Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсач по эк статитстике.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
346.11 Кб
Скачать

3. Проблеми формування стійкості підприємства

Як правило, будучи тісно пов'язаними, зазначені фактори нерідко різнонаправленно впливають на результати функціонування підприємства, а значить, і на його фінансову стійкість. Негативна взаємодія одних факторів здатна знизити чи навіть повністю знищити позитивний вплив інших. [13]

Наявність цих факторів потребує групування за ознаками:

за місцем виникнення можливе виділення зовнішніх і внутрішніх факторів;

за важливістю результату - основних і другорядних;

за структурою - простих і складних;

за часом дії - постійних і тимчасових.

Враховуючи, що підприємство є одночасно і суб'єктом, і об'єктом відносин у ринковій економіці, а також те, що воно має різні можливості впливу на динаміку різних факторів, які визначають фінансову стійкість, найважливішим є поділ їх на внутрішні й зовнішні. Перші безпосередньо залежать від організації роботи самого підприємства, а другі є зовнішніми щодо нього, їх зміна не залежить від підприємства. Цим поділом і слід керуватися, моделюючи виробничо-господарську діяльність і намагаючись управляти фінансовою стійкістю. [1]

Розглянемо насамперед внутрішні фактори. Очевидно, що успіх чи невдача підприємницької діяльності багато в чому залежать від вибору складу й структури продукції чи послуг, що створюються підприємством. При цьому важливо не лише правильно вирішити, що виготовляти, а й безпомилково визначити, як виробляти, тобто шляхом застосування яких технологій і яких моделей організації виробництва й управління. Від відповіді на ці запитання залежать фінансові результати і в кінцевому підсумку фінансова стійкість.

Інший істотний фактор фінансової стійкості підприємства, тісно пов'язаний з видами продукції чи послуг, що виробляються, - це оптимальний склад і структура активів, а також ефективне управління ними. Стійкість підприємства та потенційна результативність бізнесу багато в чому залежать від якості поточних активів, від того, скільки задіяно обігових засобів і яких зокрема, яка величина запасів і активів у грошовій формі тощо. Коли підприємство зменшує запаси і ліквідні засоби, то воно може більше задіяти капіталу у виробничому процесі і, таким чином, збільшити прибуток. Однак разом із тим зростає ризик неплатоспроможності підприємства і навіть його зупинки внаслідок недостатності необхідних напівфабрикатів, сировини чи матеріалів. [1]

Наступний значний внутрішній фактор фінансової стійкості - склад і структура фінансових ресурсів, правильний вибір тактики і стратегії управління ними. Чим більше у підприємства власних фінансових ресурсів, насамперед прибутку і фондів, що формуються на його рахунку, тим більша впевненість у збереженні ним фінансової стійкості. При цьому важливий не лише загальний обсяг прибутку, а й структура його розподілу і особливо та частка, яка спрямовується на розвиток виробництва. Також важливо проаналізувати використання прибутку в двох напрямках:

по-перше, для фінансування поточної діяльності - на формування обігових засобів, зміцнення платоспроможності, посилення ліквідності тощо;

по-друге, для інвестування в капітальні затрати і цінні папери.

Істотний вплив на забезпечення фінансової стійкості підприємства справляють кошти, що додатково мобілізуються на ринку позичкових капіталів. Зрозуміло, що чим більше коштів може залучити підприємство, тим значніші його фінансові можливості. Водночас зростає і фінансовий ризик нездатності підприємства своєчасно і в повному обсязі розплатитися зі своїми кредиторами.

При управлінні фінансовою стійкістю визначальними внутрішніми факторами є:

  • галузева належність суб'єкта господарювання;

  • структура продукції чи послуг, які випускаються підприємством, її частка в загальному платоспроможному попиті;

  • розмір оплаченого статутного капіталу;

  • величина й структура витрат, їхня динаміка порівняно з грошовими доходами;

  • склад майна і фінансових ресурсів, включаючи запаси і резерви, їхній склад і структуру.

На фінансову стійкість істотний вплив справляє фаза економічного циклу, в якій перебуває економіка країни. У період кризи має місце відставання темпів реалізації продукції від темпів її виробництва, що спостерігається останніми роками в Україні. Зменшуються інвестиції в товарні запаси, що ще більше скорочує збут. Зменшуються в цілому доходи суб'єктів господарської діяльності, падають відносно і навіть абсолютно обсяги прибутку. Все це веде до зниження ліквідності підприємств, їх платоспроможності, що формує передумови для масових банкрутств. [6]

Незадовільний платоспроможний попит, властивий кризовим явищам в економіці, призводить не лише до зростання неплатежів, а й до загострення конкурентної боротьби. Вона, в свою чергу, - істотний зовнішній фактор фінансової стійкості підприємств.

