Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції_контр_випроб_02.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
1.67 Mб
Скачать

2.2. Способи проведення досліджень

В даний час в лабораторних і стендових дослідженнях застосовуються наступні способи проведення досліджень: послідовний, паралельний, послідовно-паралельний і комбінований.

При послідовному способі один і той же об'єкт дослідження послідовно піддається всім передбаченим програмою видам досіджень. Виняток становлять дослідження, що проводяться при дії більшості хімічних і біологічних зовнішніх впливаючих чинниках. Ці дослідження, як правило, проводяться на різних вибірках. Послідовність досліджень передбачає зазвичай першочергове виявлення найбільш грубих дефектів апаратури, таких як помилки маркування, наявність коротких замикань і обривів при проведенні, наприклад, приемосдаточных досліджень.

Важливою умовою проведення послідовних досліджень є дотримання певного порядку дії зовнішніх чинників. Іноді при складанні програми передбачають таку послідовність зовнішніх впливаючих чинників на об'єкт, згідно якої спочатку діють найбільш зовнішні чинники, що сильно впливають на даний об'єкт. Це робиться для швидкого виявлення потенційно ненадійних зразків з метою скорочення часу досліджень. Проте при цьому втрачається велика частина інформації про вплив інших видів чинників, яка могла бути отримана при їх дії. Тому частіше на практиці рекомендується починати дослідження з дії на ЕА найменш жорстких зовнішніх чинників, при яких дія буде найменшою. Такий спосіб досліджень дозволяє точніше визначити причини спостережуваних відмов і скласти повнішу картину про наявність в ЕА потенційних дефектів. З іншого боку, якщо найбільш небезпечні для об'єкту зовнішні впливаючі чинники розташувати в кінці послідовних досліджень, то значно збільшується час їх проведення.

При паралельному способі проведення досліджень зразок піддається одночасній дії різних зовнішніх впливаючих чинників одночасно (паралельно) на декількох вибірках. Такий спосіб дозволяє отримати великий об'єм інформації за значно коротший проміжок часу, ніж послідовний, при мінімальному зносі досліджуваних зразків. Проте паралельний спосіб вимагає істотно більшого числа досліджуваних виробів, ніж послідовний.

Компромісним між послідовним і паралельним способами проведення досліджень є послідовно-паралельний спосіб, що дозволяє у кожному конкретному випадку ефективніше використовувати переваги того або іншого способу і знаходити найбільш оптимальні варіанти їх поєднання. При послідовно-паралельному способі всі вироби, відібрані для досліджень, розбиваються на декілька груп, які досліджуються паралельно. У кожній з груп дослідження проводять послідовним способом.

Таблиця 4.1.Приклад групування різних видів досліджень при послідовно-паралельному способі їх проведення

Група

Вид досліджень

I

1. Вібростійка

2. Віброміцність при тривалій дії

3. Ударна міцність

4. Ударна стійкість

5. Стійкість до дії відцентрового прискорення

6. Дія одиночних ударів з великим прискоренням

7. Циклічна дія температури

8. Висотность

9. Дія сонячної радіації

10.Дія пилу(порохостійкість і порохозахищеність)

II

1. Теплостійкість при тривалій дії

2. Дія морського туману

III

1. Вологостійкість при тривалій дії

2. Холодостійкість

3. Дія інію і роси

IV

1. Грибостійкість

Кожен з розглянутих способів проведення досліджень передбачає, як правило, роздільну дію на об'єкт зовнішніх чинників, що є істотною відмінністю від реальних умов його експлуатації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]