Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція4.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Одиниці вимірювання даних

Існує багато різних систем і одиниць вимірювання даних. Кожна науч­ная дисципліна і кожна область людської діяльності може використовувати свої, найбільш зручні або традиційно сталі одиниці. У інформатиці для вимірювання даних використовують той факт, що різні типи даних мають уни­версальное двійкове уявлення, і тому вводять свої одиниці даних, осно­ванные на нім.

Найменшою одиницею вимірювання є байт. Оскільки одним байтом, як правило, кодується один символ текстової інформації, то для текстових документів розмір в байтах відповідає лексичному об'єму в символах (поки исклю­чение представляє розглянуте вище універсальне кодування UNICODE.

Крупніша одиниця вимірювання — кілобайт (Кбайт - 1024 байти.

У кілобайтах вимірюють порівняно невеликі об'єми даних. Умовно можна вважати, що одна сторінка неформатованого машинописного тексту складає близько 2 Кбайт.

інші крупні одиниці вимірювання даних утворюються додаванням префіксів мета-) гига-, тера-

1 Мбайт = 1024 Кбайт = 220байт

1 Гбайт =1024 Мбайт = 230байт

1Тбайт = 1024 Гбайт = 240байт

Одиниці зберігання даних

При зберіганні даних вирішуються дві проблеми: як зберегти дані в найбільш компактному вигляді і як забезпечити до них зручний і швидкий доступ (якщо доступ не забезпечений, то це не зберігання). Для забезпечення доступу необхідно, щоб дані мали впорядковану структуру.

Оскільки адресні дані теж мають розмір і теж підлягають зберіганню, зберігати дані у вигляді дрібних одиниць, таких, як байти, незручно. Їх незручно зберігати і в крупніших одиницях (кілобайтах, мегабайтах і т. п.), оскільки неповне заповнення однієї одиниці зберігання приводить до неефективності зберігання.

Як одиниця зберігання даних прийнятий об'єкт змінної довжини, званий файлом. Файл — це послідовність довільного числа байтів, унчикальным, що володіє, власним, ім'ям. Зазвичай в окремому файлі зберігають дані, относя­щиеся до одного типу. В цьому випадку тип даних визначає тип файлу.

Найпростіше уявити собі файл у вигляді безрозмірного канцелярського досьє, в яке можна за бажанням додавати вміст або витягувати його звідти. Оскільки у визначенні файлу немає обмежень на розмір, можна уявити собі файл, що має 0 байтів (порожній файл), і файл, що має будь-яке число байтів.

У визначенні файлу особлива увага приділяється імені. Воно фактично несе в Собі адресні дані, без яких дані, що зберігаються у файлі, не стануть інформацією через відсутність методу доступу до них. Окрім функцій, пов'язаних з адреса­цией, ім'я файлу може зберігати і зведення про тип даних, увязнених в нім. Для автоматичних засобів роботи з даними це важливо, оскільки по імені файлу вони можуть автоматично визначити адекватний метод витягання информа­ции з файлу.

Поняття про файлову структуру

Вимога унікальності імені файлу очевидно — без цього неможливо гаран­тировать однозначність доступу до даних. У засобах обчислювальної техніки вимога унікальності імені забезпечується автоматично — створити файл з ім'ям, тотожним що вже є, не може ні користувач, ні авто­матика.

Зберігання файлів організовується в ієрархічній структурі, яка в даному випадку називається файловою структурою. Як вершина структури служить ім'я носія, на якому зберігаються файли. Далі файли групуються в каталоги (теки), усередині яких можуть бути створені вкладені каталоги (теки). Шлях доступу до файлу починається з імені пристрою і включає всі імена катталогов (тек), через яких проходить. Як роздільник використовується символ «\» (зворотна коса риска).

Унікальність імені файлу забезпечується тим, що за повне ім'я файлу вважається власне ім'я файлу разом з шляхом доступу до нього. Зрозуміло, що в цьому випадку на одному носієві не може бути двох файлів з тотожними повними іменами.

Приклад запису повного імені файлу:

<ім'я носія>\<імя каталога>\...\<імя каталога>\<власне ім'я файлу>

Для того, щоб знайти на диску потрібну інформацію, всі дані знаходяться на нім потрібно привести в систему аналогічно тому, як наприклад в архівах, бібліотеках, офісах приводять в систему документи, що зберігаються там, і книги- по шафах, полицях, ящиках, теках.

Правила впорядковування інформації можуть відрізнятися один від одного залежно від типів програм, керівників роботою комп'ютерів (операційних систем), хоча загальні поняття для всіх операційних систем однакові. Нижче описані правила, прийняті в операційній системі MS-DOS (вимовляється "эм-эс-дос").