Важливими факторами фінансової стійкості є також податкова й кредитна політика, ступінь розвитку фінансового ринку, страхової справи й зовнішньоекономічних зв'язків тощо. [12]

ВИСНОВОК

Фінансова стійкість характеризує такий обсяг фінансових ресурсів і такий ступінь їх використання, при якому підприємство, вільно і ефективно маневруючи грошовими коштами забезпечує безперервність і розвиток процесу виробництва та реалізації продукції за рахунок зростання капіталу при збереженні платоспроможності в умовах допустимого рівня ризику.

Фінансова стійкість – це така властивість підприємства, яка дозволяє функціонувати і розвиватися в умовах мінливого внутрішнього і зовнішнього середовища, долати всі виробничо-економічні перешкоди і зберігати своє фінансове положення.

Основними завданнями оцінки фінансової стійкості підприємства є: вивчення відповідності між засобами і їх джерелами фінансування, раціональності їх розміщення та ефективності використання; загальна оцінка стійкості фінансового стану та факторів її зміни; визначення основних резервів зміцнення фінансової стійкості; прогнозування фінансової стабільності підприємства на перспективу. Оцінка фінансової стійкості має відповідати вимогам однозначності, комплексності і лояльності.

Для оцінки фінансової стійкості слід використовувати аналітичний баланс, який являє собою групування статей і розділів у форму, що полегшує розрахунок основних показників. Створення сприятливого зовнішнього середовища для підвищення фінансової стійкості підприємств слід здійснювати за напрямками: формування багатоукладної аграрної економіки, забезпечення свободи вибору нових організаційно-правових форм господарювання на основі удосконалення земельних та майнових відносин власності; надання правовому забезпеченню більшої динамічності, якості і соціально-економічної результативності; удосконалення системи управління аграрною сферою; удосконалення системи оподаткування, цінової політики, кредитної системи; ліквідація заборгованості і належний страховий захист сільськогосподарських товаровиробників; розвиток інфраструктури агропромислового ринку.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Абрютина М.С. Экономический анализ торговой деятельности. Учебное пособие. – М.: «Дело и сервис», 2000. – 314 с.

2. Абрютина М.С. Грачев А.В. Анализ финансово-экономической деятельности предприятия. Учебно-практическое пособие. – М.: «Дело и сервис», 1998. – 256 – 261 с.

3. Антикризисное управление: Под ред. Э.М. Короткова. – М.:ИНФРА-М, 2002. – 424с.

4. Афанасьев Н. В. Экономика предприятия – Харьков. ХГЭУ, 1999 – 125 – 131 с.

5. Бланк И.А. Управление прибылью.— К., Ника-Центр.- 1998. — 544 с.

6. Иваниенко В. В. Финансовый анализ – Харьков. ИНЖЕК, 2003 г.

7. Ковалев В.В. Финансовый анализ: Управление капиталом, выбор инвестиций, анализ отчетности. -М.: Финансы й статистика, 1996.-429 – 513 с.

8. Контроллинг как инструмент управления предприятием / Е.А. Ананькина, С.В. Данилочкина, Н.Г. Данилочкина и др.; Под ред. Н.Г. Данилочкиной. — М.: Аудит, ЮНИТИ,1998. – 279 с.

9. Мец В.О. Економічний аналіз фінансових результатів та фінансового стану підприємства: Навч. посібник. -К.: КНЕУ, 1999. – 132 – 231 с.

10. Мних Е.В., Буряк П.Ю. Економічний аналіз на промисловому підприємстві. – Львів: Наука, 1998. – 220 - 320 с.

11. Поддєрьогін А.М. Фінанси підприємств. Підручник - К.: КНЕУ, 2000. - 460с.;

12. Попович П.Я. Економічний аналіз та аудит на підприємстві. – Тернопіль: Економічна думка, 1998. – 200 с.

13. Стражев В.Н. Анализ хозяйственной деятельности в промышленности. – Минск: Высшая школа, 1999. – 398 - 520 с.

