Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
профіліктика кишкових інфекцій.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.07.2019
Размер:
52.86 Кб
Скачать

Профілактика кишкових інфекцій

Автор admin Опубликовано: Октябрь - 13 - 2010

Гострі кишкові інфекції - велика група гострих інфекційних захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту.

Етіологія їх різноманітна-патогенні мікроби (шигели, сальмонели, ієрсинії, ешерихії), умовно-патогенні бактерії (стафілокок, протей, цітробактер та ін), віруси (ротавірусу, ентеровіруси та  ін).

Питома вага різних етіологічних форм визначається віком, можливістю проведення вірусологічних досліджень, діапазоном бактеріологічних аналізів на даній території. Слід зазначити, що, як і раніше, майже 1 / 3 хворих розшифрувати етіологію захворювань не вдається. Незважаючи на різноманіття збудників, клінічна картина багатьох кишкових інфекцій має подібні ознаки. Шлях передачі фекально-оральний. Джерелом інфекції є хвора людина, бактеріоносій або тварина. Виділяючись з кишечника хворого, мікроби потрапляють у грунт, воду, їжу. Довго зберігаються у водоймах, також на різних предметах домашнього вжитку. Захворювання починається з одночасної появи підвищення температури, інтоксикації (погіршення самопочуття, появою млявості, неспокій, головний біль, запаморочення). Апетит знижений, нудота, може бути повторне блювання. Кишкові розлади характеризуються діареєю, болями в животі, здуттям живота і бурчанням кишечника. Хворі на гостру кишкову інфекцію підлягають госпіталізації, особливо при швидкому розвитку симптомів і появі ознак зневоднення. Під наглядом лікаря вони можуть залишатися вдома, якщо забезпечується їх лікування і достатня ізоляція, і вживаються заходи для попередження зараження оточуючих. Профілактика кишкових інфекцій грунтується на її епідеміологічних особливості. Вони є загальними для всієї групи кишкових інфекцій з фекально-оральним механізмом зараження і включають ранню діагностику захворювань, виявлення бактеріоносіїв, ізоляція або госпіталізація виявлених хворих. Велике значення має санітарно-гігієнічне виховання дітей та їх батьків, санітарний благоустрій населених місць, забезпечення населення доброякісною питною водою, дотримання санітарно-гігієнічних і протиепідемічних норм та правил при будівництві дитячих дошкільних та лікувально-профілактичних установ, встановлення суворого контролю за приготуванням, зберіганням і термінами реалізації продуктів харчування. Як бачимо, профілактика кишкових інфекцій не така вже й складна! Не хворійте!

Гострі кишкові інфекції та сальмонельози в Україні залишаються досить розповсюдженими. Так, за офіційними даними в медичні установи країни щорічно звертаються понад 30-40 тисяч хворих на ентерити, коліти, гастроентерити, харчові токсикоінфекції.     До кишкових інфекцій відносяться дизентерія, ешеріхіози, черевний тиф та паратифи, холера, харчові токсикоінфекції, сальмонельози та інші.

     Джерелом інфекції при кишкових інфекціях, головним чином, є хворі люди, здорові бактеріоносії, а також можуть бути тварини і птахи, які виділяють з фекаліями та сечею в навколишнє середовище мікроорганізми – збудники інфекційних хвороб, забруднюючи ґрунт, воду, овочі, ягоди. Ці мікроорганізми брудними руками заносяться на інші продукти харчування, де вони не тільки зберігаються, а й розмножуються, особливо в молочних, м’ясних, рибних продуктах, фаршах, заливних блюдах, овочевих та фруктових салатах, які після приготування не підлягають термічній обробці. Наприклад, дизентерійні мікроби в молоці виживають 11-15 діб, у котлетах та ковбасі – 4-5 діб, на фруктах та овочах - до 7-10 діб, в паштетах – до 7-8 діб навіть при зберіганні в умовах холодильника, у річковій воді – декілька місяців, водопровідній мережі – до 1 місяця.     Небезпечною може бути і вода, забруднена хвороботворними мікроорганізмами. Часто це буває вода з криниць, особливо розташованих поблизу вигребів, або коли мешканці беруть воду власними відрами. Значну небезпеку може становити вода відкритих водоймищ, якщо вона забруднюється нечистотами.

    Певне значення відіграють мухи, які можуть переносити збудників від місць накопичення нечистот та забруднювати продукти харчування.       Викликає занепокоєння те, що люди купують харчові продукти на стихійних ринках, де продукти реалізуються в антисанітарних умовах та без будь-якого ветеринарного й санітарного лабораторного контролю. Особливо небезпечні продукти, що швидко псуються та реалізуються без холодильного обладнання: домашні ковбаси, особливо кров’яні; солона та копчена риба, молочні продукти, домашні кремові торти.

