Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ghtp.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
639.49 Кб
Скачать

Спеціалізована школа з поглибленим вивченням англійської мови №80

Проект на тему :

«Наволочка»

Виконала : учениця 10-Б класу

Барабаш Валерія

Керівник :Щербина Ярослава

Тимофіївна

Київ-2011

Зміст

I.Вступна частина

1.Обгрунтування вибору теми проекту………………………………………3

2.Завдання,які вирішує обраний проект……………………………………...3

3.Визначення рівня знань для виконання проекту………………………….3

II. Основна частина

1.Історія еволюції виробу…………………………………………………… 4-5

2.Вироби-аналоги……………………………………………………………..6-7

3.Теоритичні відомості……………………………………………………….7-8

4.Конструювання власного виробу……………………………………………8

5.Клаузура……………………………………………………………………….9

6.Технологічна послідовність виготовлення виробу……………………...9-10

7.Економічний аналіз………………………………………………………….10

8.Маркетингові дослідження………………………………………………….10

9.Екологічна експертиза………………………………………………………11

III.Висновки………………………………………………………….11

IV.Додатки

IV.1. План роботи з виконання проекту………………………………………..12

IV.2.Вироби-аналоги…………………………………………………………….13

IV.3.Ескіз моєї наволочки…………………………………………………….....14

IV.4.Креслення виробу…………………………………………………………..15

IV.5.Клаузура…………………………………………………………………….16

IV.6.Правила техніки безпеки…………………………………………………..17

IV.7.Композиція оздоблення……………………………………………………18

IV.8.Реклама……………………………………………………………………...19

IV.9.Фото моєї наволочки…………………………………………………….....20

V.Джерела інформації…………………………………………......21

I.Вступна частина

1.Обґрунтування вибору теми проекту

На районній олімпіаді з трудового навчання я отримала завдання виконати проект «Наволочка».Раніше я бачила багато різновидів наволочок,але вони були примітивними і я дуже зраділа,коли одержала завдання ,в якому можна проявити свою фантазію і створити власний ексклюзивний виріб(декоративну наволочку). Я вибрала, цей виріб, тому що він не складний у використанні,економічний-недорогий.

Для виконання проекту я склала план роботи(Додаток IV.1).

2.Завдання,які вирішує обраний проект

Завдання було нелегке- створити наволочку ,функціональну та просту у використанні.До виробу ставляться ряд вимог:

1.Повинен гармоніювати з іншими речами.

2.Оздоблення має відповідати його формі.

3. Оздоблення має відповідати матеріалу з якого виготовляють виріб. 3.Визначення рівня знань для виконання проекту:

3.1.Які знання вже я маю

Ознайомленна з властивостями тканин,володію техніками вишивання,вмію працювати на швейній машині.

3.2.Які ще техніки треба освоїти

Необхідно оволодіти навичками дизайну.

3.3.Вимоги яким має відповідати виріб

Вимоги:

1.Функціональність. 4.Технологічність.

2.Естетичність. 5.Економічність.

3.Ергономічність.

3

II. Основна частина

1.Історія еволюції виробу

У нашому столітті вибір постільної білизни може задовольнити навіть самого вимогливого споживача, і мало хто замислюється про те, коли вперше з'явилася згадка про нього, яким воно було спочатку, коли вперше почали користуватися ковдрами і подушками.

Чим користувалися люди до появи постільної білизни - історія дає різноманітні варіанти: первісні люди використовували шкури тварин, у більш пізніх періодах використовували солому, бавовна, шерсть. Людство вперто йшла до забезпечення себе комфортними сном і м'якою постіллю, з'явилася потреба застелити ліжко тканиною, так як вона стикається з нашою шкірою, вона не повинна була викликати алергію і була покликана створювати відчуття комфорту. Тому простирадло шили на замовлення і в якості матеріалу брали бязь і шовк.

