очищений рис варять не у воді, як це роблять європейці, а на пару: наповнене рисом бамбукове решето ставлять на горщик з водою і кип'ятять на вогні. Пара від води розм'якшує зерна рису, але не розварює їх в кашу.

Специфічність їжі китайців полягає в її безмолочності. Молочні продукти вживають лише народи монгольської, Тибету і тюркської національностей. Друга особливість китайкою пищи - це смаковий контраст: блюда готуються прісними, але подаються разом з гострими, різноманітними соусами. У основі раціону - круп'яні і овочеві блюда ( на - півдні рис, на півночі - пшениця, гаолян, чумиза). Популярними стравами є пельмені, локшина мучная і горохова. Прісновода і морська риба складає повсякденне меню. М'ясо (свинина. Яловичина), битий птах (кури, витчи) входять головним чином в святкову їжу.

Широкою популярністю у китайців користуються блюда і вироби з муки. Серед них: локшина, вермішель, різного роду коржика, парові хлібці, пельмені, вушка, солодке печиво.

Велику роль грають в китайській кухні овочі. Найширше використовуються капуста (салатна китайська, белокочанная, сичуаньськая), батат, картопля, редька різних видів, зелений лук-батун, часник, томати, перець, шпинат, зелені стручки квасолі і ін. популярні товсті молоді паростки бамбука у вареному вигляді, гарнірах і консервах. Овочі у великій кількості маринують, солять в соєвому соусі, квасять, сушать. Вони є основною закускою до каш, особливо засолені в соєвому соусі редька і салатна капуста.

Особливий делікатес в китайській кухні - пекінська качка. Спочатку її патрають, обварюють, обскубують і обсушують, потім підсмажують підвішеною в спеціальних печах. Гарячу качку ріжуть на шматки разом з підсмаженою скориночкою. Їдять качку так: шматочки м'яса кладуть на тонкі млинчики, їх поливають густим солодким соусом, заправляють нарізаним луком і згортають в трубочку.

В китайській кухні широко уживаються курячі і качині яйця. Для приготування деяких холодних і гарячих закусок використовуються качині яйця. Консервовані особливим способом. Їх обмазують сумішшю золи з вапном, содою і сіллю і витримують протягом 20-100 днів в чанах або землі. В результаті такої витримки білок набуває коричневий колір, а жовток - зелений. Яйця стають своєрідними на смак.

На півдні Китаю один з делікатесів називається “Бій дракона з тигром”. Таке блюдо складається з м'яса змії, яка втілює дракона, і м'яса кішки, яка втілює тигра.

Широко використовуються різноманітні морські продукти. Делікатесом вважаються плавники акул і трепанги. Солодкі блюда складаються в основному з плодів і фруктів. З напоїв на першому місці чай, який відвіку вважається не замінимим напоєм в Китаї.