14. Суторміна В.М., Федосов В.М, Рязанова Н.С. Фінанси зарубіжних корпорацій. — К.: Либідь, 1993.- 248 - 300 с.

ДОДАТКИ

Додаток А

Баланс ВАТ „Роси Буковини” станом на 01.01.2007р.

А К Т И В

Код рядка

На початок

На кінець

1

2

3

4

І. Необоротні активи

 

 

 

Нематеріальні активи:

 

 

 

     залишкова вартість

10

16,3

16,3

     первісна вартість

11

16,3

16,3

     знос

12

 

 

Незавершене будівництво

20

59,3

66,3

Основні засоби:

 

 

 

     залишкова вартість

30

6180

5797,2

     первісна вартість

31

9553

9682,5

     знос

32

3373

3885,3

Довгострокові фінансові інвестиції:

 

 

 

які обліковуються за методом участі в капіталі інших підприємств

40

 

 

інші фінансові інвестиції

45

 

 

Довгострокова дебіторська заборгованість

50

 

 

Відстрочені податкові активи

60

 

 

Інші необоротні активи

70

 

 

Усього за розділом І

80

6256

5880

ІІ. Оборотні активи

 

 

 

Запаси:

 

 

 

виробничі запаси

100

858,7

602,7

тварини на вирощуванні та відгодівлі

110

 

 

незавершене виробництво

120

 

 

Продовження додатку А

1

2

3

4

готова продукція

130

121,8

142

товари

140

186,2

195,2

Векселі одержані

150

 

 

Дебіторська заборгованість за товари, роботи послуги:

 

 

 

чиста реалізаційна вартість

160

620,4

471,3

первісна вартість

161

662,5

669

резерв сумнівніх боргів

162

42,1

197,7

Дебіторська заборгованість за розрахунками:

 

 

 

з бюджетом

170

24,6

71

за виданими авансами

180

 

 

з нарахованих доходів

190

 

 

із внутрішніх розрахунків

200

 

 

Інша поточна дебіторська заборгованість

210

41,2

85,9

Поточні фінансові інвестиції

220

 

 

Грошові кошти та їх еквіваленти:

 

 

 

 в національній валюті

230

666,5

1589,6

в іноземній валюті

240

0,1

0,1

Інші оборотні активи

250

 

 

Усього за розділом ІІ

260

2520

3158

ІІІ. Витрати майбутніх періодів

270

21,4

27,7

Баланс

280

8797

9065

П А С И В

Код рядка

На початок

На кінець

1

2

3

4

І. Власний капітал

 

 

 

Статутний капітал

300

1472,1

1472,1

Пайовий капітал

310

 

 

Додатковий вкладений капітал

320

 

 

Інший додатковий капітал

330

5334,2

5334,2

Резервний капітал

340

177,5

177,5

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)

350

1254,5

1302,6

Неоплачений капітал

360

 

 

Вилучений капітал

370

0,8

35,4

Усього за розділом І

380

8238

8286

 

 

 

 

ІІ. Забезпечення наступних витрат і платежів

 

 

 

Забезпечення виплат персоналу

400

63,8

49,2

Інші забезпечення

410

 

 

 

415

 

 

 

416

 

 

Цільове фінансування

420

 

 

Усього за розділом ІІ

430

63,8

49,2

ІІІ. Довгострокові зобов'язання

 

 

 

Довгострокові кредити банків

440

 

 

Інші довгострокові фінансові зобов'язання

450

 

 

Відстрочені податкові зобов'язання

460

 

 

Інші довгострокові зобов'язання

470

 

 

1

2

3

4

Усього за розділом ІІІ

480

0

0

ІV. Поточні зобов'язання

 

 

 

Короткострокові кредити банків

500

 

 

Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями

510

 

 

Векселі видані

520

 

 

Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги

530

281,8

409,3

Поточні зобов'язання за розрахунками:

 

 

 

     з одержаних авансів

540

 

 

     з бюджетом

550

16,8

117,2

     з позабюджетних платежів

560

 

 

     зі страхування

570

36,6

30,1

     з оплати праці

580

93,2

108,7

     з учасниками

590

64,4

62,2

     із внутрішніх розрахунків

600

 

 

Інші поточні зобов'язання

610

1,6

2,2

Усього за розділом ІV

620

494,4

729,7

V. Доходи майбутніх періодів

630

 

 

Баланс

640

8797

9065