    Таким чином, зараження кишковими інфекціями виникає, переважно, при вживанні забрудненої хвороботворними мікробами їжі чи води. Рідше інфікування відбувається безпосередньо при побутовому контакті з хворим. Збудник попадає в організм через забруднені руки, або побутові предмети. Дуже прикро, коли на кишкові інфекції хворіють немовлята, бо їх інфікують, як правило, батьки при догляді та годуванні.     Перші ознаки захворювання можуть з’являтись вже через 6-8 годин, або на протязі 2-6 днів: слабкість, нудота, блювання, підвищення температури, біль у животі, проноси.     Тож, ні в якому разі при цьому не займайтесь самолікуванням. Неправильне, безконтрольне лікування може призвести до виникнення у хворого ускладнень, переходу захворювання у хронічну форму з розвитком дисбактеріозу, або людина може залишитись бактеріоносієм, тобто постійним джерелом інфекції для оточуючих. Особливо небезпечні в таких випадках особи, що працюють на підприємствах громадського харчування, харчової промисловості, у харчоблоках лікувальних та дитячих закладів. При недотриманні ними правил особистої та виробничої гігієни, це приводить до забруднення продуктів і як наслідок - харчові отруєння. Ось чому, при оформлені на роботу такі категорії працівників повинні проходити бактеріологічні обстеження на кишкову групу інфекцій та періодичні медичні огляди.

    Спалахи інфекцій частіше виникають після святкування весіль, днів народжень та інших заходів, коли готують заздалегідь велику кількість м’ясних страв, салатів, заливних блюд. Розмноженню збудника інфекції сприяє висока температура повітря навколишнього середовища та зберігання страв без холодильного обладнання. При проведенні епідеміологічних розслідувань спалахів кишкових інфекцій встановлено, що захворювання виникають через недотримання особистої гігієни особами, що приймають участь у приготуванні страв, або в разі порушення умов та термінів зберігання готових блюд.

    Таким чином, щоб уникнути захворювання на кишкові інфекції, слід зробити все можливе, щоб збудники не потрапили до організму людини.

     По-перше, мийте руки з милом перед приготуванням і вживанням їжі, після відвідування туалету, перед годуванням немовлят. В харчових установах слід чітко дотримуватись санітарних правил і своєчасно проходити медичні огляди. В дитячих закладах необхідно слідкувати за санітарно-гігієнічним станом, привчати дітей до елементарних гігієнічних вимог.     В разі захворювання працівника, або дитини, необхідно негайно ізолювати хворого і викликати лікаря.     Рятувальники застерігають! Не купуйте продукти на стихійних ринках та у невідомих осіб, а також якщо Ви не впевнені у дотриманні температурних умов їх зберігання. Обов’язково звертайте увагу на терміни їх придатності.

    Важливе значення має правильне зберігання харчових продуктів. В домашніх умовах продукти, що швидко псуються зберігайте в холодильнику і не порушуйте термінів зберігання (м’ясний фарш зберігають в холодильнику не більше 6 годин; торти, тістечка з кремом, м’ясні полуфабрикати –36 годин; смажені котлети – 24 години; варені ковбаси – 48 годин), продукти, що не підлягають термічній обробці (ковбасу, масло, сир та інші), упаковуйте та зберігайте окремо від сирих (м’яса, риби, напівфабрикатів). Сирі овочі та фрукти ретельно мийте під проточною водою, молоко куплене на ринку - кип’ятіть!

    На кухні доцільно мати декілька дощок та ножів та використовувати окремо для розділу сирих та варених м’яса, риби, овочів. Кухонний посуд слід ретельно мити гарячою водою після кожного приготування їжі, м’ясорубку додатково після миття ще необхідно обдати крутим кип’ятком.     При приготуванні різних заливних страв, холодцю, варене м’ясо після розділу потрібно знову покласти у бульйон, проварити декілька хвилин, а потім розлити у посуд попередньо ошпарений кип’ятком.     Яйця птиці (качині, гусячі) вживайте тільки для приготування тіста та страв, що підлягають термічній обробці.

    Якщо ви збираєтесь в дорогу, не слід брати продукти, що швидко псуються, крім того, різні види продуктів необхідно упаковувати в окремі пакети, а для більшої перестороги зберігайте харчі у сумках-холодильниках.     В момент аварійної ситуації на водопровідних мережах та після них, пийте тільки кип’ячену воду!