В епоху Ренесансу по всій Європі стало модним застеляти ліжко тканинами, але в основному це було тільки в багатих сім'ях. Задоволення коштувало не дешево. У Європі постільна білизна довгий час було показником становища сім'ї в суспільстві. Аж до 18 століття воно було неприпустимо навіть для середнього класу. У своєму дитинстві простирадла були завжди тільки білими, по краях були мережива або просто біла вишивка. Потім стали з'являтися візерунки і скромні прикраси. Першим таким прикрасою постільної білизни були монограми - сплетені у вигляді вензелі початкові літери імені та прізвища, умовні зображення рослин і тварин.

Незабаром з'явилися і найскладніші вишивки. Моду на них ввели Бароко і Рококо і прикраси були вельми легковажного і навіть викликає для того часу утримання. Першою знатної пані, при якій поширилася мода на постільну білизну, була мадам де Помпадур. Але навіть в після цього ніхто не міг навіть уявити, що воно може бути не білим!

4

Багато що з забутого минулого увійшло до традиції, як наприклад, дарувати шовкова постільна білизна молодятам. Багато слов'янських традицій і звичаїв було пов'язано з одягом та постільною білизною. Дані предмети побуту повинні були захистити людину від не добрих сил. Одяг вдень носила сакральний сенс - як захист від злих духів і недоброзичливців, а вночі людина була без одягу та захистом стало вважатися - ковдру, плед. Під час сну людина беззбройний, а ніч в минулі часи сприймалася нашими предками, як щось страшне, час, коли всі нечисте виходить з підземного світу і шукає жертву. У той час люди до такої міри боялися прояви нечистої сили, що намагалися захиститися будь-яким способом, і для цієї захистом стали саме вишивки та візерунки на простирадлах і наволочках.

Тканини, якими накривали постіль - дорогий батист і дамаск - поступилися місцем більш практичним і дешевим з виробництва тканин - це бязь і ситець. Бязь ще прославилася тим, що з її появою стали з'являтися сміливі яскраві кольори постільної білизни. У поєднанні з малюнками і вишивкою - це змусило людей все більше звертати свою увагу на предмети побуту, призначені для сну. Основними прикрасами постільної білизни в основному було зображення сонця, різного роду символи, які до цього дня збереглися як пам'ять про нашу слов'янську культуру. Прикраси на простирадлах з зображенням сонця було широко поширене і носило сакральний сенс, зображення кругообігу означало відродження життя і перемоги світла над темрявою. Предки вірили, що таке постільна білизна захистить їх від темних сил і збереже будинок в благополуччі. Принесе мир і злагоду в сім'ю. Були й інші символічні малюнки: хвилі із зигзагами нагадують море, позначали водну стихію , квадрати уособлювали землю, точки на білизні - зерно.

Сьогодні ми можемо споглядати велике розмаїття різних приналежностей для сну: подушки, ковдри, матраци, ковдри, - всі ці незамінні предмети домашнього ужитку дають сучасній людині відчути - якого комфорту люди були позбавлені в минулому. 5

2.Аналіз подібних виробів

Модель №1 Модель№2

Модель№3 Модель№4

Модель№1 декоративна наволочка ,модель квадратна,виготовлена із льняної тканини. Не подобається оздоблення виготовленого виробу.

Модель№2 декоративна наволочка, виготовлена з бавовни,оздоблена шнурком. Мені не дуже подобається таке поєднання.

Модель№3 декоративна наволочка,в’язана лицьова сторона ,а зворотна виготовлена із льна. Подобається використання блискавки у цій моделі.

6

Модель№4 декоративна наволочка,вишита гарна композиція із квітів,має естетичний вигляд.

Аналізуючи моделі, я звернула увагу на те, що вони всі різні за оздобленням та матеріалом,з якого виготовлені. Я вирішила зробити наволочку у вигляді цукерки,котрої форма найбільше мені до вподоби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]