Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
materialy_konspekt_urokov.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
133.24 Кб
Скачать

Тема уроку: Зварювальні матеріали. Види зварювальних матеріалів.

Зварювальні матеріали – використовують при зварюванні для забезпечення заданого процесу і здобуття зварного з’єднання. До зварювальних матеріалів відносяться електроди, зварювальний дріт, захисні гази, зварювальні флюси.

Електроди, які використовуються під час зварювання можуть бути як плавкі так і не плавкі (вольфрамові, графітові, вугільні). Електроди слугують для підведення електричного струму та збудження дуги. Під час плавлення рідкий метал електроду заповнює зазор між зварювальними окрайками.

Зварювання вугільним електродом успішно можна застосовувати і для зварювання кольорових металів, і для наплавлення твердих сплавів, призначені для повітряно-дугового різання металів.

Застосовуються графітові електроди для дугового різання металів, в тих випадках, коли необхідно розрізати товстий шар металу, наприклад, при розрізанні бронетехніки, обрубці прибутків, видаленні поверхневих дефектів на виливках (пригари, затоки, здуття, і т)

Зварювальний дріт, або присадковий дріт - це основний матеріал, використовуваний в автоматизованому процесі зварювання, та під час газового зварювання. Він відіграє головну роль у формуванні зварного шва і використовується для заповнення зазору між окрайками.

Зварювальний дріт класифікується за групами і марками сталі:

- низковуглецевий,

- легований,

- високолегований.

За перерізом: суцільний та порошковий ( для зварювання в середовищі захисних газів )

Зварювальні флюси - використовують під час зварювання для хімічного очищення з'єднуваних поверхонь, захисту розплавленого металу від навколишнього середовища та поліпшення якості шва.

Флюси використовують при автоматичному та напівавтоматичному зварюванні, при різанні високолегованої сталі.

Гази, які використовуються при зварюванні поділяють на захисні та пальні.

Захисні гази призначенні для захисту зварної ванни від окиснення. Вони в свою чергу поділяються на:

  • активні (вуглекислий газ);

  • інертні (аргон, гелій, азот – для міді).

До пильних газів слід віднести ацетилен, пропан, міський газ, МАФ

Застосування зварювальних матеріалів забезпечує:

  • Необхідні геометричні розміри шва;

  • Захист розплавленого металу (газову, шлакову або газошлаковую) у процесі розплавлювання, перенесення електродного металу в дузі, перебування в зварювальній ванні, кристалізації і нагрітого твердого металу від шкідливого впливу атмосферного повітря (насичення його газами атмосфери) протягом всього процесу зварювання;

  • Отримання металу шва потрібного хімічного складу та властивостей шляхом його легування і розкислення;

  • Очищення (рафінування) металу шва від шкідливих домішок і га поклик (сірки, фосфору, водню, азоту та ін);

  • Видалення включень окислів і шлаків;

  • Модифікування, подрібнення первинної структури металу шва.

Тема уроку: Марки зварювального дроту і класифікація відповідно до Державного стандарту.

Класифікація зварювального дроту

  1. Зварювальний дріт за хімічним складом поділяється на три групи:

  • Зварювальний дріт низьковуглецевий - 6 марок.

  • Зварювальний легований дріт  - 30 марок.

  • Зварювальний високолегований дріт - 39 марок

  1. За призначенням розрізняють наступні види зварювального дроту:

  • наплавлювальний (випускають діаметром 0.3; 0,5; 0,8; 1,0; 1,2; 1,4; 1,6; 1,8; 2,0; 2,5; 3,0; 3,5; 4,0; 5,0; 6,5; 8,0 мм)

  • порошковий,

  • сталевий зварювальний дріт для виготовлення електродів (діаметром 1,6….6 мм)

  • сталевий зварювальний дріт для зварювання за допомогою зварювальних автоматів і напівавтоматів ( діаметром 2,5 ….5 мм)

  • зварювальний дріт з обмідненою поверхнею.

  • дріт для зварювання чавуну;

  • д ріт для зварювання алюмінію та його сплавів, а також промисловістю виробляется дріт для зварювання латуні, міді, титана

Позначення зварювального дроту:

Позначення марок зварювального дроту складається з поєднання букв і цифр. Перші дві букви "Cв" означають, що це зварювальний дріт. Потім дві цифри указують вміст вуглецю в сотих долях відсотка. Потім слідують буквені позначення елементів, що входять до складу дроту. При вмісті легуючих елементів у дроті до 1-го відсотка ставиться тільки буква цього елементу, а якщо зміст легуючих елементів більш 1-го відсотка, то після букви указується процентний вміст цього елементу в цілих одиницях.

  1. марка дроту:

    • призначення (Св – зварювальна, Нп – наплавочна).

