Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проблеми реалізації права власності на землю.rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Тема 5. Право власності на землю територіальних громад: проблеми реалізації.

Конституційні засади права власності на землю територіальних громад. Право власності Українського народу на землю і право комунальної власності: науково-теоретичні і практичні аспекти. Право державної і право комунальної власності. Проблеми законодавчого забезпечення набуття і реалізації територіальними громадами права власності на землю.

Земля як об"єкт права власності територіальних громад.

Територіальні громади як суб"єкти права власності на землю.

Підстави набуття права власності на землю територіальними громадами.

Права і обов"язки територіальних громад як власників землі.

Підстави припинення права власності на землю територіальних громад.

Завдання 1.

Розглядаючи кримінальну справу щодо притягнення до відповідальності приватного підприємця суд встановив, що обвинувачений придбав за кошти, набуті злочинним шляхом, земельну ділянку для здійснення підприємницької діяльності. У вироку, який виніс суд, суд конфіскував земельну ділянку у комунальну власність міста.

Обласна державна адміністрація звернулась до прокурора із заявою про внесення протесту на вирок суду. Оскільки на думку голови державної адміністрації земельна ділянка має належати державі. А не територіальній громаді.

Чи підлягає протест прокурора задоволенню?.

Завдання 2.

Верховна Рада Автономної Республіки Крим прийняла закон, відповідно до якого приватизація земельних ділянок несільськогосподарського призначення в Криму здійснюється за умови попереднього погодження з Верховною Радою АР Крим.

Рада Міністрів АР Крим не погодилась з таким рішенням і звернулась до Конституційного Суду України з поданням щодо неконституційності прийнятого закону.

Підготувати експертний висновок.

Завдання 2.

Запорізька міська рада прийняла рішення про продаж земельної ділянки ВАТ для організації бази відпочинку на острові Хортиця. Однак запорізька обласна адміністрація оскаржила це рішення до суду, оскільки вважає, що право розпорядження землею в межах острова Хортиця належить саме державній адміністрації, а не міській Раді. Тому державна адміністрація вимагає в судовому порядку визнати рішення міської ради недійсним.

Вирішити справу.

Завдання 3.

Міська рада міста Бердичева прийняла рішення, відповідно до якого всі фізичні особи, які не проживають у місті, в разі прибуття до міста, зобов”язані сплачувати до міського бюджету земельний збір за пересування територією міста чи проїзд по території міста. Необхідність у такому рішенні була зумовлена тим, що у міському бюджеті не вистачає коштів на ремонт доріг, тротуарів, майданів, на спорудження об”єктів соціальної сфери.

Однак прокурор вказане рішення опоротестував, вказавши при цьому, що таке рішення порушує конституційні права громадян на вільне пересування по всій території України. Міська рада протест відхилила, вказавши у відповіді прокурору про те, що згідно з нормами Земельного кодексу України право комунальної власності на землю передбачає володіння, користування і розпорядження землею в межах територіальної громади. Тому органи місцевого самоврядування, які уповноважені здійснювати право комунальної власності, мають всі підстави приймати подібні рішення.

Вирішити справу.

Завдання 4.

В процесі прийняття бюджету сільська рада прийняла рішення про встановлення нових ставок податку на землю на території сілської ради. Однак районна державна адміністрація звернулась до прокурора району з клопотанням щодо опротестування прийнятого рішення, оскільки такі рішення має приймати районна державна адміністрація. Прокурор не погодився з вимогами районної державної адміністрації. Вважаючи рішення сільскої ради таким, що відповідає закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”. Районна державна даміністрація звернулась з позом до суду з вимгами визнати недійсним рішення сільської ради.

Вирішити справу.