ЛОГІЧНИЙ ДИСК- ЦЕ АБО ВЕСЬ ДИСК, АБО ЧАСТИНА ДИСКА, ПРИЗНАЧЕНА ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ ПЕВНОГО ОБ'ЄМУ ІНФОРМАЦІЇ. ЛОГІЧНИЙ ДИСК ПОЗНАЧАЄТЬСЯ ВЕЛИКОЮ ЛАТИНСЬКОЮ БУКВОЮ З ДВОКРАПКОЮ, НАПРИКЛАД, А:, В:, С:, Z: .

У комп'ютері може бути доступ до декількох жорстких дисків, дисководів для дискет, CD-ROMам. Кожен з них може бути окремим логічним диском, але деякі жорсткі диски можуть бути розділені на частини, кожна з яких є окремим логічним диском. Іноді і частина оперативної пам'яті може розглядатися як логічний диск (електронний диск), але при виключенні живлення вміст такого електронного диска пропадає.

Комп'ютер працює з кожним логічним диском як з окремим пристроєм, хоча насправді він може бути лише частиною реального (фізичного) диска і навіть частиною оперативної пам'яті:

Гнучкі магнітні диски прийнято позначати як диски А: і В: . КАТАЛОГ(ДИРЕКТОРІЯ, англ.directory) - ЧАСТИНА ЛОГІЧНОГО ДИСКА, ПРИЗНАЧЕНА ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ ПЕВНОГО ОБ'ЄМУ ІНФОРМАЦІЇ. ІМ'Я КАТАЛОГА (у слові "каталог" наголос робиться на останньому складі) МІСТИТЬ ДО 8 СИМВОЛІВ. ЙОГО ПРИЙНЯТО ЗАПИСУВАТИ ВЕЛИКИМИ ЛАТИНСЬКИМИ БУКВАМИ, НАПРИКЛАД: STUDENT, IVANOV, TEXT і так далі

У іменах каталогів не можна використовувати пропуски, крапки, коми, але можна використовувати цифри і символи $,#,-,_,&,@,!,%,(,),{,},",^,~.

КАТАЛОГ МОЖЕ ВКЛЮЧАТИ ДЕЩО ІНШИХ КАТАЛОГІВ (ПІДКАТАЛОГІВ) І ВХОДИТИ ДО СКЛАДУ ОДНОГО ІНШОГО КАТАЛОГА (НАДКАТАЛОГА). ЛОГІЧНИЙ ДИСК ТАКОЖ Є КАТАЛОГОМ НАЙВИЩОГО УРОВНЯ- КОРЕНЕВИМ КАТАЛОГОМ. Таким чином НА ДИСКУ УТВОРЮЄТЬСЯ СИСТЕМА КАТАЛОГІВ, що МАЄ ДЕРЕВОВИДНУ СТРУКТУРУ, НАПРИКЛАД:

Хай в якійсь організації (офісі фірми, конструкторському бюро і тому подібне) три співробітники по прізвищах Іванов, Петров і Сидоров використовують для роботи один комп'ютер і, щоб упорядкувати інформацію з якою працює кожен з них, на диску З: виділено три каталоги IVANOV, PETROV і SIDOROV (див. малюнок). Припустимо, що Іванов використовує комп'ютер в двох целях- готує ділові (або якісь інші) документи і грає (звичайно, у вільний час) в комп'ютерні ігри. Тому він виділив в своєму каталозі IVANOV два підкаталоги TEXTS (для текстів) і GAMES (для ігор). У каталозі GAMES, у свою чергу, виділені два інших подкаталога- CHESS (для шахів) і GAMES (для решти ігор). Петров виділив в своєму каталозі чотири підкаталоги, а Сидоров вирішив підкаталогів не створювати (напевно він не часто користується комп'ютером).

Так могла утворитися зображена на малюнку система каталогів, звана деревом каталогів.

Звернете увагу, що на диску можуть бути каталоги з однаковими іменами, але вони повинні знаходитися в разных надкаталогах. Наприклад на малюнку, каталог GAMES знаходиться в надкаталоге IVANOV, але сам є надкаталогом для іншого каталога з тим же ім'ям GAMES .

КАТАЛОГ, РОБОТА З ЯКИМ ВЕДЕТЬСЯ В даний момент ЧАСУ НАЗИВАЄТЬСЯ ПОТОЧНИМ. Каталоги схожі на теки, в які вкладаються листи паперу з якоюсь інформацією. До речі, в операційній системі WINDOWS'95 (вимовляється "виндоус 95") каталоги так і називаються - теками (folders). А ось роль листів паперу, що вкладаються в теки, грають файли.

ФАЙЛ- що МАЄ СВОЄ ІМ'Я, ЗНАХОДИТЬСЯ В ОДНОМУ З КАТАЛОГІВ БУДЬ-ЯКОГО РІВНЯ, ОБЛАСТЬ ДИСКА, що МІСТИТЬ ПЕВНИЙ ОБ'ЄМ ОДНОТИПНОЇ ІНФОРМАЦІЇ.

