Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні та практичні роботи (9кл.).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
2.28 Mб
Скачать

Практична робота №4

Тема: Вивчення кровообігу. Зміни в тканинах у разі порушення кровообігу    Хід роботи    1. Охопіть пальцями правої руки основу вказівного пальця лівої руки і з силою притисніть його.    2. Через 30 с зазначте зміни, що сталися з пальцем.    3. Припиніть стискати палець лівої руки і спостерігайте за змінами його кольору.    4. Зробіть висновки.

Лабораторна робота №4

   Тема: Дія ферментів слини на крохмаль    Обладнання та матеріали: два добре накрохмалені клаптики білої тканини, вата, сірник, розчин йоду.    Хід роботи    1. Клаптик накрохмаленої білої тканини опустіть у розчин йоду.    2. На іншому клаптикові накрохмаленої тканини сірником, на кінці якого накручено вату, змочену слиною, напишіть слово «амілаза» і також опустіть його у розчин йоду.    3. Порівняйте результати дослідів.    4. Зробіть висновки.

Практична робота №6

Аналіз індивідуального харчового раціону за добу та відповідність його нормам.

   Тема: Аналіз індивідуального харчування за добу та відповідність його нормам    Обладнання та матеріали: мікрокалькулятор, таблиці хімічного складу харчових продуктів та їхньої калорійності.    Хід роботи    1. Складіть індивідуальний розпорядок дня і підрахуйте енергетичні витрати свого організму.    2. Визначте свій індивідуальний харчовий раціон щодо вмісту білків, жирів, вуглеводів.    3. Знаючи масу і вік, розрахуйте необхідну кількість енергії (у кДж), яка міститься у визначеній вами кількості білків, жирів, вуглеводів.    4. Знайдіть різницю між надходженням і витратою енергії.    5. Зробіть висновки.

   Інформаційний матеріал

   Витрата енергії залежно від навантаження за 1 годину на 1 г маси тіла   

     

Орієнтовний розпорядок дня

  Вміст білків, вуглеводів у деяких продуктах харчування та їхня енергетична цінність (у 100 г продукту)

Лабораторна робота.№5

   Тема: Будова шкіри, нігтя, волосини (макроскопічна і мікроскопічна)    Обладнання та матеріали: мікроскоп, волосся, мікропрепарати шкіри, предметне скло, пластилін, ручна лупа.    Хід роботи    1. Розгляньте шкіру відкритих частин тіла, наприклад рук. Зверніть увагу на колір шкіри, характер її поверхні, пружність. За допомогою мікроскопа вивчіть будову шкіри.    2. Вивчіть будову нігтя за допомогою ручної лупи. Замалюйте будову нігтя і підпишіть його частини.    3. Вивчіть будову волосини за допомогою ручної лупи, замалюйте побачене. Позначте частини волосини.    4. Зробіть висновки.

Практична робота №7

   Тема: Вимірювання температури тіла у пахвовій ямці    Обладнання та матеріали: термометри (ртутний, електронний, сенсорний).    Хід роботи    (передбачена для виконання у домашніх умовах з урахуванням інструктажу вчителя)    1. Користуючись термометром (ртутним, електронним, сенсорним), виміряйте температуру протягом дня: вранці (після сну), вдень (перед обідом) і ввечері (перед сном).    2. Порівняйте одержані дані, побудуйте графік залежності температури тіла від часу доби.    3. Зробіть висновки.

Лабораторна робота №6

   Тема: Будова головного мозку людини (вивчення за муляжами, моделями)    Обладнання та матеріали: розбірні моделі головного мозку людини, муляжі.    Хід роботи    1. Розділіть модель головного мозку на дві половини. Знайдіть мозолисте тіло.    2. На одній з половин моделі знайдіть стовбур головного мозку та його Складові: довгастий мозок, міст і середній мозок.    3. Знайдіть на моделі мозочок, розгляньте в ньому розміщення сірої та білої речовини.    4. На моделі знайдіть борозни, звивини, а також частки кінцевого мозку.    5. Знизу моделі головного мозку знайдіть місце, від якого відходять черепно-мозкові нерви.    6. Зробіть висновки.

Лабораторна робота № 7 «Визначення акомодації ока».

Хід роботи

1. Експериментатор пише текст на дошці.

2. Експериментатор тримає на відстані 10—15 см від очей піддослідного білий аркуш паперу з отвором і літерами навколо нього таким чином, щоб літери було чітко видно, а через отвір було видно й дошку з написаним на ній текстом.

3. Піддослідний читає напис на дошці через отвір у папері одним оком, закриваючи при цьому інше. Потрібно визначити, якими здаються літери на папері й чому так відбувається.

Лабораторна робота № 8 «Виявлення сліпої плями на сітківці ока».

Хід роботи

1. Прикрити ліве око рукою або цупким папером, помістити картку на відстані приблизно 15 см від очей.

2. Дивлячись правим оком на хрестик, повільно наближати картку до себе, то віддаляти її доти, доки один із трьох кружечків не буде видний. Пояснити це явище.

3. Повторити дослід, закриваючи праве око.

4. Обговорити результати і зробити висновок.

Лабораторна робота № 9 "Вимірювання порога слухової чутливості".

Хід роботи

Завдання 1. Визначення абсолютного порога слуху.

1.Випробовуваний сидить на стільці із заплющеними очима.

2.Експериментатор повільно наближає до його вуха годинник доти, доки той не почує звук годинника.

3.Асистент експериментатора вимірює сантиметровою лінійкою відстань, на якій піддослідний чує звук годинника.

4.Дослід повторити тричі для лівого і правого вуха.

5.Записати дані й обчислити середнє значення. Індивідуальну чутливість у всіх учнів визначають, використовуючи той самий годинник.

6.Підбити підсумки, зробити висновки.

Завдання 2. Демонстрація слухової адаптації.

1.Випробовуваний сидить на стільці із заплющеними очима.

2.Експериментатор повільно наближає до його вуха годинник доти, доки той не почує звук годинника.

3.Асистент експериментатора вимірює сантиметровою лінійкою иідстань, на якій піддослідний чує звук годинника.

4.Піднести годинник упритул до вуха і через 4-5 секунд повільно відвести його від вуха.

5.Зафіксувати відстань, на якій піддослідний перестає чути хід годинника, і виміряти її. Останній вимір повинний бути більшим, ніж у випадку наближення годинника до вуха.

6.Пояснити, завдяки чому підвищилася слухова чутливість. Зробити висновки.