    • вміст вуглецю в сотих долях відсотка. наприклад, Св08 – дріт вміскість вуглецю 0,08%

    • може вказувати вміст легуючих елементів, які позначаються слідуючими літерами: X – хром; Н – нікель, С – кремній; М – молібден; Г – марганець; Т – титан: Ф – ванадій; Д – мідь; Ц – цирконій; Ю – алюміній. Наприклад, Св08Х21Н5Т розшифровується слідуючим чином: дріт зварювальний, містить вуглецю 0,08%, хрому 21%; нікелю 5%; титана 1%;

    • може вказувати збільшенні вимоги до чистоти дроту до шкідливих домішок – сірки та фосфору. Вони позначаються літерами А і АА. Наприклад, в дроті Св08 допускається до 0,04% сірки і фосфору, для Св08А – до 0,03% цих домішок, в Св08АА – до 0,02%.

  2. Спосіб виплавки: ВД – вакуумно-дугові печі, ВИ – вакуумно-индукційні печі; Ш – електрошлаковий переплав. Приклад позначення: 3 Св08ХСМФА-ВИ-Э ДСТ 2246-70.

Зварювальний дріт виготовлений по ДСТ 2246-70 і ТУ У 322-4-392-96; 322-4-392-96. Є марки з поверхнею не обмідненою, для сталі з низьким змістом вуглецю, і дріт з обмідненою поверхнею  для конструкцій з низьколегованої і вуглецевої сталі. Обміднена поверхня зварювального дроту призначена для досягнення максимальної якості зварювального шва і з'єднань, які витримують досить високі температурні та ударні навантаження, чинять опір розриву. Застосовується такий зварювальний дріт для конструкційної і суднобудівельної сталі,  труб великого діаметру, а так само для судин і ємкостей, що знаходяться під високим питомим тиском. Діаметр зварювального не обмідненого дроту  від 0,8-6 мм, а обмідненого 0,8-1,6 мм.

Переваги зварювального дроту обмідненого перед іншими видами дротів.

• Відмінна якість і герметичність зварювального шва.

• Стійке горіння дуги у широкому діапазоні режиму зварки (від краплинного до струменевого перенесення електродного металу в зварювальну ванну) при використанні зварювального устаткування будь-якого класу складності.

• Зменшується рівень втрати металу на розбризкування на 40% при зварці в захисних газах.

• Зниження пористості, покращений зовнішній вигляд.

• Низька витрата мідних накінцівників (покриття дроту не надає абразивної дії на канал накінцівника).

• Підвищення рівня механізації зварювальних робіт.

• Добре повторне запалення дуги (спеціально для роботизованого зварювання).

Застосування зварювального обмідненого дроту свідчить про його безперечні переваги перед дротом з іншими видами покриттів.

Зварювальний дріт ділиться на два, найпоширеніших, типу - суцільний і порошковий. Застосовується і той, і інший тип дроту для зварки незвичайно широко. Його використовують для чавуну, стали, алюмінію, силуміну, вольфраму, бронзи, міді, для наплавлення захисного шару на поверхні деталей.

Суцільний зварювальний дріт зазвичай має мідне покриття і може використовуватися за умови застосування інертного  газу.

Порошковий зварювальний дріт - виготовляється шляхом завальцовки металевої смуги, а потім розкочування її в стрічку і додаванням флюсу.

В порівнянні з суцільнометалевим зварювальним дротом, порошковий володіє незаперечною перевагою. Завдяки тому, що усередині нього знаходиться флюс, при проведенні зварювальних робіт утворюються захисні гази, що дозволяють використовувати порошковий зварювальний дріт без застосування додаткового устаткування. Це істотно позначається на швидкості зварювальних робіт. Він вигідніший в порівнянні з суцільнометалевим навіть у тому випадку, коли все-таки доводиться використовувати захисний газ, у зв'язку з тим, що на відмінність від суцільного зварювального дроту, що вимагає для свого застосування дорогий аргон. Для забезпечення якісної зварки порошковим дротом, достатньо використовувати несумірне дешевший вуглекислий газ.

Але разом з безперечними перевагами порошковий зварювальний дріт має і ряд досить істотних недоліків тих, що обмежують його застосування.

По-перше: для його застосування необхідно використовувати на порядок якісніші (отже, дорожчі) механізми подачі в зварювальних автоматах і напівавтоматах.

п о-друге: при щонайменших деформаціях порошкового зварювального дроту стає неможливим подальше його використання. І щоб продовжити роботу, його необхідно витягувати з автомата і замінити.

У третіх: Щоб отримати якісне з'єднання, заздалегідь необхідно дуже ретельно зачистити місце майбутньої зварки.

Тому не такий вимогливий до дотримання технологій суцільнометалевий дріт обміднений зберігає популярність і в наші дні

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]