Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вплив телефону на організм людини.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
546.35 Кб
Скачать
  1. Фізичні властивості мобільного телефону

На сьогоднішній день світові стандарти, які регламентують безпеку сотових телефонів, характеризують рівень випромінювання параметром SAR (Specific Absorption Rates - коефіцієнт питомого поглинання), який вимірюється в ватах на кілограм. Ця величина визначае енергію електромагнітного поля, якя виділяється у тканинах за одну секунду.

У Європі допустиме значення випромінювання складае 2 Вт/кг. В США обмеження сильніші: федеральна комісія по зв’язку (FCC) сертифікує лише ті сотові апарати, SAR яких не перевищуе 1,6 Вт/кг. Такий рівень випромінювання не призводить до суттєвого нагрівання тканин, стверджують спеціалісти фінського центру радіаційної і ядерної безпеки. Як повідомлялося раніше, проведене в цьому науковому інститутф дослфдження показали, що рівень SAR у 28 протестованих моделей телефонів знаходяться в межах від 0,45 до 1,12 Вт/кг.

У Росії допустима інтенсивність електромагнітних полів регламентується санітарними правилами і нормами. Обмеження вимірюються в принципово інших одиницях у порівнянні з загальносвітовими - у ватах на квадратний сантиметр, визначаючи при цьому енергію, яка «входить» у тканину за одну секунду. Причому електромагнітні хвилі в залежності від їх частоти і виду живої тканини, з якою вони взаємодіють, будуть вживатися по — різному.

Норми не можна перевести в одиниці SAR простим розрахунковим шляхом. Для того, щоб визначити співвідношення нової моделі сотового телефону російським стандартам, необхідно проводити лабораторні вимірювання. Експерти зазначають, що російські вимоги фактично установлюють сильніші обмеження на витриманість передатчиків сотових телефонів, ніж рекомендують норми Всесвітгньої Організації Здравоохоронення (ВОЗ). Але, за думкою ВОЗ, такі завищення стандартів не мають за собою ніякої наукової потреби.

Дослідження, проведені фінськими вченими, показали, що випромінювання самих популярних на сьогоднішній день у світі мобільних телефонів приблизно сходяться з рівнем, вказаним виробниками, і набагато нижче потрібних норм.

У щорічній доповіді фінського центру радіаційної і ядерної безпеки (STUK) розглядаються 16 нових моделей мобільників від світових виробників, включая тутешню компанію Nokia, американську Motorola, південнокорейську Samsung, шведсько – японську Sony Ericsson і німецьку Siemens, як пише Reuters, у минулій доповіді центру, які були випущені у 2003 році, розглядалися 12 моделей телефонів. Випромінювання усіх розглянутих моделей мобільників було значно нижче SAR.

У кінці 2004 році були оголошені результати чотирьохрічних досліджень під назвою Reflex. Не дивлячись на висновок, що електромагнітне випромінювання у межах SAR між 0,3 до 2 Ват/кг підтверджуе ДНК в лабораторних умовах, вчені не змогли однозначно довести, що мобільні телефони загрожують здоров’ю людині у реальному житті. Вони вважають, що для таких заяв необхідні подальші дослідження на тваринах і людях - добровольцях.

  1. Офіційні версії вчених з приводу проблеми емп на здоров’я людини