ІМ'Я ФАЙЛУ СКЛАДАЄТЬСЯ З ВЛАСНЕ ІМЕНІ, що МІСТИТЬ ОТ 1 ДО 8 СИМВОЛІВ, І НЕОБОВ'ЯЗКОВОГО РОЗШИРЕННЯ, що СКЛАДАЄТЬСЯ З КРАПКИ І НАСТУПНИХ ЗА НЕЮ ОДНОГО, ДВА АБО ТРЬОХ СИМВОЛІВ. ІМ'Я ФАЙЛУ ПРИЙНЯТО ЗАПИСУВАТИ МАЛЕНЬКИМИ ЛАТИНСЬКИМИ БУКВАМИ: student.txt, document.txt, program.c, game1.exe, readme .

У іменах файлів і розширеннях можна використовувати ті ж символи, що і в іменах каталогів.

РОЗШИРЕННЯ ІМЕНІ ФАЙЛУ, Як правило, УКАЗУЄ НА ТЕ, До ЯКОГО ТИПУ ВІДНОСИТЬСЯ ЙОГО ВМІСТ, наприклад:

.txt- файл містить текст;

.c- у файлі міститься текст програми на мові СІ;

.pas- у файлі міститься текст програми на мові ПАСЬКАЛЬ;

.hlp- у файлі міститься довідкова інформація (від англ. help-помощь).

Взагалі кажучи, розширення, як і імена можна придумувати довільно, проте певні програми працюють з файлами певного типу, і, щоб відрізнити ці файли від інших, слід дотримуватися загальноприйнятих розширень, наприклад:

.doc-у файлі міститься текст, створений програмою WORD;

.xls-у файлі міститься таблиця, створена програмою EXCEL

.wq!-у файлі міститься таблиця, створена програмою QUATTRO

ФАЙЛИ, що Є ГОТОВИМИ До ВИКОНАННЯ ПРОГРАМАМИ, МАЮТЬ РОЗШИРЕННЯ .EXE, .BAT і .COM .

Як приклад приведемо розглянуте вище дерево каталогів, але з файлами:

Звернете увагу, що файли autoexec.bat, config.sys, cyr.exe на схемі знаходяться в кореневому каталозі C:, файли ivan.hlp, john.txt - в каталозі IVANOV. Як і у випадку з каталогами, на диску можуть бути файли з однаковими іменами, але тоді вони повинні знаходитися в різних каталогах (файли game1.exe на схемі).

ПОВНЕ ІМ'Я ФАЙЛА- ІМ'Я ФАЙЛУ З ВКАЗІВКОЮ ШЛЯХУ До НЬОГО ВІД КОРЕНЕВОГО КАТАЛОГА. При цьому ІМЕНА КАТАЛОГІВ І ФАЙЛІВ ВІДДІЛЯЮТЬСЯ ОДИН ВІД ОДНОГО ЗВОРОТНОЮ КОСОЮ МЕЖЕЮ - " \ ", НАПРИКЛАД:

Повне ім'я файлу потрібне для того, щоб точно вказати, на якому диску, в якому каталозі його знайти, аналогічно тому, як у нас указується поштова адреса людини: область, місто, вулиця, будинок, квартира і тільки потім прізвище.

Відмінності правил запису імен каталогів (тек) і файлів в операційній системі WINDOWS'95 полягають в наступному:

1) довжина імені файлу або теки (каталога) може досягати 255 символів.

2) можуть використовуватися російські букви.

3) можуть використовуватися пропуски.

Наприклад стає допустимим таке ім'я файлу: Лист моєму другу Івану.doc .

МАСКИ (ШАБЛОНИ) - ІМЕНА ФАЙЛІВ, В ЯКИХ ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ СИМВОЛИ "*" І "?". СИМВОЛ "?" ЗАМІНЮЄ ОДІН БУДЬ-ЯКИЙ СИМВОЛ (зокрема може позначати і відсутність символу). Наприклад, маска text?.doc означає всі файли з іменами text1.doc, text2.doc, texta.doc, text.doc і так далі

СИМВОЛ "*" ЗАМІНЮЄ БУДЬ-ЯКЕ ЧИСЛО БУДЬ-ЯКИХ СИМВОЛІВ. Наприклад, маска text*.doc означає всі файли з іменами text1.doc, text2.doc, texta.doc, text11.doc, textabc.doc, textcons.doc і так далі Маска *.com означає всі файли з будь-якими іменами і розширенням .com . Маска text.* означає всі файли з ім'ям text і будь-якими розширеннями. Маска *.* означає всі файли (тобто з будь-якими іменами і розширеннями).

Маски зручно використовувати, якщо Ви не упевнені в правильності написання імені потрібного Вам файлу або хочете знайти всі файли якогось одного типу і виконати над ними якусь операцію. Наприклад, по команді видалити з поточного каталога файли *.* з нього будуть видалені всі файли.

І н ф о р м а т и к а. Стринадко Мирослав Танасійович

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]