Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ліс.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
129.54 Кб
Скачать

5.5 Лісові пожежі

Деякі території регулярно чи періодично піддаються пожежам. У хвойних лісах, зростаючих на південному сході США, і безлісих саванах, а також у степовій зоні пожежі - досить розповсюджене явище. У лісах, де пожежі трапляються регулярно, дерева звичайно мають товсту кору, що робить їх більш стійкими до вогню. Шишки деяких сосен, наприклад сосни Банкса найкраще вивільняють насіння, коли нагріваються до певної температури. Таким чином, насіння висіваються в той час, коли інші рослини конкуруючі з ними за життєвий простір, гинуть у пожежах. У деяких випадках ґрунт після пожеж збагачується біогенними елементами, такими, як фосфор, калій, кальцій, магній. У результаті тварини, які пасуться на ділянках, що періодично піддаються пожежам, одержують більш повноцінне харчування. Людина, запобігаючи природним пожежам, тим самим викликає зміни в экосистемах, для підтримки яких потрібні періодичні вигоряння рослинності.

У теперішній час пожежі стали досить розповсюдженим засобом контролю за розвитком лісових масивів, хоча суспільна свідомість важко звикається з цією думкою.

6. Захист лісів

6.1 Захист лісів від пожеж

Ліси Землі страждають від пожеж. Лісові пожежі знищують щорічно 2 млн. тонн органічної речовини. Вони завдають великої шкоди лісовому господарству: зменшується приріст дерев, погіршується склад лісів, підсилюються буреломи, погіршуються ґрунтові умови. Лісові пожежі сприяють поширенню шкідливих комах й руйнуючих дерево грибів.

Світова статистика стверджує, що 97% лісових пожеж відбувається з вини людини й лише 3% - за рахунок блискавок, головним чином кульових. Полум'я лісових пожеж знищує на своєму шляху й флору, і фауну. Пожежі виникають через

необережного поводження з вогнем, через глибоке порушення правил пожежної безпеки при проведенні сільськогосподарських робіт. Підвищену небезпеку пожеж створює захламленность лісових територій.

У теперішній час значно розширені права лісової державної охорони по боротьбі з порушниками протипожежного режиму в лісах, залученню до відповідальності посадових осіб і громадян, що порушує вимоги пожежної безпеки.

Для підвищення пожароустійкості лісів у великих масштабах проводять роботи з протипожежного пристрою лісового фонду, створюють системи протипожежних розривів і бар'єрів, мережа доріг і водойм, ліси очищають від захламленності.

Виникаючі в лісі загоряння виявляють в основному за допомогою пожежно-спостережних стаціонарних пунктів, а також працівників лісової охорони при наземному патрулюванні.

На озброєнні лісопожежних підрозділів - автоцистерни, всюдиходи, грунтоміри й піногенератори. Широко використаються шнурові заряди вибухових речовин, а також штучно викликані опади. Впроваджується телевізійна апаратура, що полегшує працю спостерігачів. Передбачається використання інфрачервоних авіадетекторів для виявлення з повітря вогнищ горіння вумовах сильної задимленості. Використовується інформація, одержана з штучних супутників Землі. Підвищенню оперативності у виявленні й гасінні лісових пожеж буде сприяти впровадження розрахунків із допомогою комп'ютерів оптимальних режимів роботи підрозділів авіалісоохорони.

Бар'єром на шляху лісової пожежі може бути розчин, вчасно внесений в ґрунт на границі палаючої ділянки. Наприклад, розчин бішофіта, дешевого й нешкідливого.

Важливим розділом протипожежної профілактики є добре організована протипожежна пропаганда за допомогою радіо, друку, телебачення й інших засобів масової інформації.

Працівники лісового господарства знайомлять населення, робітників лісових промислів й експедицій туристів, що відпочивають з основними вимогами правил пожежної безпеки в лісі, а також із заходами, які повинні застосовуватися в відповідності із чинним законодавством до осіб, що порушують ці правила.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]